Elindult a MOME Innovációs Központ inkubációs programja, a Proof of Concept (PoC)

Date:
A hiánypótló program preinkubációs szakaszába nyolc, fiatal hallgatókból álló csoport került be, akik mentorok irányítása mellett piackutatáson, ötletvalidáción és részletes projektterv elkészítésén dolgoznak majd.

Noha a művészeti pályára készülő hallgatókban a kreatív újítások tekintetében rengeteg potenciál rejlik, sok esetben hiányoznak a termékek vagy szolgáltatások piacra juttatásához szükséges ismereteik. A Proof of Concept (PoC) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központjának (MOME IK) első olyan inkubációs programja, amely kifejezetten az egyetem hallgatói és dolgozói számára készült, és lehetőséget kínál arra, hogy a kreatív ötletekből, tervekből piackész produktum jöjjön létre. Míg az első szakaszban az ötletek és a bennük rejlő lehetőségek kiértékelésén van a hangsúly, a második szakaszban már a piacképes koncepciók kidolgozása a cél. 

A programban jelenleg nyolc csapat vesz részt, akik ötleteikkel többek között a testi és lelki egészség, az élelmiszerek, a fenntarthatóság, az oktatás, a divat, valamint a mobilitás terén idéznek elő pozitív változást. Mindezt VR élmények, új otthoni edzőgép, közösségi fejlesztésű alkalmazás, otthoni hidroponikus növénytermesztési megoldások, az idősekkel való kapcsolatteremtést elősegítő társasjáték, pólóékszer-kollekció, fogyatékkal élőknek készített 3D nyomtatott eszközök, vagy éppen kerékpáros közösségi szolgáltatási központ létrehozása révén érnék el.  

A program vezetését a MOME Inkubációs Programjának vezetője, Craig V. Johnson Gémesi Zsolt vezető mentorral és Péter Andrással, a MOME Tudástranszfer Irodájának vezetőjével közösen látja el. 

A PoC az NKFIH pénzügyi és a MOME Tudástranszfer Irodájának adminisztratív támogatásával valósul meg. 

More news

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.

Egyetemünkön régóta hagyomány, hogy a MOME Diploma vizuális identitása, kezdve a grafikai arculattól az alapszakos és mesterszakos hallgatók portréfotózásáig, pályázat útján hallgatói kézbe kerül. Az évről évre megújuló koncepció így belülről tükrözi az egyetem közösségét, fontos korlenyomatot, az egyes évfolyamok egyedi emléktárát létrehozva.

Tíz csapat kezdhette el az izgalmas munkát MOME-mentoraikkal, a projektek közt pedig több, az űrbeli növénytermesztésre fókuszáló, valamint az elveszett Föld helyett új élettereket kialakító munka van. A 7-10. osztályosoknak szóló Ugrás a jövőbe! pályázat 2024-es kiadásának fő témája az űr, a második forduló pedig máris elkezdődött. Az új tagokkal bővült zsűrinek nem volt könnyű dolga, az ország szinte minden részéből jelentkező, a korábbinál elkötelezettebb diákok 52 pályázata közül választotta ki a továbbjutókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121