Ferenczy-díjas Szűcs Edit, a MOME adjunktusa

Date:
Kiemelkedő iparművészeti, ipari tervezőművészeti tevékenysége elismeréseként Ferenczy Noémi-díjban részesült Szűcs Edit öltözék- és jelmeztervező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa. Az díjat 2023. március 15-én a nemzeti ünnep alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár adta át a Pesti Vigadóban.

Szűcs Edit szakmai munkáját az elmúlt évek során számos díjjal ismerték el, legutóbb 2021-ben a Dán Filmakadémia az év jelmeztervezőjének választotta. A többek közt az Oscar-díjat nyert Saul fia ruha- és jelmeztervezőjeként ismert, és a MOME Design Intézet adjunktusaként dolgozó jelmeztervező a díjat akkor Az emberünk Amerikában (2020) című filmért kapta.

Az oktatóként sokéve közreműködő szakember Divat- és Jelmeztervezés, kutatás tárgyakat oktat, munkájáról így vall: “A tervezési munka minden esetben egy expedíció, annak minden izgalmával, rácsodálkozásával, élményével. Ha a rutin átvenné az irányítást, más területet keresnék.”  

A kísérletezni szerető Szűcs Edit jelmeztervezőként a független színházi szférában, a klasszikus kőszínházban, és a film területén egyaránt alkot, rendszeresen vesz részt kiállításokon. Portfoliójában több mint kétszáz jelmeztervezői munka szerepel, a karakteralakítás mellett számára meghatározó a textília megmunkálásából eredő tapasztalat, amely a végeredmény gazdag variációs lehetőségeihez vezet.

A 2021-ben kapott díj kapcsán a Divat és Dizájn című televíziós műsor készített róla adást, amelyet itt lehet megtekinteni. 

More news

Hogyan válhat a gasztronómia valóban fenntarthatóvá? A körkörös étkezési kultúra éléréséhez vezető úton különleges mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a SALT. Közös kutatásuk során létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér, amely lehetővé teszi, hogy fenntartható formában élvezhessük a csúcsgasztronómia kivételes fogásait.

A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

Szabó Eszter Sára, Designelmélet MA szakos hallgató a galériák falán túlnyúló kiállítási tervével, míg a Design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett hallgatói munkákat bemutató tárlat ötletével érdemelték ki a támogatást.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121