Elhunyt Nádas László, Munkácsy Mihály-díjas formatervező, volt egyetemi adjunktus

Date:
Nádas László a magyar ipari formatervezés meghatározó alakja volt. Többek között kézi szerszámok, kisgépek, járművek, használati tárgyak, konyhai eszközök, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló játékok tervezője.

Nádas László 1936. február 4-én született Szegeden. 

1955-ben érettségizett a Képző- és Iparművészeti Gimnázium szobrász osztályában, mestere Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész, a Képzőművészeti Főiskola (ma Magyar Képzőművészeti Egyetem) későbbi rektora volt. 

1961-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola (ma MOME) díszítőszobrász szak első formatervező tagozatán. Főiskolai mesterei Borsos Miklós és Dózsa Farkas András voltak. 

1963-tól szerepelt munkáival kiállításokon és nemzetközi vásárokon. 

1974-ben részt vett a torontói (Kanada) Interdesign nemzetközi konferencián. 

1976 és 1982 között az Ipari Formatervezési Tájékoztató Központ (Design Center) munkatársa. Számos programban formatervező szakértőként vett részt, emellett aktívan közreműködött a szervezet nemzetközi kapcsolatainak kiépítésében és gondozásában. Jelentős szerepet vállalt a szakmai közéletben és az oktatásban. 

1969 és 1975 között a Magyar Képző- és Iparművészeti Szövetség Ipari Formatervező szakosztály titkára. 

1983-tól 10 éven át a Magyar Iparművészeti Főiskola Formatervezési tanszékének adjunktusa, a Tempus diákcsere program és kiállítás mentora. 

1998-ban, 2000-ben, valamit 2002-ben és 2004-ben részt vett a Design Biennale-n, a franciaországi St.Etienne-ben. 

Nádas László számos hazai és nemzetközi játékkiállításon és vásáron vett részt. A német Sigikid Játékgyártó és Nagykereskedelmi Vállalat (Sigikid Spiel- und Texilwaren Verwaltung) számára 1989 és 1993 között több sorozat gyermekjátékot tervezett feleségével és állandó alkotótársával, Antoni Rozival együtt. Szintén közös munkájuk az 1983-ban kiadott Filcből-fából című könyv, mely több korosztálynak szóló ötlettár, alkotási segédlet. 

1993-ban megalapította az ABN Stúdió formatervező irodát, melynek vezető tervezője volt.  Az iroda a klasszikus szakmai tevékenység mellett teret biztosított generációkon átívelő együttműködéseknek, valamint nagy hangsúlyt fektetett, a feltörekvő, fiatal designerek mentorálasára. 

Formatervezői munkái mellett képzőművészeti tevékenysége is jelentős. Országszerte több kiállításon mutatta be rajzait, festményeit, melyeken főként a férfi-nő, természet (balatoni táj) és ember kapcsolat, szakralitás, valamint az 1956-os forradalom témákat járja körbe. 2009-ben ez utóbbi témában alkotott grafikáiból és a forradalommal kapcsolatos élményeinek szöveges elbeszéléséből saját kiadványt hozott létre, melynek a Palackposta… címet adta. 2015-ben jelent meg összefoglaló, életét és munkásságát bemutató könyve, rajzaival illusztrálva, ÉletRajz címmel. 

Ha a munkám határait meg kellene határozni, nehéz dolgom lenne. De van egy fontos pont, ahol minden összeér. Az összes munkám kiindulópontja a RAJZ. A rajz a gondolat és minden elképzelés első rögzítése, amit mások is látnak, dokumentum és elbeszélés egyben.” 

Jelentősebb díjak, elismerések: 

 • 1963 BNV nagydíj (Budapest) 
 • 1967 “Legszebb műanyag Termék” - díj (Kerékpárlámpa-család, Finomszerelvénygyár Eger) 
 • 1969 BNV vásárdíj 
 • 1973 III. díj Nemzetközi Kerékpár Pályázat (megosztva, Tokió, Japán) 
 • 1974 II. díj Iparművészeti Vállalat Lámpapályázat 
 • 1975 Játszótéri pályázat I. díja; Környezettervezési pályázat II. díja, (Dunaújváros) 
 • 1978 I. díj Országos Játszótéri Pályázat (Budapest, Városliget, Almási tér) 
 • 1978 Nívódíj Fajáték-család (Monori játékgyár) 
 • 1979 Munkácsy Mihály-díj 
 • 1979 Inter Play Expo elismerő diplomája. 
 • 1999 Szabadalmi hivatal Design díja (Momert mechanikus üvegmérleg) 
 • 2000 BNV Vásárdíj (FÉG Látványkonvektor)

More news

Több szinten, anyanyelvi tanárok vezetésével indultak el az angol nyelvi kurzusok a MOME-n, amelynek célja nem csak az általános nyelvi képzés, de az akadémiai szaknyelv, a kreatív területek, az egyetemen tanulható szakmák szókincsének oktatása is.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy fiatal tervező? Legyen az egy grafikai vagy animációs stúdió működtetése, saját divatmárka alapítása, vagy az alkalmazotti forma; a jövő designereinek az érvényesüléshez, szakmai céljaik eléréséhez piaci és vállalkozói ismeretekre is szükségük van. A MOME oktatói ezért egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Ez a Business to Design (B2D) oktatási program, melynek kidolgozásában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

A globális válságok mindennapjainkba beszivárgó hatásaival küzdve könnyen találhatjuk magunkat a fokozódó pánik és a közönyös kilátástalanság között cikázó hullámvasúton. Az egyre halmozódó kihívások közepén joggal tehetjük fel a kérdést: mégis merre tovább?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121