Innovatív fülesbagoly-falfestmény Veszprémben

Date:
Óriási méretű, fülesbagoly-családot ábrázoló világítótestekkel bővített látványos falfestmény készült el Veszprémben. A város a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésének köszönhetően gazdagodott új színfolttal.

Még 2020-ban került sor a City of Light című kurzus megszervezésére Szalontai Ábel vezetésével és Forgács Kristóf MOME Média Intézet oktatójának közreműködésével. Ennek keretében a MOME hallgatói olyan fényre, fényfestésre épülő látványelemeket terveztek, amelyek bájosabbá, szerethetőbbé tehetik a várost. A kurzuson 14 terv született, ezek közül három Perecz Annabella koncepciója, amelyből most az egyik továbbfejlesztett változata valósult meg.

Az erdei fülesbaglyokat ábrázoló, több emelet magas festmény egy olyan központi falfelületet hasznosít, amely a város új színfoltjává válhat. Az alkotás egyik különlegessége lesz hamarosan az is, hogy a baglyok szemeiben elhelyezett lámpák éjjel világítanak, ez jelzi a baglyok éjszakai aktivitását. A lámpákat várhatóan a tavasz végén szerelik be a kivitelezők.

A baglyokat falra álmodó, a projektben akkor még Animáció BA szakos végzős hallgatóként részt vett Perecz elmondta, hogy a festmény grafikai stílusát az ötvenes évek képi világa, az aprólékos kidolgozás és a limitált színhasználat ihlette. „Apró, fehér, különálló vonalkák által rajzolódnak ki a baglyok tollai a fekete alapon, erős kontrasztot alkotva. Mindezt az éjszakai erdők világát felidéző kék-sárga színkombináció egészíti ki. Remélem elnyeri majd a veszprémiek tetszését és örömet okoz nekik, amikor a bagolycsaládra tekintenek”- foglalta össze a koncepciót.

A falfestmény elkészülését a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. finanszírozta, a kivitelezést a Neopaint Works végezte, további támogatók a Vemévszer Kft., a Reider Optika, és a Hotel Veszprém voltak. 

A cikk a VEB2023 sajtóközleményének felhasználásával készült. 

More news

Közel 250 hallgató életének egyik legfontosabb eseménye zajlik hamarosan, ahogy korábban, 2023-ban is számos diplomavédés lesz nyilvános, melyekre június 5-21. között kerül sor. A mestermunkákból nyíló Diplomakiállítás június 17-18. között látogatható majd a Campus több pontján. A MOME ünnepélyes diplomaosztójának vendégeként ismét világhírű alkotók érkeznek Budapestre, olyanok, akiknek pályája, életútja példa lehet a hallgatók számára.

Mit hoz a jövő 20 év múlva az oktatás, az egészségügy vagy a közlekedés terén? Milyen lesz az élet 2043-ban? Ezeken a kérdéseken gondolkodhatnak közösen az Ugrás a jövőbe! kreatív pályázat résztvevői a MOME oktatóival. A résztvevők a második fordulóban az egyetem tanárainak segítségével fejleszthetik tervüket egy többhetes intenzív mentorációs folyamat keretében.

A MOME tanárképzésében mindig kiemelt helyet kap az iskolai tanítási gyakorlat, hiszen a tanári pályára készülők számára a valós iskolai környezet biztosítja a legjobb felkészülési terepet. A MOME Design és vizuálisművészet tanárszakjain évente 10-en végeznek, a szakok országos szinten is az egyik legnépszerűbb képzési területhez, a pedagógusképzéshez tartoznak, ahová évente kiemelten sokan jelentkeznek.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121