Kiállításkritikai platform nyerte el az utolsó Deák Erika-ösztöndíjat

A MOME Elméleti Intézetének hallgatói 2020 óta összesen öt alkalommal pályázhattak az egy évre szóló támogatásra, amely kifejezetten elméleti szakemberek és kurátorok pályakezdését támogatta. Az 2024/2025-ös tanévben a most utolsó alkalommal átadott Deák Erika-ösztöndíjat a Rendes Kapuőrök szerkesztősége, tíz Designelmélet mesterképzésben részt vevő hallgató nyerte el egy kiállításkritikával foglalkozó Instagram-platform koncepciójával.

A 500 ezer forint összegű pénzjutalommal járó támogatás Deák Erika nagylelkű vállalásával jött létre 2020-ban, azzal a céllal, hogy öt éven keresztül támogassa az egyetem legkiemelkedőbb, következő évben diplomázó Designelmélet vagy Design- és művészetmenedzsment MA-szakos hallgatóit: a jövő kurátorait, menedzsereit és elméleti szakembereit. 

Az ösztöndíj a hallgatókat szakmai attitűdjük erősítésében, diplomamunkájuk kidolgozásában és az egyetemet érintő projektjeik megvalósításában hivatott segíteni, így az értékelés során a zsűri idén is ellátta a díjazott szakmai formációt a pályázat továbbfejlesztését segítő javaslataival. A zsűri a támogatást életre hívó Deák Erika mellett idén is az egyetem oktatóiból állt, ezúttal Ébli Gáborral és Zwickl Andrással választotta ki a nyertes pályázatot. 

A Rendes Kapuőrök szerkesztőségének tagjai: Balázs Dávid, Fedics Laura, Patek Andrea, Sógor Abigél, Szentiványi-Székely Enikő, Szolomayer Márk, Tomka Róza, Tóth-Meisels Bence, Ujfaluczky Aida és Vass Réka (a Designelmélet MA designkurátor specializációjában részt vevő hallgatók). Céljuk egy kiállításkritikával foglalkozó, sokszínű és színvonalas Instagram-platform működtetése, amely friss szemléletével és sajátos formátumával szélesíti a hazai kulturális tartalomközvetítői palettát, diskurzust teremtve a művészetkritikának. 

  

Deák Erika 2024 őszén, a mesterszakos évnyitón köszöntötte a támogatásban részesülőket.    

More news

A fiataloknak teremtett lehetőségek mindannyiunk jövőjére pozitív hatással lesznek Új fejezet kezdődik a MOME életében. A hazai designkultúrát meghatározó intézmény saját területe mellett mindig is a magyar felsőoktatás innovátora volt, most pedig mindezt a Jövő Egyeteme programmal még magasabb szintre emeli. A MOME új rektora, Koós Pál formatervező augusztus 1-jén kezdte meg rektori ciklusát, munkáját újszerű módon kiválósági rektorhelyettesként a kommunikáció- és médiakutató Dr. Aczél Petra, stratégiai és fejlesztési rektorhelyettesként a fotográfus, szervezetpszichológus Érmezei Lili segíti. Milyen új vezetői kompetenciákat, formákat kíván meg az átalakulóban lévő egyetem? Mi a közös egy kimagaslóan működő szervezetben és egy tökéletesen megtervezett, háromlábú székben?

Ismét átadták a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat a MOME kiemelkedő teljesítményt nyújtó, tehetséges hallgatóinak. A 2023/2024-es tavaszi félév nyertes pályaművei között számos, korunk aktuális társadalmi kérdéseit vizsgáló, kísérletező projekt van, a videójátéktól a különböző kutatásokon, revitalizációs építészeti projekteken át a gyermekeknek készülő fejlesztőeszközökig.

Hogyan lehet egy divattervező felelős, és milyen szerepe van mindebben az képzésnek? Milyen hatások érvényesülnek leginkább az új tervezőgeneráció alkotásaiban? A MOME Divat- és textiltervezés szak minden évben megrendezi a végzős hallgatói és alumni munkákat felvonultató Fashion Show-t, ezek pedig nemcsak esztétikai értékkel bírnak, hanem társadalmi üzeneteket is közvetítenek. Ezúttal a show teljes látványvilágát is hallgatók tervezték, alumniként pedig a nemrég üzletet nyitott THEFOUR új kollekciója mutatkozik be.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121