BEST OF MOME – CHALLENGING FUTURE - MOME-diplomakiállítás a London Design Weeken

Hogyan válaszolhat a design korunk összetett kérdéseire? Milyen módszerekkel lehet a megőrizni a hagyományos tudást, miközben a legmodernebb technológiai fejlesztéseket is alkalmazzuk? A MOME legkiemelkedőbb diplomamunkáiból nyílt londoni kiállítás ezekre az alapvető kérdésekre keresi a választ. A Challenging Future tárlat tükrözi az iskola küldetését, hogy a 21. század legsürgetőbb kérdéseivel a designalapú oktatás, kutatás és a gyakorlati szakértelem szintézisén keresztül foglalkozzunk.

A frissen végzett tervezők alkotásai változatos, innovatív válaszokat adnak a jövő kérdéseire, megoldásaik a design, az animáció, az építészet, az interaction design vagy éppen a fotográfia jövőjének a különböző nézőpontjait szemléltetik. A projektek nemcsak a szakmai örökség, de az innováció iránti elkötelezettségről is tanúskodnak:megfontolt válaszok napjaink égető kérdéseire, legyen szó fenntarthatóságtól, társadalmi folyamatokról vagy az ember és a technológia kapcsolatáról. A kurátori csapat nem csupán tudományos kiválóságuk miatt választotta ezeket a projekteket, hanem azért is, mert gondolkodásra késztetnek, és elősegítik az előttünk álló kihívásokról folytatott vitát. 

A tizenkét munka között, melyekből most néhányat itt is bemutatunk, az animációs filmektől a kutatásalapú projekteken, a klímaváltozásra reflektáló koncepciókon, az építészeti terveken át a beszédfejlesztő applikációig számos releváns anyaggal találkozhatunk. 

Megismerhetünk az interaction design területéről egy, a világban most is dúló háborúk okán aktuális projektet. A MindCare a háborús élmények okozta poszttraumásstressz-szindróma problémakörére reagáló komplex digitális eszközkészlet, amelyet Diana Hubska fejlesztett. 

Pintérné Sosity Beáta Szájhős alkalmazása egy hangfelismerő technológián alapuló interaktív beszédfejlesztő halmozottan fogyatékos gyermekek számára, amely lehetővé teszi, hogy az artikulációs mozgásfejlesztő gyakorlatok során a gyermek, vagyis a „szájhős” hőstetteket vigyen véghez a hangjával. 

Winkler Rebeka Roma Parlament és közösségi ház revitalizációja című munkája, a 2016-ban kilakoltatott Tavaszmező utcai épületegyüttes eredetinek megfelelő és azt kortárs funkciókkal kibővítő újratervezése pedig jó példa arra, hogyan lehet egy hátrányos helyzetbe került közösség javát szolgálni az építészettel. 

Teket Ádám Urban Oasis projektje is építészeti válaszokkal szolgál. Koncepciója a városi hősziget hatással, azzal a mesterséges burkolatokkal ellátott, sűrűn beépített városi környezetben megfigyelhető, nyaranta a komfort csökkenése mellett az egészségre is káros mikroklimatikai jelenséggel foglalkozik, amely különösen az időseket, a gyermekeket és a keringési betegségekben szenvedőket érinti. 

Szintén a klímaváltozás kihívásaira reagál a Gulya Nóra Sustastic Effects elnevezésű anyagkísérleti kutatása, amely a kötött anyagok területén használt kőolajszármazékokat tartalmazó effektfonalak környezetkímélő alternatívájának a kifejlesztésére tesz kísérletet. 

Petrucz Ágnes Hello, generated_name! című installációja pedig a fizikai és digitális tér közötti folyamatos adatáramlást és a dataizmus jelenségét vizsgálja. 

A kiállításban minden alkotó megszólal: videóüzenetükben a kiállításban bemutatott munkájukkal kapcsolatos kérdésre válaszolnak, ami a munkákkal együtt itt megtekinthető: https://mome.hu/en/best-of-mome 

 

A kiállítás 2024. szeptember 21-ig látogatható. 

További információk

More news

Ismét átadták a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat a MOME kiemelkedő teljesítményt nyújtó, tehetséges hallgatóinak. A 2023/2024-es tavaszi félév nyertes pályaművei között számos, korunk aktuális társadalmi kérdéseit vizsgáló, kísérletező projekt van, a videójátéktól a különböző kutatásokon, revitalizációs építészeti projekteken át a gyermekeknek készülő fejlesztőeszközökig.

A MOME Elméleti Intézetének hallgatói 2020 óta összesen öt alkalommal pályázhattak az egy évre szóló támogatásra, amely kifejezetten elméleti szakemberek és kurátorok pályakezdését támogatta. Az 2024/2025-ös tanévben a most utolsó alkalommal átadott Deák Erika-ösztöndíjat a Rendes Kapuőrök szerkesztősége, tíz Designelmélet mesterképzésben részt vevő hallgató nyerte el egy kiállításkritikával foglalkozó Instagram-platform koncepciójával.

Kollégáink, oktatóink, hallgatóink a napokban megmutatták, hogy mire képes a MOME, ha krízishelyzetről van szó. A héten önkéntesként dolgoztak Vácon, és homokzsákok töltésével támogatták az árvízi védekezésben részt vevő hivatalos szervek munkáját a védvonalakon. A készültségben – amely sajnos még jó pár napig fennáll – minden segítő kézre szükség van, a MOME pedig ismét bizonyítja, hogy nemcsak tudásban erős, hanem abban is, hogy azonnal cselekedni tud, amikor szükség van rá.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121