Együttműködési megállapodást kötött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Semmelweis Egyetem

Date:
Stratégiai partnerségre lépett Magyarország két meghatározó felsőoktatási intézménye, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Semmelweis Egyetem. A két intézmény mostantól közösen kutatja annak lehetőségeit, hogyan járulhat hozzá a design az egészségügy fejlesztéséhez, az orvosi beavatkozások eredményességének növeléséhez.

A MOME küldetésének része, hogy design alapú megoldásokkal adjon válaszokat korunk legfontosabb kihívásaira. Kutatás-fejlesztési tevékenysége során az egyetem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy új eljárások kidolgozásával, innovatív megoldásokkal segítse Magyarország tudományos, technológiai és gazdasági fejlődését. A Semmelweis Egyetem a régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézménye, olyan nemzetközileg elismert tudásközpont, amely szakegyetemként egyedülálló az országban. Az innováció mindkét intézmény küldetésében meghatározó, ennek szellemében a két szervezet közös kutatás-fejlesztési projektek elindításában állapodott meg.  

"A 21. század összetett kihívásaira csak akkor találhatunk válaszokat, ha lebontjuk a falat a különböző tudományterületek és azok képviselői között. A Semmelweis Egyetemmel kötött megállapodás pontosan ezért fontos és izgalmas lehetőség. A magyar egészségügy története tele van nemzetközi szintű innovációs teljesítményekkel. Hogy ez a jövőben is így legyen, ahhoz a MOME szakemberei és fiatal tehetségei is hozzájárulhatnak" - mondta Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke. 

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy a Semmelweis Egyetem Kelet-Közép-Európa kiemelt tudáscentrumaként az oktatás és a betegellátás mellett a kutatás és az innováció területén is egyedülálló szerepet tölt be. "Mindig a legújabb eredményeket, és a legmodernebb technológiákat alkalmazzuk a betegellátásban és az oktatásban egyaránt. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a magyar kreatív- és designipar megkerülhetetlen szereplőjeként a többi között az anyagkutatásra is nagy hangsúlyt fektet. Az új anyagok és a kapcsolódó technológiák az orvostudomány számára is rendkívül hasznosak lehetnek. A most kezdődő közös munka célja az, hogy garantáltan azok is legyenek" – fogalmazott dr. Merkely Béla. Hozzátette: az anyagtechnológiai kutatások és az orvostudomány céljainak összehangolásával hozzájárulnak az orvosi beavatkozások és az egészségügyi szakemberképzés fejlesztéséhez, megújításához. Az innovációknak köszönhetően a legmodernebb technológiák segítik az orvosokat abban, hogy a betegek a lehető leghamarabb modern és hatékony kezelést kapjanak. 

Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora úgy fogalmazott: "Az utóbbi években a design területén felértékelődött a kreatív innováció szerepe, nagy hangsúlyt kap a szakterületek közötti kooperáció és az, hogy a design hogyan tudja az emberek életét megkönnyíteni, többek között az egészségvédelem és a gyógyítás területén is. Büszkék vagyunk rá, hogy a Semmelweis Egyetem és a MOME stratégiai partnerségében két olyan nemzetközi jelentőségű intézmény fog össze, amely a kiválóság támogatásában és az innováció területén is azonos értékeket vall.

Az együttműködés keretében a két intézmény polgárai többek között arra keresik a választ, hogy milyen alkalmazási lehetőségei vannak az anyagkutatás, az adatvizualizáció, az ipari design legújabb technológiáinak az egészségügyi kutatási, tudománykommunikációs vagy betegellátási folyamatokban, kiemelten a 3D nyomtatás területén. 

More news

Milyen lesz az élet 2043-ban? Mesterséges intelligencia, környezeti változások, új közlekedési eszközök, létformák… Mit hoz a jövő? Hogyan képzelik a világot 20 év múlva a mai kiskamaszok? Ezekre a kérdésekre keresi a választ 2023- ban is az Ugrás a jövőbe kreatív pályázat, arra bíztatva a hazai és határon túli tizenéveseket, hogy osszák meg elképzeléseiket a jövőről. Január 27-től ismét lehet jelentkezni a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) ötletversenyére. 

164 év örökség - 9 tárgytervező - 9 tradicionális desszert - 9 kortárs koncepció

Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációjának szurkolhatunk a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció szakán a Filmintézet támogatásával készült alkotás világpremierje a világ egyik legrangosabb filmfesztiváljának Generation 14+ programjában lesz. A film azt a pillanatot mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete egy összenézés erejéig találkozik.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121