(El)váratlan lehetőségeket tervezni – interjú Jens Richter építésszel, a Architectural Matters sorozat legutóbbi előadójával

Date:
A MOME Építészeti Intézet nyilvános, Neville Zoltán vezetésével indult „Architectural Matters” eseménysorozatának legutóbbi évadát Jens Richter, az estudio Herreros építésziroda munkatársának előadása zárta. Az építésszel és várostervezővel az előadást követően Gollob Lilla, MOME alumna beszélgetett az Octogon magazin megbízásából.

Az Ágora-Bogotá rendezvényközpont, az új oslói Munch Múzeum, valamint szociálisan érzékeny lakókomplexumok Barcelonában, Casablancában és Marseilleben – a legtöbben ezekről a projektekről ismerik a spanyol estudio Herreros építészirodát. A stúdió munkatársa 2018 óta, a cég nemzetközi konszolidációjának éve óta társtulajdonosa Jens Richter építész. Jens a Kasseli Egyetemen végzett építészként és várostervezőként, de dolgozott Hollandiában, Kínában, majd végül Spanyolországban alakította ki a bázisát, a sok utazás, különböző kultúrák közötti átjárás pedig számottevően alakította építészeti praxisát, tervezői attitűdjét is.  

A MOME Építészeti Intézete és Neville Zoltán által életre hívott „Architectural Matters”  előadássorozaton Jens „Designing (unexpected) opportunities” címmel adott elő, a cím pedig magában hordozza az estudio Herreros egyik legfigyelemre méltóbb képességét, azaz, hogy sokszor olyan igények, korábban azonosítatlan problémák alapján tervez, melyeket még a megrendelő, vagy az adott közösség sem ismert fel.  

Az OCTOGON magazin 184-es (2023/4-es) lapszámában megjelent interjúban Jens Richter beszél az egyik legnagyobb médiaszenzációt aratott oslói Munch Múzeum koncepciójáról, a szépséghez és a funkcióhoz való hozzáállásáról az építészetben, valamint a régi ipari épületek újrahasznosításának fontosságáról is. A cikk online ezen a linken olvasható: https://www.octogon.hu/epiteszet/az-epiteszet-mozgatorugoja/ 

/Az eseményt a Global Voices, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány programja és a Budapesti Cervantes Intézet támogatta./ 
 

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121