Innovatív fülesbagoly-falfestmény Veszprémben

Date:
Óriási méretű, fülesbagoly-családot ábrázoló világítótestekkel bővített látványos falfestmény készült el Veszprémben. A város a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésének köszönhetően gazdagodott új színfolttal.

Még 2020-ban került sor a City of Light című kurzus megszervezésére Szalontai Ábel vezetésével és Forgács Kristóf MOME Média Intézet oktatójának közreműködésével. Ennek keretében a MOME hallgatói olyan fényre, fényfestésre épülő látványelemeket terveztek, amelyek bájosabbá, szerethetőbbé tehetik a várost. A kurzuson 14 terv született, ezek közül három Perecz Annabella koncepciója, amelyből most az egyik továbbfejlesztett változata valósult meg.

Az erdei fülesbaglyokat ábrázoló, több emelet magas festmény egy olyan központi falfelületet hasznosít, amely a város új színfoltjává válhat. Az alkotás egyik különlegessége lesz hamarosan az is, hogy a baglyok szemeiben elhelyezett lámpák éjjel világítanak, ez jelzi a baglyok éjszakai aktivitását. A lámpákat várhatóan a tavasz végén szerelik be a kivitelezők.

A baglyokat falra álmodó, a projektben akkor még Animáció BA szakos végzős hallgatóként részt vett Perecz elmondta, hogy a festmény grafikai stílusát az ötvenes évek képi világa, az aprólékos kidolgozás és a limitált színhasználat ihlette. „Apró, fehér, különálló vonalkák által rajzolódnak ki a baglyok tollai a fekete alapon, erős kontrasztot alkotva. Mindezt az éjszakai erdők világát felidéző kék-sárga színkombináció egészíti ki. Remélem elnyeri majd a veszprémiek tetszését és örömet okoz nekik, amikor a bagolycsaládra tekintenek”- foglalta össze a koncepciót.

A falfestmény elkészülését a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. finanszírozta, a kivitelezést a Neopaint Works végezte, további támogatók a Vemévszer Kft., a Reider Optika, és a Hotel Veszprém voltak. 

A cikk a VEB2023 sajtóközleményének felhasználásával készült. 

More news

A sitkei Batthyány-major romos állapotában is megragadja az arra járók képzeletét. Az inspiráló épületegyüttes ezúttal egy kurzusheti kurzus tárgya volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, mindebből pedig további együttműködés várható a tulajdonos Batthyány-leszármazottakkal is. A revitalizációs projekt középpontjában egy kortárs idősek otthonának a terve áll, amely a helyi értékek megőrzését, továbbadását is segítené.

Megvan az Elizabeth A-i-R nemzetközi fotográfiai rezidencia-program idei nyertese aki Erzsébetváros és a MOME vendégszretetét élvezheti majd. Alejandra Gonzales Aragon mexikói fotóművész különböző médiumokkal dolgozik, elsősorban videót, hangot, fotográfiát, talált képeket használ, de érdeklik a performatív gyakorlatok is. Témái között ott vannak a gender kérdések és az otthon és identitás metszéspontjainak vizsgálata. A 2022-ben Budapest Erzsébetváros és a MOME Photography együttműködésében életrehívott programra idén már öt kontinensről, harminc országból, közel hatvan pályamű érkezett be.

Ékszerként újragondolt hallókészülék, narratív videójáték, multimédiás látványtervezés és több revitalizációs projekt is szerepel a most díjazott hallgatók munkái között. Az okleveleket ünnepélyes keretek között az ösztöndíj névadója, a világhírű formatervező, a MOME professor emeritusa, Stefan Lengyel személyesen adta át, mindez nagy megtiszteltetést jelentett az ösztöndíjasoknak és az egyetem munkatársainak is. Az elismerésben részesült tizenhat hallgató az öt hónapos ösztöndíj támogatással dolgozhat tovább koncepcióján.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121