Hiánypótló kötetek a magyar filmművészetről Dr. Kollarik Tamás szerkesztésében

Date:
Újabb két kötettel bővült a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének filmes könyvsorozata, melyeket a Kecskeméti Animációs Fesztivál keretén belül mutattak be: a Magyar animációs alkotók II., és a Csupó Gábor - A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című könyvek is a már korábban elindult sorozatok folytatásai.

Az elmúlt fél évtizedben a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet Kollarik Tamás filmes szakember koordinálásával hiánypótló kutatásokat végzett, és olyan filmes könyveket jelentetett meg, amelyek nemcsak a mozgóképszektorban dolgozó szakemberek könyvtárának fontos kötetei lettek, de bekerültek az egyetemi oktatásba is. 

A könyveket nemcsak a szerző-szerkesztő Kollarik személye és munkája köti össze, hanem az is, hogy a legelismertebb kortárs szakemberek lettek ezek szerzői és szereplői.

A júniusban megrendezett Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon a Magyar animációs alkotók sorozat és a Magyarok Hollywoodban könyvsorozat is újabb kötetekkel bővültek. Utóbbiból a Csupó Gábor munkásságáról szóló monográfiát mutatták be, de már elkészült a sorozat következő eleme is: ez a világ egyik legismertebb filmes szakemberének, a filmes legendák egyik újabb magyar származású tagjának önéletrajzi kötete: Pressburger Imre egy forgatókönyvíró élete és halála. 

A kecskeméti eseményen a fentiek mellett a közönség megismerkedhetett a magyar filmfesztiválok működéseit és lehetőségeit a 2010-es években bemutató Filmfesztiválkörkép című kötettel is. A könyvbemutató moderátora Gorka-Focht Máté, MOME doktorandusz volt.  

További információ: https://2023.kaff.hu/hu/egyeb-programok/reszletes-program/60 

More news

A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

Szabó Eszter Sára, Designelmélet szakos MA hallgató a galériák falán túlra tervezett kiállítási tervével, míg a design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett tárlattal érdemelték ki a támogatást.

MOME-s diákokból álló csapat nyerte el a CheckINN Revitalizátor pályázat első helyezését. A versenyen, melyet a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a MOME közösen indított útjára tavaly, idén ismét a hazai felsőoktatás tehetségei kerestek lehetséges megoldásokat a rozsdaövezeti területek újrahasznosítására. A közel 30 induló csapat közül az INDOOHÁZ ötlete kapta a fődíjat, akik hátizsákos szállásként adnának új életet az elhagyatott vasúti vízházaknak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121