Jó szokásokkal a jövőbe: az amerikai viselkedéskutató Nir Eyal tartja a MOME idei diplomabeszédét

Date:
Végzőseit idén sem engedi el inspiráció nélkül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME): folytatódik az a friss és nagy sikerű hagyomány, amelynek keretében évről évre világhírű kreatívipari szakemberek köszöntik a diplomásokat. Az idei diplomaosztó meghívottja Nir Eyal magyar-izraeli származású amerikai viselkedéskutató, író, a szokások tudósa, aki mind az alap, mind a mesterszakosok oklevélátadóján beszédet mond majd. A jövő szempontjából ugyanis kulcsfontosságú tudatosítani a szokások jelentőségét, mivel azok egész életünket, sőt a gazdaságot is mozgatják.

A szakember olyan kérdésekre keres válaszokat, hogy miként tervezhetők olyan technológiák és termékek, amelyek a felhasználóban pozitív szokásokat alakítanak ki, hogyan tarthatjuk meg koncentrációs készségünket céljaink elérése érdekében, vagy hogy miképpen fejlődhet az emberiség az egyre fejlettebb technológia által. 

Eyal, akit a pozitív szokásformálás prófétájának is neveznek, a pszichológia, a technológia és az üzleti tudományok keresztmetszetében dolgozik. A viselkedéstervezéssel foglalkozó szerző, tanácsadó, oktató és befektető a felhasználók bevonódását és elköteleződését vagy éppen a koncentrációs készség fenntartását segítő innovatív megközelítéseket, módszereket fejleszt, és mutat be könyveiben. A technológiát és a tárgykultúrát pszichológiai ösztönzők és a viselkedési gazdaságtan elvei mentén értelmezi, s kutatásai a designkultúra tudományához is jól kapcsolódnak, amikor a terméktervezés jövőjéről gondolkodik. 

Horogra akasztva: Hogyan fejlessz szokásformáló termékeket (Hooked: How to Build Habit-Forming Products, 2014) című, magyarul is megjelent bestsellerében a szokásokat kialakító termékek fejlesztéséhez ad keretet, A tudatos figyelem művészete: Hogyan irányítsd a figyelmedet és az életedet című kötetében (Indistractable, 2019) pedig a koncentrációs készséget a technológia hasznosításának az eszközeként értelmezi, hogy mielőtt a technológia fogvatartottjaivá válnánk, az szolgáljon minket, és ne fordítva. Karrierje és sokrétű tapasztalata izgalmas átfedésben áll a termékek tervezésével, elméletével és menedzselésével foglalkozó friss diplomások szakterületeivel. Befektetőként olyan ismert platformok létrehozását segítette, mint az Eventbrite vagy jól ismert Canva. 

Nir Eyal több mint egy évtizede törekszik arra, hogy megértse, mi teszi vonzóvá a technológiát, és hogyan őrizhető meg a koncentrációs készség ebben a túlkínálatban. A témában a Stanford Graduate School of Business és a Hasso Plattner Design Intézetnél viselkedéstervezés kurzusokat is tartott, könyvei számos díjat nyertek el, így az Outstanding Works of Literature (OWL) Díjat a Nagy Ötlet kategóriában, az év marketingkönyvének díját a „Hooked”-ért 2019-ben, legutóbbi könyvét pedig az Amazon is beválogatta a 20 legjobb üzleti és vezetői könyv közé. Írásait olyan folyóiratok közlik, mint a Fast Company, a Harvard Business Review és a Psychology Today. 
 

A 2022-ben újragondolt diplomaosztó ünnepségek célja, hogy a végzett alkotók az oklevéllel együtt szellemi útravalót is kapjanak, ezért olyan, a kreatíviparban nemzetközileg jegyzett, neves szakembereket hív vendégül az eseményre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány, akiknek pályája, életútja példa lehet a hallgatók számára is. A MOME korábbi diplomaosztóin Byung-Chul Han világhírű filozófus és Gorden Wagener, a Mercedes-Benz vezető designere, Elizabeth Chai Vasarhelyi magyar származású Oscar-díjas filmrendező és Paola Antonelli világhírű építész, a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) vezető kurátora, kutatás-fejlesztési igazgatója mondott emlékezetes beszédet, amelyek megtekinthetők a MOME Budapest YouTube-csatornáján. 

More news

Évente 10 billió műanyag tollat dobunk el világszinten, a nem lebomló hulladék pedig olyan környezetterhelő vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek nem megfelelő feldolgozás esetén egészségi károsodást is okozhatnak. Ugyanakkor színes filctollak nélkül elképzelhetetlen lenne nemcsak az iskolások, de a kreatíviparban dolgozók élete is. Erre a problémára kínál megoldást a MOME hallgatói csapata, amely a pHen környezetbarát tollal a 2024-es Biodesign Challenge kiemelkedő művészeti díját érdemelte ki New Yorkban. A most díjazott pHen csapat az elismerés mellett a jövő évre ösztöndíjat, valamint egy önálló kiállítás lehetőségét is elnyerte.

Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására húsz év múlva? Hogyan és mire taníthat a világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kellett megválaszolni az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázaton, amelyre idén is innovatív és izgalmas ötleteket hoztak válaszul a részt vevő diákok. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem negyedik évadához érkezett versenyének nyertes projektjei között van a jövő élelmezését segítő Lebegőkert, egy bányászattal foglalkozó űrbázis, egy etikus terraformáló projekt és egy LifeBubble nevű űrhelyiség.

Élethosszig használható ágy, revitalizált épületek, szemkímélő betűtípus, önfeltáró fotográfiai projektek is szerepelnek a MOME idei diplomakiállításán. Hogyan gondolkodnak a mai egyetemisták, hol látják 2024-ben a művészet, a design és a kreatívipar találkozási pontjait, milyen lokális és globális hatások formálják alkotásaikat? A Zugligeti úti campus terein átívelő 2024-es diplomakiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tizenkét mesterszakának a záróprojektjeit mutatja be, amelyeket június 21-ig a nagyközönség is megtekinthet. Moholy-Nagy László, az intézmény névadója szavaival élve a design nem csupán egy szakma, hanem egy szemléletmód, a világ megjavítására tett proaktív kísérlet. A kiállításon ezzel a gondolattal összhangban a cselekvőképes, érzékeny és szakmaérett végzősök attitűdje ismerhető meg. Minden bizonnyal sokukról fogunk még hallani...
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121