Innovatív fülesbagoly-falfestmény Veszprémben

Date:
Óriási méretű, fülesbagoly-családot ábrázoló világítótestekkel bővített látványos falfestmény készült el Veszprémben. A város a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésének köszönhetően gazdagodott új színfolttal.

Még 2020-ban került sor a City of Light című kurzus megszervezésére Szalontai Ábel vezetésével és Forgács Kristóf MOME Média Intézet oktatójának közreműködésével. Ennek keretében a MOME hallgatói olyan fényre, fényfestésre épülő látványelemeket terveztek, amelyek bájosabbá, szerethetőbbé tehetik a várost. A kurzuson 14 terv született, ezek közül három Perecz Annabella koncepciója, amelyből most az egyik továbbfejlesztett változata valósult meg.

Az erdei fülesbaglyokat ábrázoló, több emelet magas festmény egy olyan központi falfelületet hasznosít, amely a város új színfoltjává válhat. Az alkotás egyik különlegessége lesz hamarosan az is, hogy a baglyok szemeiben elhelyezett lámpák éjjel világítanak, ez jelzi a baglyok éjszakai aktivitását. A lámpákat várhatóan a tavasz végén szerelik be a kivitelezők.

A baglyokat falra álmodó, a projektben akkor még Animáció BA szakos végzős hallgatóként részt vett Perecz elmondta, hogy a festmény grafikai stílusát az ötvenes évek képi világa, az aprólékos kidolgozás és a limitált színhasználat ihlette. „Apró, fehér, különálló vonalkák által rajzolódnak ki a baglyok tollai a fekete alapon, erős kontrasztot alkotva. Mindezt az éjszakai erdők világát felidéző kék-sárga színkombináció egészíti ki. Remélem elnyeri majd a veszprémiek tetszését és örömet okoz nekik, amikor a bagolycsaládra tekintenek”- foglalta össze a koncepciót.

A falfestmény elkészülését a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. finanszírozta, a kivitelezést a Neopaint Works végezte, további támogatók a Vemévszer Kft., a Reider Optika, és a Hotel Veszprém voltak. 

A cikk a VEB2023 sajtóközleményének felhasználásával készült. 

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121