Elhunyt a legendás illusztrátor, Bányai István

Date:
A Budapestről indult nemzetközi karriert befutó grafikus Amerikában telepedett le, a New Yorker, az Atlantic és a Playboy illusztrátora 73 évet élt.

Bányai munkáival nem csak az amerikai közélet kiemelkedő lapjaiban lehetett találkozni hétről hétre, de készített gyerekkönyvet, rajzfilmet is, kiemelkedő az 1995-ben kiadott Zoom, amelyet megjelenése után a New York Times az év gyermekkönyvének választott. Az elmúlt 30 évben a magazin kiadás hőskorában megkerülhetetlen név lett a tengerentúlon. 

A Budapesten született alkotó a hetvenes évek elején végzett a budapesti Iparművészeti Főiskolán, ezután a MOKÉP-filmplakátokat készített, a Móra Ferenc Könyvkiadónak illusztrációkat, a Hungaroton számára pedig lemezborítókat rajzolt, emellett animációs filmekkel is foglalkozott, majd az 1980-as években kivándorolt az Egyesült Államokba. 

A tengerentúlon rendszeresen készített illusztrációkat a Times, a Newsweek és az Atlantic Monthly számára, valamint az MCA, a CBS és a Capitol Recordsnak alkotott lemezborítókat. Havonta rajzsorozatot készített a Playboy tanácsadó rovatának, a Playboy Advisornak, 1998 óta pedig a The New Yorkernek is dolgozott. 

2007-ben az intézmény címzetes tanára lett. A hazai grafikusok közül nagy hatással volt Kárpáti Tiborra, aki Budapesten él és dolgozik, legutóbb az UGRÁS A JÖVŐBE! kreatív ötletpályázat arculatában működött közre az egyetem keretein belül. 
A grafikus, illusztrátor, decemberben történt haláláról csak vasárnap szerzett tudomást a média, miután feleségére hivatkozva a New York Times bejelentette a hírt. 

További cikkek Bányai Istvánról:

The New York Times… 
Kreatív.hu…

More news

Több szinten, anyanyelvi tanárok vezetésével indultak el az angol nyelvi kurzusok a MOME-n, amelynek célja nem csak az általános nyelvi képzés, de az akadémiai szaknyelv, a kreatív területek, az egyetemen tanulható szakmák szókincsének oktatása is.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy fiatal tervező? Legyen az egy grafikai vagy animációs stúdió működtetése, saját divatmárka alapítása, vagy az alkalmazotti forma; a jövő designereinek az érvényesüléshez, szakmai céljaik eléréséhez piaci és vállalkozói ismeretekre is szükségük van. A MOME oktatói ezért egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Ez a Business to Design (B2D) oktatási program, melynek kidolgozásában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

A globális válságok mindennapjainkba beszivárgó hatásaival küzdve könnyen találhatjuk magunkat a fokozódó pánik és a közönyös kilátástalanság között cikázó hullámvasúton. Az egyre halmozódó kihívások közepén joggal tehetjük fel a kérdést: mégis merre tovább?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121