Innovációs Ökoszisztéma pályázat

Date:
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központja tovább erősítő vállalati kapcsolatait a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból elnyert támogatással.

2019 őszén a MOME új campusának átadásával megalakult az egyetemi Innovációs Központja, amely novemberben elnyerte az Innovációs Ökoszisztéma pályázatot. Az Innovációs Központ a támogatás segítségével innovációmenedzsment és tudástranszfer egységet alakít ki, amely lényegi része az üzleti szemléletmód és a vállalkozási kultúra erősítése. A program keretében a MOME tovább bővíti együttműködését a hazai és nemzetközi vállalati partnerekkel, többek között a design, média, az építészet területén. 

Fülöp József, a MOME rektora kiemelte: „Napjainkban felértékelődött a design, a kreativitás, az innováció szerepe, egyre nagyobb hangsúlyt kap a művészeti és egyéb szakterületek közötti kooperáció. Egyetemünk egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a művészi-alkotói energiák találkoznak a társadalmi igényekkel, a technológiai lehetőségekkel, a gazdasági és környezeti adottságokkal. Az oktatás és az alkotás, valamint a kutatás, az innováció és a technológia összehangolása speciális kreatívipari ökoszisztéma működtetésére ad lehetőségeket”.

A projekt 2020 szeptemberéig tartó ütemében az egyetem már jelenleg is működik innovációmenedzsment funkcióit erősíti meg. Ezt követően az Innovációs Központ szolgáltatói portfóliója olyan kapcsolódó szolgáltatásokkal, mint innovációs adatbázis létrehozása, az intézményben létrejövő kutatásfejlesztési eredmények piaci hasznosításának menedzselése, a hallgatói innovációs támogatás, a H2020 Információs Pont létrehozása, valamint innovációs és kutatási képzések szervezése.

Az „Innovációs Ökoszisztéma fejlesztése a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen” elnevezésű, 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00001 azonosító számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból 88 924 466 forintos támogatást biztosít. EGYETEMI INNOVÁCIÓS ÖKOSZISZTÉMA (2019-1.2.1-EGYETEMI ÖKO) pályázati program finanszírozásában. A projekt megvalósítására 2020. január 1. és 2021. június 30. között kerül sor.

INNOVÁCIÓS ÖKOSZISZTÉMA PÁLYÁZAT - FOLYATÓDIK

Egyetemünk sikeresen teljesítette a projekt első szakaszát, így lehetőséget kaptunk a projekt 2022. december 31-ig tartó folytatására.

A projekt első szakaszában növekedett az Egyetem külső partnerrel kötött (K+F+I) szerződéseinek értéke, a nyújtott K+F+I tanácsadói megbízások értéke, a művészeti tevékenységekkel összefüggő szerződések értéke. Bővülés volt megfigyelhető a piacra vitt kutatási eredmények, értékesített vagy más módon hasznosított szellemi alkotások kapcsán.

A projekt második szakaszában folytatjuk az első szakaszban megvalósított tevékenységeket és új tevékenységeket is vállalunk. 

A második szakasz során a tevékenységeket jórészt saját munkavállalókkal valósítjuk meg. Ennek a szakasznak a költségvetése 150.000.000 forint, a végrehajtás 18 hónapot tervezünk. 

More news

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.

Egyetemünkön régóta hagyomány, hogy a MOME Diploma vizuális identitása, kezdve a grafikai arculattól az alapszakos és mesterszakos hallgatók portréfotózásáig, pályázat útján hallgatói kézbe kerül. Az évről évre megújuló koncepció így belülről tükrözi az egyetem közösségét, fontos korlenyomatot, az egyes évfolyamok egyedi emléktárát létrehozva.

Tíz csapat kezdhette el az izgalmas munkát MOME-mentoraikkal, a projektek közt pedig több, az űrbeli növénytermesztésre fókuszáló, valamint az elveszett Föld helyett új élettereket kialakító munka van. A 7-10. osztályosoknak szóló Ugrás a jövőbe! pályázat 2024-es kiadásának fő témája az űr, a második forduló pedig máris elkezdődött. Az új tagokkal bővült zsűrinek nem volt könnyű dolga, az ország szinte minden részéből jelentkező, a korábbinál elkötelezettebb diákok 52 pályázata közül választotta ki a továbbjutókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121