Baden - Württemberg 70 – Hagyományosan innovatív

Date:
Animációs filmben mutatja be az idén 70 éves Baden-Württemberg tartományban született innovációkat a Liszt Intézet-Magyar Kulturális Központ Stuttgart a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) együttműködésben. A filmet az Intézet kezdeményezésére, a MOME alumnikból álló Piros Animation alkotócsapata készítette, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) támogatásával.

A rövid, animációs film célja egyfelől, hogy köszöntse az idén 70. születésnapját ünneplő tartományt, tisztelegjen az ott megszületett innovatív, a hétköznapjainkat észrevétlenül is meghatározó szellemi termékek előtt, mint amilyen például az autó, a pillanatragasztó, vagy a szélerőmű. A film célja másfelől az, hogy felhívja a figyelmet arra a több évtizede virágzó német-magyar gazdasági és kulturális partneri viszonyra, amelynek egyik fontos manifesztuma a járműtervezés és mobilitás terén a MOME és a tartományban működő Mercedes AG között létrejött, immár 20 éves együttműködés.  

Mivel a tartományi innovációk halmaza meglepően gazdag és szerteágazó, ezért a vizuális koncepció kialakításakor az alkotók ezt szerették volna játékos, ugyanakkor közérthető módon megragadni, újszerű animációs technikával kísérletezve. A film a múlt német szabadalmaitól indítva - téren és időn át - kalauzol el bennünket a jelenbe, az együttműködést szimbolizáló Mercedesben ülve a budapesti Citadellára megérkezve.   

A Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ Stuttgart idén több rendezvénnyel is tiszteleg az évfordulók előtt, az elkészült filmet ezek záróakkordjaként 2022. december 1-én mutatták be Stuttgartban. Az eseményen Dr. Szabó B. Dezső, az Intézet igazgatójának meghívására részt vett Dr. Izsák András főkonzul, Gorden Wagener (Mercedes AG, Chief Design Officer), Robert Lesnik (Mercedes Exterior Design Director), Fülöp József DLA, a MOME rektora. A film ezen a linken megtekinthető

ötletgazda: Dr. Szabó B. Dezső 
producer - supervisor: Fülöp József 
kreatív producer: dr. Vincze Zsuzsanna 
animáció: PIROS Animation (Hárshegyi Vivi, Hlavay Bence, Lazin Damján, Erhardt Domonkos, Tóth-Justh Barni) 
projektmenedzser: Zsömbör Krisztina, Szilasi Flóra 

More news

Minden évben megismétlődik, mégis mindig különleges, egyedi a MOME diplomaidőszaka, amikor is számos izgalmas tárgy- és koncepciótervvel, művészeti alkotással találkozhatunk. Ismét lesznek nyilvános diplomavédések, ezekre június 3–20. között kerül sor. Jó hír, hogy a mestermunkákból nyíló MOME- diplomakiállítás idén tovább, június 15–21. között tekinthető meg a Campus több pontján, de az is újdonság, hogy az első angol nyelven indított szakok hallgatói is most diplomáznak majd.

Hogyan alakíthatja a design a jövőt? Mi a design szerepe a társadalomban, mi a tervező feladata korunkban? Milyen területeken juthat döntő szerephez a tervezők szakértelme az elkövetkező években?

Friss, valódi, esettanulmányokban bővelkedő tananyagból készülhetnek a B2D kurzuson tanulók a kreatívipar piaci kihívásaira: nemcsak a vendégként meghívott kiemelkedő kreatív szakemberektől, de nemsokára egy, a folyamatos fejlesztés eredményeként létrejött videósorozatból is tanulhatnak, melyben többek közt a DE_FORM, az YKRA és a Flying Objects alapítói is megszólalnak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121