Együttműködési megállapodást kötött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Semmelweis Egyetem

Date:
Stratégiai partnerségre lépett Magyarország két meghatározó felsőoktatási intézménye, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Semmelweis Egyetem. A két intézmény mostantól közösen kutatja annak lehetőségeit, hogyan járulhat hozzá a design az egészségügy fejlesztéséhez, az orvosi beavatkozások eredményességének növeléséhez.

A MOME küldetésének része, hogy design alapú megoldásokkal adjon válaszokat korunk legfontosabb kihívásaira. Kutatás-fejlesztési tevékenysége során az egyetem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy új eljárások kidolgozásával, innovatív megoldásokkal segítse Magyarország tudományos, technológiai és gazdasági fejlődését. A Semmelweis Egyetem a régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézménye, olyan nemzetközileg elismert tudásközpont, amely szakegyetemként egyedülálló az országban. Az innováció mindkét intézmény küldetésében meghatározó, ennek szellemében a két szervezet közös kutatás-fejlesztési projektek elindításában állapodott meg.  

"A 21. század összetett kihívásaira csak akkor találhatunk válaszokat, ha lebontjuk a falat a különböző tudományterületek és azok képviselői között. A Semmelweis Egyetemmel kötött megállapodás pontosan ezért fontos és izgalmas lehetőség. A magyar egészségügy története tele van nemzetközi szintű innovációs teljesítményekkel. Hogy ez a jövőben is így legyen, ahhoz a MOME szakemberei és fiatal tehetségei is hozzájárulhatnak" - mondta Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke. 

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy a Semmelweis Egyetem Kelet-Közép-Európa kiemelt tudáscentrumaként az oktatás és a betegellátás mellett a kutatás és az innováció területén is egyedülálló szerepet tölt be. "Mindig a legújabb eredményeket, és a legmodernebb technológiákat alkalmazzuk a betegellátásban és az oktatásban egyaránt. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a magyar kreatív- és designipar megkerülhetetlen szereplőjeként a többi között az anyagkutatásra is nagy hangsúlyt fektet. Az új anyagok és a kapcsolódó technológiák az orvostudomány számára is rendkívül hasznosak lehetnek. A most kezdődő közös munka célja az, hogy garantáltan azok is legyenek" – fogalmazott dr. Merkely Béla. Hozzátette: az anyagtechnológiai kutatások és az orvostudomány céljainak összehangolásával hozzájárulnak az orvosi beavatkozások és az egészségügyi szakemberképzés fejlesztéséhez, megújításához. Az innovációknak köszönhetően a legmodernebb technológiák segítik az orvosokat abban, hogy a betegek a lehető leghamarabb modern és hatékony kezelést kapjanak. 

Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora úgy fogalmazott: "Az utóbbi években a design területén felértékelődött a kreatív innováció szerepe, nagy hangsúlyt kap a szakterületek közötti kooperáció és az, hogy a design hogyan tudja az emberek életét megkönnyíteni, többek között az egészségvédelem és a gyógyítás területén is. Büszkék vagyunk rá, hogy a Semmelweis Egyetem és a MOME stratégiai partnerségében két olyan nemzetközi jelentőségű intézmény fog össze, amely a kiválóság támogatásában és az innováció területén is azonos értékeket vall.

Az együttműködés keretében a két intézmény polgárai többek között arra keresik a választ, hogy milyen alkalmazási lehetőségei vannak az anyagkutatás, az adatvizualizáció, az ipari design legújabb technológiáinak az egészségügyi kutatási, tudománykommunikációs vagy betegellátási folyamatokban, kiemelten a 3D nyomtatás területén. 

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121