Engage4BIO a Pápai Expo és Agrárpikniken

Date:
A körforgásos gazdaság talajra gyakorolt hatását mutatta be az Engage4BIO a Pápai Expo és Agrárpikniken. A csapat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve egy interaktív adatvizualizációs táblával vett részt május közepén a kétnapos agrárszakmai eseményen. A program célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a talajminőség fenntartásának és javításának kiemelt jelentőségére, valamint a körforgásos biomassza-alapú gazdálkodás talajra gyakorolt pozitív hatására.

Az Engage4BIO csapata az eseményen egy adatgyűjtő tábla kitöltésére invitálta azokat a szakképzésben résztvevő diákokat és gazdálkodással foglalkozó felnőtteket, akiket érdekel a körforgásos gazdaság talajra gyakorolt hatása, és szívesen bővítik ismereteiket a területen. A Pápai Expora kidolgozott interaktív táblán a látogatók a talajminőséggel és talajgazdálkodással kapcsolatos kérdésekre adhattak válaszokat színes fonalak segítségével. A válaszadások következtében a fonalak egy vizuálisan izgalmas és könnyen értékelhető eredményt rajzoltak ki, a résztvevők pedig mindeközben játékos módon tanulhattak a talajminőség megőrzésének fontosságáról. A válaszadást a szervezők egy kézzel készült virágmag bombával jutalmazták, amelyet elültetve a résztvevők személyesen is hozzájárulhatnak a biodiverzitás megőrzéséhez. 

Az Engage4Bio 5 ország 21 intézményének együttműködésében, a Horizont Európa program keretében zajló projekt, melynek célja, hogy erősítse a körforgásos biomassza-alapú gazdaságot és a fenntartható regionális fejlődést a tervezési gondolkodás, a közös alkotás, az (újra)képzés és a készségfejlesztés folyamatain keresztül. A projekt fókuszterülete országonként különbözik.   

Magyarország az agrár-élelmiszeripari területtel foglalkozik a Bay Zoltán Kutatóközpont szakmai vezetésével és a MOME részvételével, a cél ezen belül pedig a körforgásos biomassza-alapú gazdaság népszerűsítése és erősítése és a fenntartható regionális fejlődés elősegítése a művészet és design eszközeivel. A két intézmény közösen vezeti a magyarországi agrár-élelmiszeripari platform létrehozását, a kapcsolódó, innovatív tájékoztató és kommunikációs kampányok megtervezését, valamint a művészet és design beemelését ezekbe a tevékenységekbe.  

A további résztvevő országok között Hollandia a textil és divat iparral, Ausztria a bútor gyártással és belsőépítészettel, Finnország a csomagolással, Olaszország pedig a fenntartható gazdasággal vagy más néven "kék gazdasággal" foglalkozik, a konzorciumot az osztrák Zentrum für Soziale Innovation vezeti. 

A projektpartnerek regionális együttműködési platformokat és különböző értékláncokhoz (fa építőanyag és belsőépítészet, mezőgazdaság és agrár-élelmiszeripar, körforgásos és bio-alapú textilipar, bio-alapú és fenntartható csomagolóipar, és a “blue bioeconomy” azaz a tengeri biomassza alapú gazdaság) kapcsolódó hálózatokat hoznak létre a felsőoktatási és felnőttképzési intézmények, a szakpolitika, a civil társadalom és az üzleti szféra szereplőinek bevonásával, melyeken az adott régió társadalmi, gazdasági és kulturális sajátosságait figyelembe vevő modelleket terveznek kialakítani. Ezekre építve növelhető lesz a társadalmi tudatosság, gördülékenyebbé tehetők majd a szakpolitikával kapcsolatos visszajelzési folyamatok, és elősegíthetők a fenntartható innovációs rendszerek kialakulása. 

https://www.engage4bio.eu/ 

More news

Évente 10 billió műanyag tollat dobunk el világszinten, a nem lebomló hulladék pedig olyan környezetterhelő vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek nem megfelelő feldolgozás esetén egészségi károsodást is okozhatnak. Ugyanakkor színes filctollak nélkül elképzelhetetlen lenne nemcsak az iskolások, de a kreatíviparban dolgozók élete is. Erre a problémára kínál megoldást a MOME hallgatói csapata, amely a pHen környezetbarát tollal a 2024-es Biodesign Challenge kiemelkedő művészeti díját érdemelte ki New Yorkban. A most díjazott pHen csapat az elismerés mellett a jövő évre ösztöndíjat, valamint egy önálló kiállítás lehetőségét is elnyerte.

Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására húsz év múlva? Hogyan és mire taníthat a világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kellett megválaszolni az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázaton, amelyre idén is innovatív és izgalmas ötleteket hoztak válaszul a részt vevő diákok. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem negyedik évadához érkezett versenyének nyertes projektjei között van a jövő élelmezését segítő Lebegőkert, egy bányászattal foglalkozó űrbázis, egy etikus terraformáló projekt és egy LifeBubble nevű űrhelyiség.

Végzőseit idén sem engedi el inspiráció nélkül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME): folytatódik az a friss és nagy sikerű hagyomány, amelynek keretében évről évre világhírű kreatívipari szakemberek köszöntik a diplomásokat. Az idei diplomaosztó meghívottja Nir Eyal magyar-izraeli származású amerikai viselkedéskutató, író, a szokások tudósa, aki mind az alap, mind a mesterszakosok oklevélátadóján beszédet mond majd. A jövő szempontjából ugyanis kulcsfontosságú tudatosítani a szokások jelentőségét, mivel azok egész életünket, sőt a gazdaságot is mozgatják.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121