Egy nap alatt telepítettek öt hektár erdőt a MOME hallgatói!

Date:
Idén novemberben háromnapos program keretében a MOME hallgatói, oktatói és munkavállalói a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNPI) erdészmérnökei és természetvédelmi szakemberek támogatásával közösen ültették el az első MOME-erdőt a Zala vármegyei Garaboncon, összesen húszezer éger facsemetét. A MOME Zero program keretében az egyetem közössége öt hektáron, azaz mintegy tíz focipályányi területen dolgozott, dacolva az erős széllel és némi esővel rekordidő alatt ültetve el 20 000 fát.

Az akció egy, a MOME károsanyag kibocsátásának semlegesítését elősegítő tágabb projekt része, melyet 2022-ben MOME Zero néven indított el az egyetem. Ennek keretében az intézmény a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal együttműködve félszáz hektáron telepít új erdőket, amelyek a jövőben hozzájárulnak a MOME karbonlábnyomának csökkentéséhez.

A most mérföldkőhöz érkezett kezdeményezés első része volt a novemberi erdőtelepítés, melynek célja az is, hogy bővítse a résztvevő kétszász hallgató fenntarthatósághoz kapcsolódó ismereteit, élő ökológiai labort biztosítson az egyetemi kutatásoknak, valamint közösségformáló erejével erősítse az egyetemi polgárok közti kapcsolatot.

Az akció előestéjén a lelkes résztvevőknek Anne Therese Gennari, klímaoptimista, a The Climate Optimist Handbook című könyv szerzője, TED-előadó tartott előadást a helyszínen. Közvetlenül az ültetés megkezdése előtt pedig a hallgatók rövid elméleti és gyakorlati ismertetőt kaptak a csemeték ékásós ültetésének technikájáról erdész szakemberektől, majd ültetőpárokba rendeződtek és 99 darab ékásóval felszerelve 20 000 db, kb. fél méteres mézgás éger csemetét ültettek az előzőleg vadkár elleni kerítéssel körbevett területen előkészített talajba.  

Az egybegyűltek elszántságát jól tükrözte, hogy a munkálatok kezdésekor a szakadó eső ellenére, az egész napos nagy szélben is kitartottak. Ahogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai is fogalmaztak: “Olyat, hogy egyetlen nap alatt 5 hektár erdőt elültessenek, valószínűleg még senki nem csinált Magyarországon.” Mint a szervezők elmondták, fantasztikus élmény volt együtt elültetni az első MOME erdőt, köszönik mindenkinek, aki velük volt!

A történet folytatódik a csemeték tavaszi megeredését követően a terület további gondozásával, erdőápolással, illetve a következő 5 hektár erdő telepítésével…  

Az ültetésben a Kisalföldi Agrár Oktatási Centrum Roth Gyula Erdészeti Technikum hallgatói is részt vettek. 

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121