Innovatív fülesbagoly-falfestmény Veszprémben

Date:
Óriási méretű, fülesbagoly-családot ábrázoló világítótestekkel bővített látványos falfestmény készült el Veszprémben. A város a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésének köszönhetően gazdagodott új színfolttal.

Még 2020-ban került sor a City of Light című kurzus megszervezésére Szalontai Ábel vezetésével és Forgács Kristóf MOME Média Intézet oktatójának közreműködésével. Ennek keretében a MOME hallgatói olyan fényre, fényfestésre épülő látványelemeket terveztek, amelyek bájosabbá, szerethetőbbé tehetik a várost. A kurzuson 14 terv született, ezek közül három Perecz Annabella koncepciója, amelyből most az egyik továbbfejlesztett változata valósult meg.

Az erdei fülesbaglyokat ábrázoló, több emelet magas festmény egy olyan központi falfelületet hasznosít, amely a város új színfoltjává válhat. Az alkotás egyik különlegessége lesz hamarosan az is, hogy a baglyok szemeiben elhelyezett lámpák éjjel világítanak, ez jelzi a baglyok éjszakai aktivitását. A lámpákat várhatóan a tavasz végén szerelik be a kivitelezők.

A baglyokat falra álmodó, a projektben akkor még Animáció BA szakos végzős hallgatóként részt vett Perecz elmondta, hogy a festmény grafikai stílusát az ötvenes évek képi világa, az aprólékos kidolgozás és a limitált színhasználat ihlette. „Apró, fehér, különálló vonalkák által rajzolódnak ki a baglyok tollai a fekete alapon, erős kontrasztot alkotva. Mindezt az éjszakai erdők világát felidéző kék-sárga színkombináció egészíti ki. Remélem elnyeri majd a veszprémiek tetszését és örömet okoz nekik, amikor a bagolycsaládra tekintenek”- foglalta össze a koncepciót.

A falfestmény elkészülését a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. finanszírozta, a kivitelezést a Neopaint Works végezte, további támogatók a Vemévszer Kft., a Reider Optika, és a Hotel Veszprém voltak. 

A cikk a VEB2023 sajtóközleményének felhasználásával készült. 

More news

Hogyan válhat a gasztronómia valóban fenntarthatóvá? A körkörös étkezési kultúra éléréséhez vezető úton különleges mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a SALT. Közös kutatásuk során létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér, amely lehetővé teszi, hogy fenntartható formában élvezhessük a csúcsgasztronómia kivételes fogásait.

A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

Szabó Eszter Sára, Designelmélet MA szakos hallgató a galériák falán túlnyúló kiállítási tervével, míg a Design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett hallgatói munkákat bemutató tárlat ötletével érdemelték ki a támogatást.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121