(El)váratlan lehetőségeket tervezni – interjú Jens Richter építésszel, a Architectural Matters sorozat legutóbbi előadójával

Date:
A MOME Építészeti Intézet nyilvános, Neville Zoltán vezetésével indult „Architectural Matters” eseménysorozatának legutóbbi évadát Jens Richter, az estudio Herreros építésziroda munkatársának előadása zárta. Az építésszel és várostervezővel az előadást követően Gollob Lilla, MOME alumna beszélgetett az Octogon magazin megbízásából.

Az Ágora-Bogotá rendezvényközpont, az új oslói Munch Múzeum, valamint szociálisan érzékeny lakókomplexumok Barcelonában, Casablancában és Marseilleben – a legtöbben ezekről a projektekről ismerik a spanyol estudio Herreros építészirodát. A stúdió munkatársa 2018 óta, a cég nemzetközi konszolidációjának éve óta társtulajdonosa Jens Richter építész. Jens a Kasseli Egyetemen végzett építészként és várostervezőként, de dolgozott Hollandiában, Kínában, majd végül Spanyolországban alakította ki a bázisát, a sok utazás, különböző kultúrák közötti átjárás pedig számottevően alakította építészeti praxisát, tervezői attitűdjét is.  

A MOME Építészeti Intézete és Neville Zoltán által életre hívott „Architectural Matters”  előadássorozaton Jens „Designing (unexpected) opportunities” címmel adott elő, a cím pedig magában hordozza az estudio Herreros egyik legfigyelemre méltóbb képességét, azaz, hogy sokszor olyan igények, korábban azonosítatlan problémák alapján tervez, melyeket még a megrendelő, vagy az adott közösség sem ismert fel.  

Az OCTOGON magazin 184-es (2023/4-es) lapszámában megjelent interjúban Jens Richter beszél az egyik legnagyobb médiaszenzációt aratott oslói Munch Múzeum koncepciójáról, a szépséghez és a funkcióhoz való hozzáállásáról az építészetben, valamint a régi ipari épületek újrahasznosításának fontosságáról is. A cikk online ezen a linken olvasható: https://www.octogon.hu/epiteszet/az-epiteszet-mozgatorugoja/ 

/Az eseményt a Global Voices, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány programja és a Budapesti Cervantes Intézet támogatta./ 
 

More news

Hogyan válhat a gasztronómia valóban fenntarthatóvá? A körkörös étkezési kultúra éléréséhez vezető úton különleges mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a SALT. Közös kutatásuk során létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér, amely lehetővé teszi, hogy fenntartható formában élvezhessük a csúcsgasztronómia kivételes fogásait.

A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

Szabó Eszter Sára, Designelmélet MA szakos hallgató a galériák falán túlnyúló kiállítási tervével, míg a Design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett hallgatói munkákat bemutató tárlat ötletével érdemelték ki a támogatást.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121