Az Ösvényeinken: Veled című szemléletformáló kiállításról I Podcast

Date:
Június 15-éig látogatható az Ösvényeinken: Veled című kiállítás, mely a Millennium Háza, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Mozgásjavító EGYMI összefogásának és féléves közös munkájának eredményeként jött létre. A MOME jelenlegi és egykori hallgatóinak részvételével megvalósuló projektről German Kinga egyetemi docens mesélt a NEO Art Space podcastjában.

Június 15-éig látogatható az Ösvényeinken: Veled című kiállítás, mely a Millennium Háza, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Mozgásjavító EGYMI összefogásának és féléves közös munkájának eredményeként jött létre. A MOME jelenlegi és egykori hallgatóinak részvételével megvalósuló projektről German Kinga egyetemi docens mesélt a NEO Art Space podcastjában. 

Az integratív szemléletű projekt célja, hogy lebontsa a mozgáskorlátozott emberek világa köré képzelt falakat, és – az érintettek bevonásával – felhívja a figyelmet az elfogadás fontosságára. A különleges kiállítás és annak kísérőprogramjai három helyszínen valósulnak meg: a Mozgásjavító EGYMI és a Millennium Háza épületében, valamint a két intézményt a Ligetben összekötő „meseösvényen”.  

A közös tervezési folyamat során German Kinga, a MOME egyetemi docense a Kreatív ismeretek szemináriumába építette be a projektet, melynek keretében az építész, grafikus, textiltervező, fotográfus és a design- és művészetmenedzsment hallgatók transzdiciplinárisan dolgoztak. Külön csoportok formálódtak az installációk és a keretprogramok tervezésére, a kommunikációra, a vizuális identitás megalkotására, miközben mindenki részese lett a teljes folyamatnak. A Mozgásjavító EGYMI intézménybejárást, érzékenyítő előadást és látogatható tanórákat kínált, így lehetett harminc MOME-s hallgató rendszeres alakítója az intézmény Vizuális kultúra óráinak. A félév során a 7-8. osztályos diákok és az egyetemisták együtt alkották meg a kiállításra készülő alkotások jelentős részét. Az együttműködést a Millennium Háza részéről Földváry Piroska és Keresztes Szilvia koordinálta. 

A közös alkotási folyamatról, az alkalmazott módszertanokról, valamint a létrejött kiállításról German Kinga, a MOME egyetemi docense mesélt a NEO podcastjában. A teljes beszélgetés a cikkvégén vagy az alábbi linken hallgatható meg. 

Az elkészült installációk egy része a Mozgásjavító EGYMI munkásságára hívja fel a figyelmet: az ott élő és tanuló fiatalokra, mindennapi életükre, fantáziadús világaikra, akadályaikra, valamint az alkotás révén kapott lehetőségekre. A látogatók bevonása ugyancsak fontos szempont volt, hogy ne pusztán passzív megfigyelőként legyenek jelen, hanem teret kapjanak a reflexióra és a művek alakítására. 

A diákok és hallgatók közös foglalkozásain a fiatalokat a Millennium Háza és a Mozgásjavító EGYMI varázslényei inspirálták, így alkottak karton meselényeket, melyek fontos részét képezik a kiállított munkáknak. A látogatók többek között olyan művekkel találkozhatnak majd, mint az egy gyermekrajz alapján készült Textil Unikornis. Velkey Virág, a MOME textil szakos hallgatója egy különleges jelmezzel készült, melyet a mese ihletett. A Mindent látó királylányra keresztelt műalkotás megvilágítva, a lépcső alatti sötét térben elhelyezve kel életre.  

A projekttel szorosan együttműködik a Dress-coding csapata is, akik Huszár Fanni és Pázmány Lili (UNOBSTRUCTED, Akadálymentes fehérnemű) textiltervezők ruháit állították ki a Mozgásjavító EGYMI-ben. A Millennium Házában debütált a féléves folyamatról készített dokumentumfilm, melyet a hallgatók készítettek, valamint egy különleges kültéri lépcsőinstalláció, amely pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy az épített környezetünk mennyire nem befogadó. 

Az érdeklődők még június 15-éig tekinthetik meg a kiállítást, melyet a következő időszakban is számos művészetközvetítői program, workshop és előadás kísér. Június 10-én, 15 órától Fülöp Tünde textilművész, a MOME alumnája tart tematikus foglalkozást Énképek szövése címmel. A kapcsolódó eseményekről a projekt honlapján, lehet tájékozódni. 

A három intézmény – a Millennium Háza, a MOME és a Mozgásjavító EGYMI – közötti együttműködés a Millennium Háza kezdeményezésére indult el, és a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásával valósult meg.

More news

Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121