Fél évszázados a bűvös kocka

Date:
Geometriai modellnek indult, majd a világ egyik legismertebb térbeli logikai játéka lett belőle. Generációk nőttek fel a bűvös kocka oldalait forgatva, és a mai napig versenyeket rendeznek abból, ki tudja minél rövidebb idő alatt kirakni, azaz a kilenc azonos színű kisebb kockát egy-egy oldalra mozgatni anélkül, hogy szétszedné. A bűvös kocka, amelyet Rubik Ernő a MOME elődintézményében, az Iparművészeti Főiskolán alkotott meg, 2024-ben ünnepli 50. születésnapját, sőt alkotója is jubilál, idén 80 éves.

Ebből az alkalomból tart átfogó, a bűvös kocka kulturális és társadalmi hatásait elemző szimpóziumot a MOME. A Moholy-Nagy-díjas Rubik Ernő, aki maga is részt vesz a MOME ünnepi eseményén, 1974-ben épp a zugligeti intézményben tanított, a kockát pedig egy geometriai problémán töprengve, annak illusztrálására alkotta meg. Az építész az akkori főiskolán előbb tanársegéd, majd adjunktus, végül docens lett. A bűvös kockáról, amely eredetileg a térbeli mozgások szemléltetőeszközének készült, később derült ki, hogy játékként is nagyszerű. 

A szimpóziumot egy jubileumi eseménysorozat nyitányának is tekinthetjük, melynek keretében ősszel hallgatói munkák, különleges installációk ünneplik majd a kockát és tervezőjét világszerte. A mostani szakmai eseményen a hazai tudományos és művészeti élet jelentős képviselőit hallhatjuk; rövid előadásaikban arról beszélnek majd, hogy ez a tárgy miként épült be civilizációnkba, kultúránkba. Megszólal Rohmann Ditta gordonkaművész, aki Problémamegoldás a zenében című, zenével illusztrált előadásában párhuzamokat mutat a Rubik-kocka működési elve és a zeneszerzői, kompozíciós gyakorlatok között. Földényi Irma designer Homok, szél, hullám: Modellek egy ökoszisztémára, Mérő László matematikus A Rubik-kocka mint edutainment, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító A kocka és a kukac – régi szavak új dolgokra, Schneider Ákos pedig a Hatékonyság és élmény az algoritmikus kultúrában címmel tart a bűvös kockának a 20–21. század designkultúrájára, fontos tudományterületekre gyakorolt hatását elemző előadást. Az eseményen köszöntőt mond Fülöp József rektor, a moderátor Boros Krisztina lesz. 

More news

Budapest–Róma A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Collegium Hungaricum Róma rezidenciaprogramot indít a művészi kreativitás, az interdiszciplinaritás és a kulturális értékteremtés jegyében. A két intézmény együttműködésében létrejövő Római Hallgatói Rezidenciaprogram ünnepélyes szerződésének az aláírására október 21-én, a MOME Campusán került sor.

Az Elle magazin harmadik alkalommal rendezi meg az ELLE Decoration International Design Awards Hungaryt (EDIDA), amelyen a hazai design kiemelkedő alkotóit díjazzák. A MOME-alumni tervezői idén is nagy számban szerepelnek a díj shortlistjén, mind „Az Év Fiatal Tervezője”, „Az Év Terméke”, „Az Év Márkája” és „Az Év Fenntartható Kezdeményezése” kategóriákban.

A fenntarthatóság és a környezetvédelem iránti elkötelezettségének újabb bizonyítékaként, valamint a FISU Healthy Campus program részeként a GreenGo- és a MOL Bubi-együttműködés keretében a MOME új, zöld közlekedési lehetőségeket biztosít minden hallgató, oktató és dolgozó számára, zöld közlekedésre ösztönözve az egyetem közösségét a Zugligeti úti Campus vonzatában is.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121