Elhunyt a legendás illusztrátor, Bányai István

Date:
A Budapestről indult nemzetközi karriert befutó grafikus Amerikában telepedett le, a New Yorker, az Atlantic és a Playboy illusztrátora 73 évet élt.

Bányai munkáival nem csak az amerikai közélet kiemelkedő lapjaiban lehetett találkozni hétről hétre, de készített gyerekkönyvet, rajzfilmet is, kiemelkedő az 1995-ben kiadott Zoom, amelyet megjelenése után a New York Times az év gyermekkönyvének választott. Az elmúlt 30 évben a magazin kiadás hőskorában megkerülhetetlen név lett a tengerentúlon. 

A Budapesten született alkotó a hetvenes évek elején végzett a budapesti Iparművészeti Főiskolán, ezután a MOKÉP-filmplakátokat készített, a Móra Ferenc Könyvkiadónak illusztrációkat, a Hungaroton számára pedig lemezborítókat rajzolt, emellett animációs filmekkel is foglalkozott, majd az 1980-as években kivándorolt az Egyesült Államokba. 

A tengerentúlon rendszeresen készített illusztrációkat a Times, a Newsweek és az Atlantic Monthly számára, valamint az MCA, a CBS és a Capitol Recordsnak alkotott lemezborítókat. Havonta rajzsorozatot készített a Playboy tanácsadó rovatának, a Playboy Advisornak, 1998 óta pedig a The New Yorkernek is dolgozott. 

2007-ben az intézmény címzetes tanára lett. A hazai grafikusok közül nagy hatással volt Kárpáti Tiborra, aki Budapesten él és dolgozik, legutóbb az UGRÁS A JÖVŐBE! kreatív ötletpályázat arculatában működött közre az egyetem keretein belül. 
A grafikus, illusztrátor, decemberben történt haláláról csak vasárnap szerzett tudomást a média, miután feleségére hivatkozva a New York Times bejelentette a hírt. 

További cikkek Bányai Istvánról:

The New York Times… 
Kreatív.hu…

More news

A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

Szabó Eszter Sára, Designelmélet szakos MA hallgató a galériák falán túlra tervezett kiállítási tervével, míg a design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett tárlattal érdemelték ki a támogatást.

MOME-s diákokból álló csapat nyerte el a CheckINN Revitalizátor pályázat első helyezését. A versenyen, melyet a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a MOME közösen indított útjára tavaly, idén ismét a hazai felsőoktatás tehetségei kerestek lehetséges megoldásokat a rozsdaövezeti területek újrahasznosítására. A közel 30 induló csapat közül az INDOOHÁZ ötlete kapta a fődíjat, akik hátizsákos szállásként adnának új életet az elhagyatott vasúti vízházaknak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121