Egy nap alatt telepítettek öt hektár erdőt a MOME hallgatói!

Date:
Idén novemberben háromnapos program keretében a MOME hallgatói, oktatói és munkavállalói a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNPI) erdészmérnökei és természetvédelmi szakemberek támogatásával közösen ültették el az első MOME-erdőt a Zala vármegyei Garaboncon, összesen húszezer éger facsemetét. A MOME Zero program keretében az egyetem közössége öt hektáron, azaz mintegy tíz focipályányi területen dolgozott, dacolva az erős széllel és némi esővel rekordidő alatt ültetve el 20 000 fát.

Az akció egy, a MOME károsanyag kibocsátásának semlegesítését elősegítő tágabb projekt része, melyet 2022-ben MOME Zero néven indított el az egyetem. Ennek keretében az intézmény a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal együttműködve félszáz hektáron telepít új erdőket, amelyek a jövőben hozzájárulnak a MOME karbonlábnyomának csökkentéséhez.

A most mérföldkőhöz érkezett kezdeményezés első része volt a novemberi erdőtelepítés, melynek célja az is, hogy bővítse a résztvevő kétszász hallgató fenntarthatósághoz kapcsolódó ismereteit, élő ökológiai labort biztosítson az egyetemi kutatásoknak, valamint közösségformáló erejével erősítse az egyetemi polgárok közti kapcsolatot.

Az akció előestéjén a lelkes résztvevőknek Anne Therese Gennari, klímaoptimista, a The Climate Optimist Handbook című könyv szerzője, TED-előadó tartott előadást a helyszínen. Közvetlenül az ültetés megkezdése előtt pedig a hallgatók rövid elméleti és gyakorlati ismertetőt kaptak a csemeték ékásós ültetésének technikájáról erdész szakemberektől, majd ültetőpárokba rendeződtek és 99 darab ékásóval felszerelve 20 000 db, kb. fél méteres mézgás éger csemetét ültettek az előzőleg vadkár elleni kerítéssel körbevett területen előkészített talajba.  

Az egybegyűltek elszántságát jól tükrözte, hogy a munkálatok kezdésekor a szakadó eső ellenére, az egész napos nagy szélben is kitartottak. Ahogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai is fogalmaztak: “Olyat, hogy egyetlen nap alatt 5 hektár erdőt elültessenek, valószínűleg még senki nem csinált Magyarországon.” Mint a szervezők elmondták, fantasztikus élmény volt együtt elültetni az első MOME erdőt, köszönik mindenkinek, aki velük volt!

A történet folytatódik a csemeték tavaszi megeredését követően a terület további gondozásával, erdőápolással, illetve a következő 5 hektár erdő telepítésével…  

Az ültetésben a Kisalföldi Agrár Oktatási Centrum Roth Gyula Erdészeti Technikum hallgatói is részt vettek. 

More news

Hogyan alakíthatja a design a jövőt? Mi a design szerepe a társadalomban, mi a tervező feladata korunkban? Milyen területeken juthat döntő szerephez a tervezők szakértelme az elkövetkező években? Változó világunk referenciapontjait, választásainkat nagyban befolyásolja a design, a művészet, melyeknek területei is egyre tágabban értelmezhetők. Miközben a klímaváltozás, az egyre fontosabbá váló geopolitikai kérdések és a mesterséges intelligencia az eddigi paradigmák felülvizsgálatára késztetnek, a designnak is újra be kell állítania fókuszpontjait. Erről szól majd a világ legmeghatározóbb design és művészeti oktatási szakmai szervezete, a Cumulus Association 2024-es konferenciája, amelynek rendezési jogát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) nyerte el, így május 15-17. között Budapestre érkezik a nemzetközi designszakma színe-java.

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121