Baden - Württemberg 70 – Hagyományosan innovatív

Date:
Animációs filmben mutatja be az idén 70 éves Baden-Württemberg tartományban született innovációkat a Liszt Intézet-Magyar Kulturális Központ Stuttgart a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) együttműködésben. A filmet az Intézet kezdeményezésére, a MOME alumnikból álló Piros Animation alkotócsapata készítette, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) támogatásával.

A rövid, animációs film célja egyfelől, hogy köszöntse az idén 70. születésnapját ünneplő tartományt, tisztelegjen az ott megszületett innovatív, a hétköznapjainkat észrevétlenül is meghatározó szellemi termékek előtt, mint amilyen például az autó, a pillanatragasztó, vagy a szélerőmű. A film célja másfelől az, hogy felhívja a figyelmet arra a több évtizede virágzó német-magyar gazdasági és kulturális partneri viszonyra, amelynek egyik fontos manifesztuma a járműtervezés és mobilitás terén a MOME és a tartományban működő Mercedes AG között létrejött, immár 20 éves együttműködés.  

Mivel a tartományi innovációk halmaza meglepően gazdag és szerteágazó, ezért a vizuális koncepció kialakításakor az alkotók ezt szerették volna játékos, ugyanakkor közérthető módon megragadni, újszerű animációs technikával kísérletezve. A film a múlt német szabadalmaitól indítva - téren és időn át - kalauzol el bennünket a jelenbe, az együttműködést szimbolizáló Mercedesben ülve a budapesti Citadellára megérkezve.   

A Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ Stuttgart idén több rendezvénnyel is tiszteleg az évfordulók előtt, az elkészült filmet ezek záróakkordjaként 2022. december 1-én mutatták be Stuttgartban. Az eseményen Dr. Szabó B. Dezső, az Intézet igazgatójának meghívására részt vett Dr. Izsák András főkonzul, Gorden Wagener (Mercedes AG, Chief Design Officer), Robert Lesnik (Mercedes Exterior Design Director), Fülöp József DLA, a MOME rektora. A film ezen a linken megtekinthető

ötletgazda: Dr. Szabó B. Dezső 
producer - supervisor: Fülöp József 
kreatív producer: dr. Vincze Zsuzsanna 
animáció: PIROS Animation (Hárshegyi Vivi, Hlavay Bence, Lazin Damján, Erhardt Domonkos, Tóth-Justh Barni) 
projektmenedzser: Zsömbör Krisztina, Szilasi Flóra 

More news

Egyre fontosabb szerepet játszanak a hétköznapokban a különböző társadalmi problémák, melyekre mindenképp megoldást kell találnunk – a kérdés azonban az, hogy milyen módon.

Az idei GRADUATION PROJECTS nyertesei közé jutott két tavaly végzett hallgatónk, Fülöp Szabolcs (Tervezőgrafika MA) és Jiang Erzsébet (Divat és Textiltervezés MA). A cseh, lengyel, magyar és szlovák designfelsőoktatás hallgatóinak munkáit évente áttekintő szemle története 2002-re nyúlik vissza, már számos magyar hallgatót ismertek el, akik közül többen egyetemünkről kerültek ki.

A tavaszi szemeszterben hallgatóink számára is elérhetővé vált az akkreditált permakultúra tervezői képzés (Permaculture Design Certificate), melynek kurzusindító nyitott eseménye március 4-én zajlott a MOME Auditóriumában.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121