Fél évszázados a bűvös kocka

Date:
Geometriai modellnek indult, majd a világ egyik legismertebb térbeli logikai játéka lett belőle. Generációk nőttek fel a bűvös kocka oldalait forgatva, és a mai napig versenyeket rendeznek abból, ki tudja minél rövidebb idő alatt kirakni, azaz a kilenc azonos színű kisebb kockát egy-egy oldalra mozgatni anélkül, hogy szétszedné. A bűvös kocka, amelyet Rubik Ernő a MOME elődintézményében, az Iparművészeti Főiskolán alkotott meg, 2024-ben ünnepli 50. születésnapját, sőt alkotója is jubilál, idén 80 éves.

Ebből az alkalomból tart átfogó, a bűvös kocka kulturális és társadalmi hatásait elemző szimpóziumot a MOME. A Moholy-Nagy-díjas Rubik Ernő, aki maga is részt vesz a MOME ünnepi eseményén, 1974-ben épp a zugligeti intézményben tanított, a kockát pedig egy geometriai problémán töprengve, annak illusztrálására alkotta meg. Az építész az akkori főiskolán előbb tanársegéd, majd adjunktus, végül docens lett. A bűvös kockáról, amely eredetileg a térbeli mozgások szemléltetőeszközének készült, később derült ki, hogy játékként is nagyszerű. 

A szimpóziumot egy jubileumi eseménysorozat nyitányának is tekinthetjük, melynek keretében ősszel hallgatói munkák, különleges installációk ünneplik majd a kockát és tervezőjét világszerte. A mostani szakmai eseményen a hazai tudományos és művészeti élet jelentős képviselőit hallhatjuk; rövid előadásaikban arról beszélnek majd, hogy ez a tárgy miként épült be civilizációnkba, kultúránkba. Megszólal Rohmann Ditta gordonkaművész, aki Problémamegoldás a zenében című, zenével illusztrált előadásában párhuzamokat mutat a Rubik-kocka működési elve és a zeneszerzői, kompozíciós gyakorlatok között. Földényi Irma designer Homok, szél, hullám: Modellek egy ökoszisztémára, Mérő László matematikus A Rubik-kocka mint edutainment, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító A kocka és a kukac – régi szavak új dolgokra, Schneider Ákos pedig a Hatékonyság és élmény az algoritmikus kultúrában címmel tart a bűvös kockának a 20–21. század designkultúrájára, fontos tudományterületekre gyakorolt hatását elemző előadást. Az eseményen köszöntőt mond Fülöp József rektor, a moderátor Boros Krisztina lesz. 

More news

Évente 10 billió műanyag tollat dobunk el világszinten, a nem lebomló hulladék pedig olyan környezetterhelő vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek nem megfelelő feldolgozás esetén egészségi károsodást is okozhatnak. Ugyanakkor színes filctollak nélkül elképzelhetetlen lenne nemcsak az iskolások, de a kreatíviparban dolgozók élete is. Erre a problémára kínál megoldást a MOME hallgatói csapata, amely a pHen környezetbarát tollal a 2024-es Biodesign Challenge kiemelkedő művészeti díját érdemelte ki New Yorkban. A most díjazott pHen csapat az elismerés mellett a jövő évre ösztöndíjat, valamint egy önálló kiállítás lehetőségét is elnyerte.

Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására húsz év múlva? Hogyan és mire taníthat a világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kellett megválaszolni az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázaton, amelyre idén is innovatív és izgalmas ötleteket hoztak válaszul a részt vevő diákok. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem negyedik évadához érkezett versenyének nyertes projektjei között van a jövő élelmezését segítő Lebegőkert, egy bányászattal foglalkozó űrbázis, egy etikus terraformáló projekt és egy LifeBubble nevű űrhelyiség.

Végzőseit idén sem engedi el inspiráció nélkül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME): folytatódik az a friss és nagy sikerű hagyomány, amelynek keretében évről évre világhírű kreatívipari szakemberek köszöntik a diplomásokat. Az idei diplomaosztó meghívottja Nir Eyal magyar-izraeli származású amerikai viselkedéskutató, író, a szokások tudósa, aki mind az alap, mind a mesterszakosok oklevélátadóján beszédet mond majd. A jövő szempontjából ugyanis kulcsfontosságú tudatosítani a szokások jelentőségét, mivel azok egész életünket, sőt a gazdaságot is mozgatják.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121