Elhunyt Nádas László, Munkácsy Mihály-díjas formatervező, volt egyetemi adjunktus

Date:
Nádas László a magyar ipari formatervezés meghatározó alakja volt. Többek között kézi szerszámok, kisgépek, járművek, használati tárgyak, konyhai eszközök, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló játékok tervezője.

Nádas László 1936. február 4-én született Szegeden. 

1955-ben érettségizett a Képző- és Iparművészeti Gimnázium szobrász osztályában, mestere Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész, a Képzőművészeti Főiskola (ma Magyar Képzőművészeti Egyetem) későbbi rektora volt. 

1961-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola (ma MOME) díszítőszobrász szak első formatervező tagozatán. Főiskolai mesterei Borsos Miklós és Dózsa Farkas András voltak. 

1963-tól szerepelt munkáival kiállításokon és nemzetközi vásárokon. 

1974-ben részt vett a torontói (Kanada) Interdesign nemzetközi konferencián. 

1976 és 1982 között az Ipari Formatervezési Tájékoztató Központ (Design Center) munkatársa. Számos programban formatervező szakértőként vett részt, emellett aktívan közreműködött a szervezet nemzetközi kapcsolatainak kiépítésében és gondozásában. Jelentős szerepet vállalt a szakmai közéletben és az oktatásban. 

1969 és 1975 között a Magyar Képző- és Iparművészeti Szövetség Ipari Formatervező szakosztály titkára. 

1983-tól 10 éven át a Magyar Iparművészeti Főiskola Formatervezési tanszékének adjunktusa, a Tempus diákcsere program és kiállítás mentora. 

1998-ban, 2000-ben, valamit 2002-ben és 2004-ben részt vett a Design Biennale-n, a franciaországi St.Etienne-ben. 

Nádas László számos hazai és nemzetközi játékkiállításon és vásáron vett részt. A német Sigikid Játékgyártó és Nagykereskedelmi Vállalat (Sigikid Spiel- und Texilwaren Verwaltung) számára 1989 és 1993 között több sorozat gyermekjátékot tervezett feleségével és állandó alkotótársával, Antoni Rozival együtt. Szintén közös munkájuk az 1983-ban kiadott Filcből-fából című könyv, mely több korosztálynak szóló ötlettár, alkotási segédlet. 

1993-ban megalapította az ABN Stúdió formatervező irodát, melynek vezető tervezője volt.  Az iroda a klasszikus szakmai tevékenység mellett teret biztosított generációkon átívelő együttműködéseknek, valamint nagy hangsúlyt fektetett, a feltörekvő, fiatal designerek mentorálasára. 

Formatervezői munkái mellett képzőművészeti tevékenysége is jelentős. Országszerte több kiállításon mutatta be rajzait, festményeit, melyeken főként a férfi-nő, természet (balatoni táj) és ember kapcsolat, szakralitás, valamint az 1956-os forradalom témákat járja körbe. 2009-ben ez utóbbi témában alkotott grafikáiból és a forradalommal kapcsolatos élményeinek szöveges elbeszéléséből saját kiadványt hozott létre, melynek a Palackposta… címet adta. 2015-ben jelent meg összefoglaló, életét és munkásságát bemutató könyve, rajzaival illusztrálva, ÉletRajz címmel. 

Ha a munkám határait meg kellene határozni, nehéz dolgom lenne. De van egy fontos pont, ahol minden összeér. Az összes munkám kiindulópontja a RAJZ. A rajz a gondolat és minden elképzelés első rögzítése, amit mások is látnak, dokumentum és elbeszélés egyben.” 

Jelentősebb díjak, elismerések: 

 • 1963 BNV nagydíj (Budapest) 
 • 1967 “Legszebb műanyag Termék” - díj (Kerékpárlámpa-család, Finomszerelvénygyár Eger) 
 • 1969 BNV vásárdíj 
 • 1973 III. díj Nemzetközi Kerékpár Pályázat (megosztva, Tokió, Japán) 
 • 1974 II. díj Iparművészeti Vállalat Lámpapályázat 
 • 1975 Játszótéri pályázat I. díja; Környezettervezési pályázat II. díja, (Dunaújváros) 
 • 1978 I. díj Országos Játszótéri Pályázat (Budapest, Városliget, Almási tér) 
 • 1978 Nívódíj Fajáték-család (Monori játékgyár) 
 • 1979 Munkácsy Mihály-díj 
 • 1979 Inter Play Expo elismerő diplomája. 
 • 1999 Szabadalmi hivatal Design díja (Momert mechanikus üvegmérleg) 
 • 2000 BNV Vásárdíj (FÉG Látványkonvektor)

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121