Ferenczy-díjas Szűcs Edit, a MOME adjunktusa

Date:
Kiemelkedő iparművészeti, ipari tervezőművészeti tevékenysége elismeréseként Ferenczy Noémi-díjban részesült Szűcs Edit öltözék- és jelmeztervező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa. Az díjat 2023. március 15-én a nemzeti ünnep alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár adta át a Pesti Vigadóban.

Szűcs Edit szakmai munkáját az elmúlt évek során számos díjjal ismerték el, legutóbb 2021-ben a Dán Filmakadémia az év jelmeztervezőjének választotta. A többek közt az Oscar-díjat nyert Saul fia ruha- és jelmeztervezőjeként ismert, és a MOME Design Intézet adjunktusaként dolgozó jelmeztervező a díjat akkor Az emberünk Amerikában (2020) című filmért kapta.

Az oktatóként sokéve közreműködő szakember Divat- és Jelmeztervezés, kutatás tárgyakat oktat, munkájáról így vall: “A tervezési munka minden esetben egy expedíció, annak minden izgalmával, rácsodálkozásával, élményével. Ha a rutin átvenné az irányítást, más területet keresnék.”  

A kísérletezni szerető Szűcs Edit jelmeztervezőként a független színházi szférában, a klasszikus kőszínházban, és a film területén egyaránt alkot, rendszeresen vesz részt kiállításokon. Portfoliójában több mint kétszáz jelmeztervezői munka szerepel, a karakteralakítás mellett számára meghatározó a textília megmunkálásából eredő tapasztalat, amely a végeredmény gazdag variációs lehetőségeihez vezet.

A 2021-ben kapott díj kapcsán a Divat és Dizájn című televíziós műsor készített róla adást, amelyet itt lehet megtekinteni. 

More news

Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121