Budapesten formálják a mobilitás jövőjét

Date:
Húsz évvel ezelőtt kezdődött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Mercedes-Benz közös sikertörténete. Ezen jeles alkalom apropóján Robert Lešnikkel, a Mercedes-Benz külső formatervéért felelős fő designerével beszélgettünk.

A világhírű német autóipari szereplő és a magyar egyetem formabontó kiállítással ünnepelte húsz éve tartó együttműködését. A 2022. október 27. és 30. között megrendezett Kiállítás két valóságban eseményén a látogatóknak igazi digitális élményben lehetett részük. A MOME emblematikus tereiben és kertjében végigsétálva az egykori hallgatók munkáival ugyanis nemcsak plakátok, 3D-nyomtatott makettek és animációk formájában ismerkedhettek meg az érdeklődők, hanem az egyes formakoncepciókat a kiterjesztett valóság eszközével, digitálisan is szemügyre vehették. Így olyan koncepciójárművek elevenedtek meg előttük, mint többek között egy, a Marsra költöző telepeseket segítő vagy éppen a klímaváltozás hatására kialakuló erdőtüzek között száguldó terepjáró, de a látogatók egy önvezető sportautó, vagy zéró emissziós luxus tengervízi cruiser virtuális mását is a MOME kertjébe vetíthették. Ezt az egyetem járműtervező stúdiójában, a Mobility Design Lab-ben tett rövid látogatás követte. A kiállítás záró momentumaként pedig Robert Lešnik mutatta be a teljesen elektromos Mercedes-AMG EQE modellt, illetve az egyedülálló Vision AMG show car-t, amelyek egyenesen Stuttgartból érkeztek a MOME Campusára.

A Mercedes-Benz külső formatervéért felelős fő designerét a MOME és a Mercedes-Benz közös programjáról, valamint a digitalizáció járműiparra gyakorolt hatásáról, és a mobilitás jövőjéről kérdeztük. Interjú!

Tovább a teljes cikkre a Hype&Hyper oldalán… 

More news

Budapest–Róma A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Collegium Hungaricum Róma rezidenciaprogramot indít a művészi kreativitás, az interdiszciplinaritás és a kulturális értékteremtés jegyében. A két intézmény együttműködésében létrejövő Római Hallgatói Rezidenciaprogram ünnepélyes szerződésének az aláírására október 21-én, a MOME Campusán került sor.

Az Elle magazin harmadik alkalommal rendezi meg az ELLE Decoration International Design Awards Hungaryt (EDIDA), amelyen a hazai design kiemelkedő alkotóit díjazzák. A MOME-alumni tervezői idén is nagy számban szerepelnek a díj shortlistjén, mind „Az Év Fiatal Tervezője”, „Az Év Terméke”, „Az Év Márkája” és „Az Év Fenntartható Kezdeményezése” kategóriákban.

A fenntarthatóság és a környezetvédelem iránti elkötelezettségének újabb bizonyítékaként, valamint a FISU Healthy Campus program részeként a GreenGo- és a MOL Bubi-együttműködés keretében a MOME új, zöld közlekedési lehetőségeket biztosít minden hallgató, oktató és dolgozó számára, zöld közlekedésre ösztönözve az egyetem közösségét a Zugligeti úti Campus vonzatában is.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121