Bak Imrére emlékezünk

Date:
„Úgy kell megfesteni minden egyes művet, mintha ezen múlna az életünk. (…) Egész életemben azt tartottam fontosnak, hogy jó minőségű munkákat próbáljak létrehozni. Már a főiskolán azt a célt tűztük ki magunk elé jó néhányan, hogy nemzetközi mércével mérhető művészetet csináljunk” - fogalmazott egy interjúban nemrég a 2022. december 23-án, életének 83. évében elhunyt Bak Imre.

A magyar neoavantgárd kimagasló alakja, Kossuth-, és Herder-díjas festőművészt tavaly a tíz legdrágább, élő magyar művész rangsorába választotta a műtárgy.com. A mára elismert alkotó utolsó “civil” munkahelye, amelynek feladása után teljesen a festészetnek szentelte magát, a MOME jogelődjének számító Magyar Iparművészeti Főiskola volt. 1987-1991 között intézményünk korábbi Művelődéselméleti és Tanárképző Intézetének igazgatóként dolgozott, 1987-től docensként, 1990-től egyetemi tanárként működött közre.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán 1964-ben végezett alkotó a legendás Zuglói Kör és az IPARTERV-generáció tagja. Pályája kezdetén főként a hard edge és a colour field gyakorolta rá a legnagyobb hatást, szinte egész életművét a geometrikus absztrakciónak szentelte. Az 1970-es évekig leginkább az amerikai minimalizmus jegyében hozta létre kompozícióit, majd a tengerentúli és az európai nonfiguratív hagyományokat ötvözve fejlesztette tovább festészetét. Az 1980-as években a posztmodern hatására igen változatos, szecessziós, barokkos, vagy a népművészethez, a magyar festészeti hagyományokhoz kapcsolódó elemeket sem nélkülöző motívumkészletből építkezett. Az 1990-es évektől építészeti konstrukciókkal rokon kompozíciókat alkotott, majd a tér mélységeinek hangsúlyozása felé fordult. Legújabb képein újra megjelentek a sík, függőleges és vízszintes vonalak alkotta, festészettörténeti utalásokkal gazdagított hálózatok, visszatért a geometrikus festészet alapkérdéseihez, egyebek mellett ahhoz, miként lehet térillúziót teremteni a festészet síkbeli eszközeivel.

Életművét nemrégiben az őt képviselő acb Galéria mutatta be, mely honlapján így méltatja hazai neoavantgárd egyik legfontosabb művészét: “Az 1960-as évek derekán induló magyar művészgeneráció meghatározó egyénisége volt, aki példátlanul következetes, párját ritkítóan változatos, több mint fél évszázados művészeti pályát tudhatott magáénak. Kivételes érzékenysége, szerénysége, szakmai alázatossága és következetessége, közel hatvan évet átölelő életműve mély nyomot hagyott a magyar képzőművészeten.”

Művei nemrégiben egy új intézményi kollekció, az MNB Ingatlan Kft. Kortárs gyűjteményének alapjait is megteremtették, valamint a világ leghíresebb kortárs múzeumaiba is bekerültek alkotásai. Olyan kiemelkedő külföldi közgyűjteményekben találkozhatunk Bak-festményekkel, mint a londoni Tate Modern, a New York-i Metropolitan Museum, a stockholmi Moderna Museet, a berlini Nationalgalerie, a bécsi MUMOK, a zürichi Haus Konstruktiv, vagy a pozsonyi Nemzeti Galéria. Magyarországon fontos művei találhatóak többek között a Magyar Nemzeti Galériában és a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban.

-------------------

Cikkünk a Fidelio korábbi interjúja, az acb és a Deák Erika Galéria honlapján található szövegek felhasználásával készült.

A kép forrása: Fidelio 

 

 

 

 

More news

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Miközben új háborúk törnek ki, fajok pusztulnak el, a bolygó felmelegszik, gleccserek olvadnak, erdők tűnnek el, az emberiséget pedig lassan a tömeges kihalás fenyegeti. Személyesen figyelhetjük meg, ahogy az évmilliók alatt kialakult természetes környezet az elmúlt kétszáz év hatására teljesen átalakul. Hogyan reagálhat a fotográfia és a vizuális művészetek a több fronton jelentkező válságra? Erről tartott előadást 2024 tavaszi félévében, április 2- 5 között Krzysztof Candrowicz interdiszciplináris kurátor, szociológus, kutató és aktivista, a Photography MA szak vendége.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121