Fókuszban a jövő anyagai: űr-beton és bolygópozitív textilek a Future Materials konferencián

Date:
Milyen anyagokat használunk majd akár 15 év múlva az építészet, az egészségügy, a textilipar vagy épp a gasztronómia területén? Hogyan lehetne fenntarthatóbb az az anyag, amiből a ruhánkat varrják, ami a kanapénkat borítja, vagy amiből a tányérunk készül? Milyen innovációk alakítják a jövőben a mindennapi használati tárgyaink érintését, megjelenését és leginkább környezettudatos utóéletét? A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Future Materials konferenciája második alkalommal ad nemzetközi válaszokat ezekre a kérdésekre 2023. szeptember 28-29-én.

Az anyagok mindennapi életünk szó szerint szerves részei, így az anyagkutatás releváns megoldásokkal szolgálhat a fenntarthatósági problémákra. A szervezők négy témakör, az építészet, az egészségügy, a textilipar, és az élelmiszeripar területén mutatják be az anyagfejlesztéssel kapcsolatos újításokat. A konferencia első napjának előadásain kiderül, hol tartanak most és hogyan alakulnak a jövőben az ezekhez a területekhez kapcsolódó anyaginnovációk. Mindezt elsőkézből, az anyagkutatás- és fejlesztés nemzetközileg elismert szakértőitől tudhatjuk meg. 

Az esemény egyik kiemelkedő előadója Julian Ellis-Brown, a Saltyco anyaginnovációs vállalat társalapítója és vezérigazgatója, ahol a regeneratív mezőgazdaság segítségével állítanak elő a bolygónk szempontjából pozitív textíliákat. A Saltyco egy Royal College of Art–on zajló egyetemi kutatási projektből nőtt ki néhány éve, alapja pedig a só-toleráns növények felhasználása az új textilekhez, azért, hogy ne alkalmazzanak az amúgy is rendkívül nagy tisztavíz-igényű textiliparban további friss vizet. Termékük a BioPuff®, egy növényi eredetű, rostos töltőanyag, amelyet úgy terveztek, hogy a környezet károsítása nélkül tartsa melegen viselőjét. Az állati és kőolaj alapú termékek alternatívájaként szolgáló bolygópozitív anyagot regeneratív vizes élőhelyi gazdálkodással termesztett növényekből állítják elő. 

Hallhatjuk majd Aled Robertset is, a DeakinBio fenntartható csempéket készítő vállalkozás alapítóját, és a Manchester-i Egyetem kutatóját, aki azokat az anyagokat kutatja, amelyek a magas minőségű hagyományos, de kevésbé környezetbarát anyagok alternatívái lehetnek. Roberts többek között részt vett a jövőben az űrben használatos, koncepcionális építőanyag fejlesztésében, amelyet holdi vagy marsi regolitból készítenének. Az anyag első prototípusait sóval, burgonyakeményítővel és "szimulált marsi porral" hozták létre, amely jelenleg vulkáni kőzetből képződik. A StarCrete nevű anyagot a tervek szerint a Marson és a Holdon élő kolóniák lakhelyének többméter vastagságú falait képező épületekben használnák majd fel.

A textiliparon belüli újításokról pedig a legtöbbet Jane Scott előadásából tudhatunk majd meg, aki a Newcastle University textil kutatási részlegét vezeti, de részt vesz a konferencián Silvia Escursell, a barcelonai Elisava Barcelona School of Design and Engineering előadója és PhD hallgatója is, akinek kutatási területe a lignocellulóz anyagok, mint csomagolások felhasználása és tervezése az online kereskedelemben. 

Izgalmasnak ígérkezik a művészként és kurátorként dolgozó Catherine Kramer, a The Center for Genomic Gastronomy és a CoClimate társalapítójának előadása is. Előbbiben a művészet eszközeivel vizsgálják az élelmezési láncok biotechnológiáit.  

Valentina Rognoli és Sofia Soledad Duarte Poblete a milánói Politecnico di Milano-ról érkeznek a konferenciára, ahol workshopot tartanak majd. Valentina kutatási és oktatási tevékenysége olyan úttörő és kihívást jelentő témákra összpontosít, mint az anyagok szerepe az ökológiai változásban, a társadalmi innováció és fenntarthatóság lehetőségei a DIY-anyagok segítségével, a bioalapú és biogyártott anyagok, valamint az újrahasznosított hulladékok. A formatervező PhD-hallgató és tanársegéd Sofia pedig a vállalatokat és a tervezőket célzó zöld gyakorlatokat kutatja, melyek a felelős anyagtervezést és a cégek növekedési igényét is figyelembe veszik. 

A Közép-Kelet-Európa meghatározó designkutató- és fejlesztő központja, a MOME Innovációs Központ eseményeként létrejött Future Materials konferencia 2022 óta a régióban elsőként foglalkozik átfogóan az anyagkutatás- és fejlesztés témájával. A szakmai fórumra a designerek, anyagkutatók, üzletemberek mellett mindenkit várnak, akit a következő generációs anyagok fejlesztései és alkalmazási területei érdekelnek. Az esemény kiváló alkalom az innovációk bemutatására és megosztására, valamint az interdiszciplináris együttműködések kialakítására is. 
Az előadásokat követően a konferencia második napján gyakorlati workshopokon vehetnek részt a látogatók, míg a konferencia egésze alatt egy kiállítás mutatja be fiatal tehetségek anyaginnovációt.

A Future Materials Konferenciát szeptember 28-29. között rendezik meg a MOME zugligeti campusán. A program teljes egészében angol nyelvű, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletes program, regisztráció és további információk: https://futurematerials.mome.hu/ 

More news

Méhekkel gazdagodott a közparkként is működő, ökotudatosan fejlesztett MOME Campus kertje. A két méhcsalád – Tóték és a Mézga család – befogadásával a MOME közössége sokat tesz a környék természeti környezetének a megóvásáért is.

Minden évben megismétlődik, mégis mindig különleges, egyedi a MOME diplomaidőszaka, amikor is számos izgalmas tárgy- és koncepciótervvel, művészeti alkotással találkozhatunk. Ismét lesznek nyilvános diplomavédések, ezekre június 3–20. között kerül sor. Jó hír, hogy a mestermunkákból nyíló MOME- diplomakiállítás idén tovább, június 15–21. között tekinthető meg a Campus több pontján, de az is újdonság, hogy az első angol nyelven indított szakok hallgatói is most diplomáznak majd.

Hogyan alakíthatja a design a jövőt? Mi a design szerepe a társadalomban, mi a tervező feladata korunkban? Milyen területeken juthat döntő szerephez a tervezők szakértelme az elkövetkező években?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121