Egyetemünk végzős Fotográfia BA szakos hallgatói szerepelnek a pozsonyi OFF Bratislava Biennálén

Date:
Az „Máshol” címet viselő, idén tizenhárom éves OFF Bratislava Biennálé a költözésre, vándorlásra vagy éppen csavargásra késztető erőről, valamint az otthonról és az idegen földről alkotott elképzeléseinkről szól.

A Biennálé szervezői a témaválasztásakor nem számítottak arra, hogy ez mennyire aktuális lesz az ukrajnai orosz invázió kontextusában. 

A fesztivál hagyományosan a lehető legszélesebb körben nyitja meg a művészi vitát, sokféle nézetet kínál, ezzel is hogy kölcsönös konfrontációban segítsen előrelépni, gondolkodásunk jelenlegi  „határain túllépni”, elkerülhetetlenül érintve a határok minden fajtáját, amelyek korlátozzák a szabad mozgást a Földön.

Kiállító hallgatók idén: Blaschke Zsófia, Gara Ádám, Melegh Benjámin, Szabó Emma, Szövérffi Adrienn és Tompa Lukács.

Kurátor: Fátyol Viola, a szervezésben részt vett: Drégely Imre és Fábry Tímea.

Hallgatóink munkáin kívül a biennálé fotókönyv szekciójában, az OFF LIBRIS válogatásban helyet kaptak a MOME-n végzett fotóművészek könyvei: Juhász Roxane, Cora Sun Yuting, Szekeres Laura Virág, Taródi-Nagy Konrád, Szombat Éva, Legát Franciska és Gajda Barna munkái.

Az IMAGINARY EXCURSION című válogatásban Zagyvai Sári alumna munkája látható.

 Mindhárom kiállítás megtekinthető november 18-ig, Pozsonyban. A fesztiválról és az egyéni kiállításokról további információ a https://offbratislava.sk/en/ honlapon találhatóak.

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121