Az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalának ügyvezetője látogatott el a MOME-ra

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szellemi tulajdon a mesterséges intelligencia korában című szakmai konferenciájával párhuzamosan, annak keretében látta vendégül a MOME a European Union Intellectual Property Office (EUIPO) ügyvezető igazgatóját, João Negrãót, valamint az SZTNH elnökhelyettesét, dr. Lábody Pétert.

Az EUIPO és az SZTNH képviselői több, a MOME mindennapi működésébe beillesztett szellemi tulajdonjogi programmal ismerkedhettek meg. Az egyetem vezérigazgatójával, Matheidesz Rékával és az IP Pont vezetőjével, dr. Gubicz Flórával az egyetemi szellemi tulajdonjogi portfóliók építéséről, valamint az ott zajló, szellemi tulajdonjoggal kapcsolatos közösségépítő tevékenységekről, oktatásról beszélgettek. 

 

A látogatóknak bemutatták a MOME-n 2021 óta megújult formában zajló IP- tevékenységet, valamint a „Szerezd meg az első designoltalmad!” című workshopsorozatot is, amelynek eredményeképpen tavaly óta megduplázódott a hallgatók designbejelentéseinek a száma. Az aktív IP-tevékenység hatására nemcsak ez növekedett, hanem a női bejelentők száma is, hiszen a bejelentések háromnegyede ebbe a csoportba tartozik. Ez a szám, noha jelentősen meghaladja a nemzetközi trendeket, természetesen visszavezethető arra is, hogy milyen arányban képviseltetik magukat a nemek az egyetemen, de jól mutatja azt is, hogy megfelelő ismeret és támogatás mellett javíthatók a globális arányok is. 

 

Mindezek mellett a szakmai találkozón a vendégek a Mobility Design Labban azt is megtekinthették, hogy milyen folyamatokban alkalmazzák az AI-t már ma is a tervezésben, valamint a Lab hallgatóival együtt azt boncolgatták, milyen hatással lesz a mesterséges intelligencia a tervezési folyamatokra a jövőben. 

 

2024-ben a MOME tevékenységének elismeréseként elnyerte a Millenniumi-díjat, melyet a Magyar Szabadalmi Hivatal annak érdekében hozott létre, hogy a szellemi tulajdon védelmében kiemelkedő szerepet játszó intézményeket és véllalatokat díjazza. A MOME 2012 óta tudatosan foglalkozik a szellemi tulajdonvédelemmel, különös figyelmet fordít az IP területeire, 2021-ben létrehozta új szellemitulajdon-kezelési szabályzatát, kurzust és IP információs pontot alakított ki a téma jobb megismerésére. Mindezen lehetőségek nem csak a hallgatókat, de az oktatókat és kutatókat is segíti a szellemi termékeikhez kapcsolódó jogosultságok tudatos kezelésében. 

More news

A fenntarthatóság és a környezetvédelem iránti elkötelezettségének újabb bizonyítékaként, valamint a FISU Healthy Campus program részeként a GreenGo- és a MOL Bubi-együttműködés keretében a MOME új, zöld közlekedési lehetőségeket biztosít minden hallgató, oktató és dolgozó számára, zöld közlekedésre ösztönözve az egyetem közösségét a Zugligeti úti Campus vonzatában is.

Az Elle magazin harmadik alkalommal rendezi meg az ELLE Decoration International Design Awards Hungaryt (EDIDA), amelyen a hazai design kiemelkedő alkotóit díjazzák. A MOME-alumni tervezői idén is nagy számban szerepelnek a díj shortlistjén, mind „Az Év Fiatal Tervezője”, „Az Év Terméke”, „Az Év Márkája” és „Az Év Fenntartható Kezdeményezése” kategóriákban.

A MOME Elméleti Intézetének hallgatói 2020 óta összesen öt alkalommal pályázhattak az egy évre szóló támogatásra, amely kifejezetten elméleti szakemberek és kurátorok pályakezdését támogatta. Az 2024/2025-ös tanévben a most utolsó alkalommal átadott Deák Erika-ösztöndíjat a Rendes Kapuőrök szerkesztősége, tíz Designelmélet mesterképzésben részt vevő hallgató nyerte el egy kiállításkritikával foglalkozó Instagram-platform koncepciójával.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121