Balkó Dorottya hallgató volt a kurátora Januskó Klaudia női identitást vizsgáló kiállításának

Date:
2023 júniusában, a Liget Galériában nyílt Her Body, Himself ? című kiállítás úgy építette fel a női identitást, akár egy receptet.

“A női identitás elkészítéséhez mindössze egy nagyméretű tálra és egy emberöltőnyi időre van szükségünk. Elsőként összegyúrjuk az anyáinktól és nagyanyáinktól örökölt példákat, a készülő, nyers masszához pedig ízlés szerint költők, festők személytelen múzsáit és filmek, videójátékok elnagyolt archetípusait adagoljuk.” – olvashatjuk Januskó Klaudia önálló kiállításának szinopszisában, melyet Drozdik Orsolya Sétáló agyak - Kortárs feminista diskurzus, valamint Széplaky Gerda Állat-e az asszony? és Az ember teste című művei, illetve a Wikipédia Konyhai műveletek szócikkének húsok előkészítését tárgyaló része inspirálták. 

A kiállítás anyagában vegyesen voltak objektek, festmények és videóinstallációis, a kurátor pedig a Design- és művészetmenedzsment szakon hallgató Balkó Dorottya volt. A tárlat záróeseményen egy kapcsolódó zine kiadványt is bemutattak, melynek szerzői szerzői Balkó Dorottya, Drozdik Orshi, Fajgerné Dudás Andrea és Tayler Patrick voltak. 

More news

A sitkei Batthyány-major romos állapotában is megragadja az arra járók képzeletét. Az inspiráló épületegyüttes ezúttal egy kurzusheti kurzus tárgya volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, mindebből pedig további együttműködés várható a tulajdonos Batthyány-leszármazottakkal is. A revitalizációs projekt középpontjában egy kortárs idősek otthonának a terve áll, amely a helyi értékek megőrzését, továbbadását is segítené.

Megvan az Elizabeth A-i-R nemzetközi fotográfiai rezidencia-program idei nyertese aki Erzsébetváros és a MOME vendégszretetét élvezheti majd. Alejandra Gonzales Aragon mexikói fotóművész különböző médiumokkal dolgozik, elsősorban videót, hangot, fotográfiát, talált képeket használ, de érdeklik a performatív gyakorlatok is. Témái között ott vannak a gender kérdések és az otthon és identitás metszéspontjainak vizsgálata. A 2022-ben Budapest Erzsébetváros és a MOME Photography együttműködésében életrehívott programra idén már öt kontinensről, harminc országból, közel hatvan pályamű érkezett be.

Ékszerként újragondolt hallókészülék, narratív videójáték, multimédiás látványtervezés és több revitalizációs projekt is szerepel a most díjazott hallgatók munkái között. Az okleveleket ünnepélyes keretek között az ösztöndíj névadója, a világhírű formatervező, a MOME professor emeritusa, Stefan Lengyel személyesen adta át, mindez nagy megtiszteltetést jelentett az ösztöndíjasoknak és az egyetem munkatársainak is. Az elismerésben részesült tizenhat hallgató az öt hónapos ösztöndíj támogatással dolgozhat tovább koncepcióján.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121