Hiánypótló kötetek a magyar filmművészetről Dr. Kollarik Tamás szerkesztésében

Date:
Újabb két kötettel bővült a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének filmes könyvsorozata, melyeket a Kecskeméti Animációs Fesztivál keretén belül mutattak be: a Magyar animációs alkotók II., és a Csupó Gábor - A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című könyvek is a már korábban elindult sorozatok folytatásai.

Az elmúlt fél évtizedben a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet Kollarik Tamás filmes szakember koordinálásával hiánypótló kutatásokat végzett, és olyan filmes könyveket jelentetett meg, amelyek nemcsak a mozgóképszektorban dolgozó szakemberek könyvtárának fontos kötetei lettek, de bekerültek az egyetemi oktatásba is. 

A könyveket nemcsak a szerző-szerkesztő Kollarik személye és munkája köti össze, hanem az is, hogy a legelismertebb kortárs szakemberek lettek ezek szerzői és szereplői.

A júniusban megrendezett Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon a Magyar animációs alkotók sorozat és a Magyarok Hollywoodban könyvsorozat is újabb kötetekkel bővültek. Utóbbiból a Csupó Gábor munkásságáról szóló monográfiát mutatták be, de már elkészült a sorozat következő eleme is: ez a világ egyik legismertebb filmes szakemberének, a filmes legendák egyik újabb magyar származású tagjának önéletrajzi kötete: Pressburger Imre egy forgatókönyvíró élete és halála. 

A kecskeméti eseményen a fentiek mellett a közönség megismerkedhetett a magyar filmfesztiválok működéseit és lehetőségeit a 2010-es években bemutató Filmfesztiválkörkép című kötettel is. A könyvbemutató moderátora Gorka-Focht Máté, MOME doktorandusz volt.  

További információ: https://2023.kaff.hu/hu/egyeb-programok/reszletes-program/60 

More news

Méhekkel gazdagodott a közparkként is működő, ökotudatosan fejlesztett MOME Campus kertje. A két méhcsalád – Tóték és a Mézga család – befogadásával a MOME közössége sokat tesz a környék természeti környezetének a megóvásáért is.

Minden évben megismétlődik, mégis mindig különleges, egyedi a MOME diplomaidőszaka, amikor is számos izgalmas tárgy- és koncepciótervvel, művészeti alkotással találkozhatunk. Ismét lesznek nyilvános diplomavédések, ezekre június 3–20. között kerül sor. Jó hír, hogy a mestermunkákból nyíló MOME- diplomakiállítás idén tovább, június 15–21. között tekinthető meg a Campus több pontján, de az is újdonság, hogy az első angol nyelven indított szakok hallgatói is most diplomáznak majd.

Hogyan alakíthatja a design a jövőt? Mi a design szerepe a társadalomban, mi a tervező feladata korunkban? Milyen területeken juthat döntő szerephez a tervezők szakértelme az elkövetkező években?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121