Elhunyt a legendás illusztrátor, Bányai István

Date:
A Budapestről indult nemzetközi karriert befutó grafikus Amerikában telepedett le, a New Yorker, az Atlantic és a Playboy illusztrátora 73 évet élt.

Bányai munkáival nem csak az amerikai közélet kiemelkedő lapjaiban lehetett találkozni hétről hétre, de készített gyerekkönyvet, rajzfilmet is, kiemelkedő az 1995-ben kiadott Zoom, amelyet megjelenése után a New York Times az év gyermekkönyvének választott. Az elmúlt 30 évben a magazin kiadás hőskorában megkerülhetetlen név lett a tengerentúlon. 

A Budapesten született alkotó a hetvenes évek elején végzett a budapesti Iparművészeti Főiskolán, ezután a MOKÉP-filmplakátokat készített, a Móra Ferenc Könyvkiadónak illusztrációkat, a Hungaroton számára pedig lemezborítókat rajzolt, emellett animációs filmekkel is foglalkozott, majd az 1980-as években kivándorolt az Egyesült Államokba. 

A tengerentúlon rendszeresen készített illusztrációkat a Times, a Newsweek és az Atlantic Monthly számára, valamint az MCA, a CBS és a Capitol Recordsnak alkotott lemezborítókat. Havonta rajzsorozatot készített a Playboy tanácsadó rovatának, a Playboy Advisornak, 1998 óta pedig a The New Yorkernek is dolgozott. 

2007-ben az intézmény címzetes tanára lett. A hazai grafikusok közül nagy hatással volt Kárpáti Tiborra, aki Budapesten él és dolgozik, legutóbb az UGRÁS A JÖVŐBE! kreatív ötletpályázat arculatában működött közre az egyetem keretein belül. 
A grafikus, illusztrátor, decemberben történt haláláról csak vasárnap szerzett tudomást a média, miután feleségére hivatkozva a New York Times bejelentette a hírt. 

További cikkek Bányai Istvánról:

The New York Times… 
Kreatív.hu…

More news

A sitkei Batthyány-major romos állapotában is megragadja az arra járók képzeletét. Az inspiráló épületegyüttes ezúttal egy kurzusheti kurzus tárgya volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, mindebből pedig további együttműködés várható a tulajdonos Batthyány-leszármazottakkal is. A revitalizációs projekt középpontjában egy kortárs idősek otthonának a terve áll, amely a helyi értékek megőrzését, továbbadását is segítené.

Megvan az Elizabeth A-i-R nemzetközi fotográfiai rezidencia-program idei nyertese aki Erzsébetváros és a MOME vendégszretetét élvezheti majd. Alejandra Gonzales Aragon mexikói fotóművész különböző médiumokkal dolgozik, elsősorban videót, hangot, fotográfiát, talált képeket használ, de érdeklik a performatív gyakorlatok is. Témái között ott vannak a gender kérdések és az otthon és identitás metszéspontjainak vizsgálata. A 2022-ben Budapest Erzsébetváros és a MOME Photography együttműködésében életrehívott programra idén már öt kontinensről, harminc országból, közel hatvan pályamű érkezett be.

Ékszerként újragondolt hallókészülék, narratív videójáték, multimédiás látványtervezés és több revitalizációs projekt is szerepel a most díjazott hallgatók munkái között. Az okleveleket ünnepélyes keretek között az ösztöndíj névadója, a világhírű formatervező, a MOME professor emeritusa, Stefan Lengyel személyesen adta át, mindez nagy megtiszteltetést jelentett az ösztöndíjasoknak és az egyetem munkatársainak is. Az elismerésben részesült tizenhat hallgató az öt hónapos ösztöndíj támogatással dolgozhat tovább koncepcióján.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121