Elindult a MOME Tiéd a holnap - a jövő kreatív tehetségeiért programja

Date:
Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány egyedülálló programjában ösztöndíjat, térítésmentes kreatív képzést, személyre szabott szakmai és mentális támogatást kapnak a résztvevők. 

A friss ösztöndíjasok február 9-én a MOME Campusán tartott nyitóeseményen kezdték meg kreatív készségfejlesztő képzési félévüket. Megismerkedhettek az animáció, a grafika, a formatervezés, valamint az építészet szakmai műhelyeivel, a MOME kollégiumával, találkozhattak a MOME hallgatókból álló mentorcsapat tagjaival. A program szakmai részének lezárultával közösségi programokon oszthatták meg egymással személyes történeteiket, majd városnézésre indultak, hogy felfedezzék Budapestet. 

„Programunk kifejezetten a fővárostól távol élő, középiskolás korú, hátrányos helyzetű tehetségek felkarolásáról szól, módszeresen és hosszú távon gondolkodva. Nemcsak azt tekintjük sikernek, ha két év után egy-egy résztvevőnk eredményesen felvételizik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, hanem azt is, ha más intézményben tanul tovább – ha perspektívaváltást érünk el az életében” – fogalmazott Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke. 

A ‘23 nyarán hirdetett ösztöndíjprogramba közel százan jelentkeztek, az országjáró szakértői csapat Pécsett, Békéscsabán, Miskolcon és Debrecenben is találkozott a jelentkezőkkel, akik elmondták milyen kihívásokkal küzdenek, mi érdekli őket, mi a legnagyobb álmuk, és hogy hogyan képzelik el a továbbtanulást. A kiválasztási folyamat végül Budapesten a MOME Campusán zárult, az ösztöndíjat nyert diákok negyede Szabolcsból érkezett, de sokan kerültek be Békésből, Borsodból és Baranyából is, többek között Alsózsolcáról, Ecsegfalváról, Hejőbábáról, Szerencsről és Tiszaszőlősről is.  

A diákokat szakértői csapat választotta ki, melynek tagjai Gyarmathy Éva szakpszichológus, tehetséggondozással foglalkozó szakember, Koós Pál formatervező művész, a MOME jelenlegi általános rektorhelyettese, leendő rektora, Babarczy Eszter filozófus, szépíró, a MOME docense, a hallgatói mentorprogram vezetője, valamint Lóki Eszter pszichológus, Rontó Renáta doktorandusz, az MCC Roma Tehetségprogram korábbi ösztöndíjasa, Jákfalvi Anett, az Ökumenikus Segélyszervezet felzárkóztatásért felelős szakmai csoportvezetője, és Sándor-Kovács Dóra, a program szakmai tanácsadója, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője is.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem összefogásában létrehozott ösztöndíjprogram célja, hogy a hátrányos helyzetű, tehetséges vidéki középiskolásoknak is lehetőséget teremtsen a kreatívipari karrier építésére, a továbbtanulásra. 
Ennek során az itt tanulók rendszeresen ellátogatnak a MOME Campusára, előkészítő foglalkozásokon és műhelymunkán, konzultációkon vesznek részt, különböző közösségi programokon találkozhatnak egymással. A kétéves képzés ideje alatt mentorok és egyetemi hallgatók segítik az ösztöndíjasokat, akik a program eredményeként elkészítik saját kreatív portfóliójukat: ezzel megnyílik az út a MOME, vagy akár más felsőoktatási intézmény felé. Vállalt cél, hogy a program olyan jövőálló tudással, tapasztalattal, és magabiztosággal vértezze fel a fiatalokat, amelyet aztán az életük bármely területén alkalmazhatnak.  

További részletek a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programról:  
https://mome.hu/hu/tiedaholnap 

More news

A körforgásos gazdaság talajra gyakorolt hatását mutatta be az Engage4BIO a Pápai Expo és Agrárpikniken. A csapat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve egy interaktív adatvizualizációs táblával vett részt május közepén a kétnapos agrárszakmai eseményen. A program célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a talajminőség fenntartásának és javításának kiemelt jelentőségére, valamint a körforgásos biomassza-alapú gazdálkodás talajra gyakorolt pozitív hatására.

Geometriai modellnek indult, majd a világ egyik legismertebb térbeli logikai játéka lett belőle. Generációk nőttek fel a bűvös kocka oldalait forgatva, és a mai napig versenyeket rendeznek abból, ki tudja minél rövidebb idő alatt kirakni, azaz a kilenc azonos színű kisebb kockát egy-egy oldalra mozgatni anélkül, hogy szétszedné. A bűvös kocka, amelyet Rubik Ernő a MOME elődintézményében, az Iparművészeti Főiskolán alkotott meg, 2024-ben ünnepli 50. születésnapját, sőt alkotója is jubilál, idén 80 éves.

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121