Baden - Württemberg 70 – Hagyományosan innovatív

Date:
Animációs filmben mutatja be az idén 70 éves Baden-Württemberg tartományban született innovációkat a Liszt Intézet-Magyar Kulturális Központ Stuttgart a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) együttműködésben. A filmet az Intézet kezdeményezésére, a MOME alumnikból álló Piros Animation alkotócsapata készítette, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) támogatásával.

A rövid, animációs film célja egyfelől, hogy köszöntse az idén 70. születésnapját ünneplő tartományt, tisztelegjen az ott megszületett innovatív, a hétköznapjainkat észrevétlenül is meghatározó szellemi termékek előtt, mint amilyen például az autó, a pillanatragasztó, vagy a szélerőmű. A film célja másfelől az, hogy felhívja a figyelmet arra a több évtizede virágzó német-magyar gazdasági és kulturális partneri viszonyra, amelynek egyik fontos manifesztuma a járműtervezés és mobilitás terén a MOME és a tartományban működő Mercedes AG között létrejött, immár 20 éves együttműködés.  

Mivel a tartományi innovációk halmaza meglepően gazdag és szerteágazó, ezért a vizuális koncepció kialakításakor az alkotók ezt szerették volna játékos, ugyanakkor közérthető módon megragadni, újszerű animációs technikával kísérletezve. A film a múlt német szabadalmaitól indítva - téren és időn át - kalauzol el bennünket a jelenbe, az együttműködést szimbolizáló Mercedesben ülve a budapesti Citadellára megérkezve.   

A Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ Stuttgart idén több rendezvénnyel is tiszteleg az évfordulók előtt, az elkészült filmet ezek záróakkordjaként 2022. december 1-én mutatták be Stuttgartban. Az eseményen Dr. Szabó B. Dezső, az Intézet igazgatójának meghívására részt vett Dr. Izsák András főkonzul, Gorden Wagener (Mercedes AG, Chief Design Officer), Robert Lesnik (Mercedes Exterior Design Director), Fülöp József DLA, a MOME rektora. A film ezen a linken megtekinthető

ötletgazda: Dr. Szabó B. Dezső 
producer - supervisor: Fülöp József 
kreatív producer: dr. Vincze Zsuzsanna 
animáció: PIROS Animation (Hárshegyi Vivi, Hlavay Bence, Lazin Damján, Erhardt Domonkos, Tóth-Justh Barni) 
projektmenedzser: Zsömbör Krisztina, Szilasi Flóra 

More news

A MOME és a Neumann János Egyetem közös fejlesztésű járműve forradalmasíthatja a városi áruszállítást - Hidrogénnel és napenergiával működő járművet mutatott be a dubaji klímacsúcson a Moholy Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Neumann János Egyetem. A két egyetem kollaborációjában készült három kerekű, multifunkcionális szállító járművet december 1-én láthatta először a nagyközönség az ENSZ COP28 klímacsúcson. A prototípus egyenesen a fejlesztők keze alól, a műhelyből utazott Dubajba.

Hogyan tanulhatunk a MOME-en tíz, vagy éppen húsz év múlva? Milyen képzésekkel, kurzusokkal maradhat az egyetem naprakész, és adhat hiteles válaszokat a jövő társadalmi, piaci és hallgatói igényeire? A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány a modellváltás részeként kérte fel az egyetem közösségét, hogy dolgozza ki az intézmény új korszakához, nemzetközi ambícióihoz illeszkedő, 21. századi képzési modellt, azaz a "Jövő Egyeteme 2025-2045" programot. A MOME december eleji szenátusi ülésén a programot tartózkodás és ellenszavazat nélkül, százszázalékos szavazataránnyal biztosította támogatásáról az egyetem szenátusa - ilyen támogatottságú reformra még sosem volt példa az intézmény történetében.

Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektorának köszöntőjével vehette át a 17. Moholy-Nagy-díjat Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California, Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121