(El)váratlan lehetőségeket tervezni – interjú Jens Richter építésszel, a Architectural Matters sorozat legutóbbi előadójával

Date:
A MOME Építészeti Intézet nyilvános, Neville Zoltán vezetésével indult „Architectural Matters” eseménysorozatának legutóbbi évadát Jens Richter, az estudio Herreros építésziroda munkatársának előadása zárta. Az építésszel és várostervezővel az előadást követően Gollob Lilla, MOME alumna beszélgetett az Octogon magazin megbízásából.

Az Ágora-Bogotá rendezvényközpont, az új oslói Munch Múzeum, valamint szociálisan érzékeny lakókomplexumok Barcelonában, Casablancában és Marseilleben – a legtöbben ezekről a projektekről ismerik a spanyol estudio Herreros építészirodát. A stúdió munkatársa 2018 óta, a cég nemzetközi konszolidációjának éve óta társtulajdonosa Jens Richter építész. Jens a Kasseli Egyetemen végzett építészként és várostervezőként, de dolgozott Hollandiában, Kínában, majd végül Spanyolországban alakította ki a bázisát, a sok utazás, különböző kultúrák közötti átjárás pedig számottevően alakította építészeti praxisát, tervezői attitűdjét is.  

A MOME Építészeti Intézete és Neville Zoltán által életre hívott „Architectural Matters”  előadássorozaton Jens „Designing (unexpected) opportunities” címmel adott elő, a cím pedig magában hordozza az estudio Herreros egyik legfigyelemre méltóbb képességét, azaz, hogy sokszor olyan igények, korábban azonosítatlan problémák alapján tervez, melyeket még a megrendelő, vagy az adott közösség sem ismert fel.  

Az OCTOGON magazin 184-es (2023/4-es) lapszámában megjelent interjúban Jens Richter beszél az egyik legnagyobb médiaszenzációt aratott oslói Munch Múzeum koncepciójáról, a szépséghez és a funkcióhoz való hozzáállásáról az építészetben, valamint a régi ipari épületek újrahasznosításának fontosságáról is. A cikk online ezen a linken olvasható: https://www.octogon.hu/epiteszet/az-epiteszet-mozgatorugoja/ 

/Az eseményt a Global Voices, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány programja és a Budapesti Cervantes Intézet támogatta./ 
 

More news

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.

Egyetemünkön régóta hagyomány, hogy a MOME Diploma vizuális identitása, kezdve a grafikai arculattól az alapszakos és mesterszakos hallgatók portréfotózásáig, pályázat útján hallgatói kézbe kerül. Az évről évre megújuló koncepció így belülről tükrözi az egyetem közösségét, fontos korlenyomatot, az egyes évfolyamok egyedi emléktárát létrehozva.

Tíz csapat kezdhette el az izgalmas munkát MOME-mentoraikkal, a projektek közt pedig több, az űrbeli növénytermesztésre fókuszáló, valamint az elveszett Föld helyett új élettereket kialakító munka van. A 7-10. osztályosoknak szóló Ugrás a jövőbe! pályázat 2024-es kiadásának fő témája az űr, a második forduló pedig máris elkezdődött. Az új tagokkal bővült zsűrinek nem volt könnyű dolga, az ország szinte minden részéből jelentkező, a korábbinál elkötelezettebb diákok 52 pályázata közül választotta ki a továbbjutókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121