Innovációs Ökoszisztéma pályázat

Date:
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központja tovább erősítő vállalati kapcsolatait a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból elnyert támogatással.

2019 őszén a MOME új campusának átadásával megalakult az egyetemi Innovációs Központja, amely novemberben elnyerte az Innovációs Ökoszisztéma pályázatot. Az Innovációs Központ a támogatás segítségével innovációmenedzsment és tudástranszfer egységet alakít ki, amely lényegi része az üzleti szemléletmód és a vállalkozási kultúra erősítése. A program keretében a MOME tovább bővíti együttműködését a hazai és nemzetközi vállalati partnerekkel, többek között a design, média, az építészet területén. 

Fülöp József, a MOME rektora kiemelte: „Napjainkban felértékelődött a design, a kreativitás, az innováció szerepe, egyre nagyobb hangsúlyt kap a művészeti és egyéb szakterületek közötti kooperáció. Egyetemünk egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a művészi-alkotói energiák találkoznak a társadalmi igényekkel, a technológiai lehetőségekkel, a gazdasági és környezeti adottságokkal. Az oktatás és az alkotás, valamint a kutatás, az innováció és a technológia összehangolása speciális kreatívipari ökoszisztéma működtetésére ad lehetőségeket”.

A projekt 2020 szeptemberéig tartó ütemében az egyetem már jelenleg is működik innovációmenedzsment funkcióit erősíti meg. Ezt követően az Innovációs Központ szolgáltatói portfóliója olyan kapcsolódó szolgáltatásokkal, mint innovációs adatbázis létrehozása, az intézményben létrejövő kutatásfejlesztési eredmények piaci hasznosításának menedzselése, a hallgatói innovációs támogatás, a H2020 Információs Pont létrehozása, valamint innovációs és kutatási képzések szervezése.

Az „Innovációs Ökoszisztéma fejlesztése a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen” elnevezésű, 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00001 azonosító számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból 88 924 466 forintos támogatást biztosít. EGYETEMI INNOVÁCIÓS ÖKOSZISZTÉMA (2019-1.2.1-EGYETEMI ÖKO) pályázati program finanszírozásában. A projekt megvalósítására 2020. január 1. és 2021. június 30. között kerül sor.

INNOVÁCIÓS ÖKOSZISZTÉMA PÁLYÁZAT - FOLYATÓDIK

Egyetemünk sikeresen teljesítette a projekt első szakaszát, így lehetőséget kaptunk a projekt 2022. december 31-ig tartó folytatására.

A projekt első szakaszában növekedett az Egyetem külső partnerrel kötött (K+F+I) szerződéseinek értéke, a nyújtott K+F+I tanácsadói megbízások értéke, a művészeti tevékenységekkel összefüggő szerződések értéke. Bővülés volt megfigyelhető a piacra vitt kutatási eredmények, értékesített vagy más módon hasznosított szellemi alkotások kapcsán.

A projekt második szakaszában folytatjuk az első szakaszban megvalósított tevékenységeket és új tevékenységeket is vállalunk. 

A második szakasz során a tevékenységeket jórészt saját munkavállalókkal valósítjuk meg. Ennek a szakasznak a költségvetése 150.000.000 forint, a végrehajtás 18 hónapot tervezünk. 

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121