Az Ösvényeinken: Veled című szemléletformáló kiállításról I Podcast

Date:
Június 15-éig látogatható az Ösvényeinken: Veled című kiállítás, mely a Millennium Háza, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Mozgásjavító EGYMI összefogásának és féléves közös munkájának eredményeként jött létre. A MOME jelenlegi és egykori hallgatóinak részvételével megvalósuló projektről German Kinga egyetemi docens mesélt a NEO Art Space podcastjában.

Június 15-éig látogatható az Ösvényeinken: Veled című kiállítás, mely a Millennium Háza, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Mozgásjavító EGYMI összefogásának és féléves közös munkájának eredményeként jött létre. A MOME jelenlegi és egykori hallgatóinak részvételével megvalósuló projektről German Kinga egyetemi docens mesélt a NEO Art Space podcastjában. 

Az integratív szemléletű projekt célja, hogy lebontsa a mozgáskorlátozott emberek világa köré képzelt falakat, és – az érintettek bevonásával – felhívja a figyelmet az elfogadás fontosságára. A különleges kiállítás és annak kísérőprogramjai három helyszínen valósulnak meg: a Mozgásjavító EGYMI és a Millennium Háza épületében, valamint a két intézményt a Ligetben összekötő „meseösvényen”.  

A közös tervezési folyamat során German Kinga, a MOME egyetemi docense a Kreatív ismeretek szemináriumába építette be a projektet, melynek keretében az építész, grafikus, textiltervező, fotográfus és a design- és művészetmenedzsment hallgatók transzdiciplinárisan dolgoztak. Külön csoportok formálódtak az installációk és a keretprogramok tervezésére, a kommunikációra, a vizuális identitás megalkotására, miközben mindenki részese lett a teljes folyamatnak. A Mozgásjavító EGYMI intézménybejárást, érzékenyítő előadást és látogatható tanórákat kínált, így lehetett harminc MOME-s hallgató rendszeres alakítója az intézmény Vizuális kultúra óráinak. A félév során a 7-8. osztályos diákok és az egyetemisták együtt alkották meg a kiállításra készülő alkotások jelentős részét. Az együttműködést a Millennium Háza részéről Földváry Piroska és Keresztes Szilvia koordinálta. 

A közös alkotási folyamatról, az alkalmazott módszertanokról, valamint a létrejött kiállításról German Kinga, a MOME egyetemi docense mesélt a NEO podcastjában. A teljes beszélgetés a cikkvégén vagy az alábbi linken hallgatható meg. 

Az elkészült installációk egy része a Mozgásjavító EGYMI munkásságára hívja fel a figyelmet: az ott élő és tanuló fiatalokra, mindennapi életükre, fantáziadús világaikra, akadályaikra, valamint az alkotás révén kapott lehetőségekre. A látogatók bevonása ugyancsak fontos szempont volt, hogy ne pusztán passzív megfigyelőként legyenek jelen, hanem teret kapjanak a reflexióra és a művek alakítására. 

A diákok és hallgatók közös foglalkozásain a fiatalokat a Millennium Háza és a Mozgásjavító EGYMI varázslényei inspirálták, így alkottak karton meselényeket, melyek fontos részét képezik a kiállított munkáknak. A látogatók többek között olyan művekkel találkozhatnak majd, mint az egy gyermekrajz alapján készült Textil Unikornis. Velkey Virág, a MOME textil szakos hallgatója egy különleges jelmezzel készült, melyet a mese ihletett. A Mindent látó királylányra keresztelt műalkotás megvilágítva, a lépcső alatti sötét térben elhelyezve kel életre.  

A projekttel szorosan együttműködik a Dress-coding csapata is, akik Huszár Fanni és Pázmány Lili (UNOBSTRUCTED, Akadálymentes fehérnemű) textiltervezők ruháit állították ki a Mozgásjavító EGYMI-ben. A Millennium Házában debütált a féléves folyamatról készített dokumentumfilm, melyet a hallgatók készítettek, valamint egy különleges kültéri lépcsőinstalláció, amely pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy az épített környezetünk mennyire nem befogadó. 

Az érdeklődők még június 15-éig tekinthetik meg a kiállítást, melyet a következő időszakban is számos művészetközvetítői program, workshop és előadás kísér. Június 10-én, 15 órától Fülöp Tünde textilművész, a MOME alumnája tart tematikus foglalkozást Énképek szövése címmel. A kapcsolódó eseményekről a projekt honlapján, lehet tájékozódni. 

A három intézmény – a Millennium Háza, a MOME és a Mozgásjavító EGYMI – közötti együttműködés a Millennium Háza kezdeményezésére indult el, és a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásával valósult meg.

More news

Több szinten, anyanyelvi tanárok vezetésével indultak el az angol nyelvi kurzusok a MOME-n, amelynek célja nem csak az általános nyelvi képzés, de az akadémiai szaknyelv, a kreatív területek, az egyetemen tanulható szakmák szókincsének oktatása is.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy fiatal tervező? Legyen az egy grafikai vagy animációs stúdió működtetése, saját divatmárka alapítása, vagy az alkalmazotti forma; a jövő designereinek az érvényesüléshez, szakmai céljaik eléréséhez piaci és vállalkozói ismeretekre is szükségük van. A MOME oktatói ezért egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Ez a Business to Design (B2D) oktatási program, melynek kidolgozásában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

A globális válságok mindennapjainkba beszivárgó hatásaival küzdve könnyen találhatjuk magunkat a fokozódó pánik és a közönyös kilátástalanság között cikázó hullámvasúton. Az egyre halmozódó kihívások közepén joggal tehetjük fel a kérdést: mégis merre tovább?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121