Budapesten formálják a mobilitás jövőjét

Date:
Húsz évvel ezelőtt kezdődött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Mercedes-Benz közös sikertörténete. Ezen jeles alkalom apropóján Robert Lešnikkel, a Mercedes-Benz külső formatervéért felelős fő designerével beszélgettünk.

A világhírű német autóipari szereplő és a magyar egyetem formabontó kiállítással ünnepelte húsz éve tartó együttműködését. A 2022. október 27. és 30. között megrendezett Kiállítás két valóságban eseményén a látogatóknak igazi digitális élményben lehetett részük. A MOME emblematikus tereiben és kertjében végigsétálva az egykori hallgatók munkáival ugyanis nemcsak plakátok, 3D-nyomtatott makettek és animációk formájában ismerkedhettek meg az érdeklődők, hanem az egyes formakoncepciókat a kiterjesztett valóság eszközével, digitálisan is szemügyre vehették. Így olyan koncepciójárművek elevenedtek meg előttük, mint többek között egy, a Marsra költöző telepeseket segítő vagy éppen a klímaváltozás hatására kialakuló erdőtüzek között száguldó terepjáró, de a látogatók egy önvezető sportautó, vagy zéró emissziós luxus tengervízi cruiser virtuális mását is a MOME kertjébe vetíthették. Ezt az egyetem járműtervező stúdiójában, a Mobility Design Lab-ben tett rövid látogatás követte. A kiállítás záró momentumaként pedig Robert Lešnik mutatta be a teljesen elektromos Mercedes-AMG EQE modellt, illetve az egyedülálló Vision AMG show car-t, amelyek egyenesen Stuttgartból érkeztek a MOME Campusára.

A Mercedes-Benz külső formatervéért felelős fő designerét a MOME és a Mercedes-Benz közös programjáról, valamint a digitalizáció járműiparra gyakorolt hatásáról, és a mobilitás jövőjéről kérdeztük. Interjú!

Tovább a teljes cikkre a Hype&Hyper oldalán… 

More news

Évente 10 billió műanyag tollat dobunk el világszinten, a nem lebomló hulladék pedig olyan környezetterhelő vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek nem megfelelő feldolgozás esetén egészségi károsodást is okozhatnak. Ugyanakkor színes filctollak nélkül elképzelhetetlen lenne nemcsak az iskolások, de a kreatíviparban dolgozók élete is. Erre a problémára kínál megoldást a MOME hallgatói csapata, amely a pHen környezetbarát tollal a 2024-es Biodesign Challenge kiemelkedő művészeti díját érdemelte ki New Yorkban. A most díjazott pHen csapat az elismerés mellett a jövő évre ösztöndíjat, valamint egy önálló kiállítás lehetőségét is elnyerte.

Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására húsz év múlva? Hogyan és mire taníthat a világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kellett megválaszolni az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázaton, amelyre idén is innovatív és izgalmas ötleteket hoztak válaszul a részt vevő diákok. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem negyedik évadához érkezett versenyének nyertes projektjei között van a jövő élelmezését segítő Lebegőkert, egy bányászattal foglalkozó űrbázis, egy etikus terraformáló projekt és egy LifeBubble nevű űrhelyiség.

Végzőseit idén sem engedi el inspiráció nélkül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME): folytatódik az a friss és nagy sikerű hagyomány, amelynek keretében évről évre világhírű kreatívipari szakemberek köszöntik a diplomásokat. Az idei diplomaosztó meghívottja Nir Eyal magyar-izraeli származású amerikai viselkedéskutató, író, a szokások tudósa, aki mind az alap, mind a mesterszakosok oklevélátadóján beszédet mond majd. A jövő szempontjából ugyanis kulcsfontosságú tudatosítani a szokások jelentőségét, mivel azok egész életünket, sőt a gazdaságot is mozgatják.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121