Kihirdették a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj nyerteseit

Date:
A teljesítményalapú anyagi és szakmai támogatásban immár harmadik alkalommal részesülhetett 16 kiugróan tehetséges MOME-s hallgató. A nyertesek féléven keresztül havi 150.000 forintos támogatásban részesülnek, míg partnereink, a Market Építő Zrt., a Be Light! és a Magyar Design és Divat Ügynökség segítségével gyakorlati, versenyképes ismereteket szerezhetnek.

A teljesítményalapú anyagi és szakmai támogatásban immár harmadik alkalommal részesülhetett 16 kiugróan tehetséges MOME-s hallgató. A nyertesek féléven keresztül havi 150.000 forintos támogatásban részesülnek, míg partnereink, a Market Építő Zrt., a Be Light! és a Magyar Design és Divat Ügynökség segítségével gyakorlati, versenyképes ismereteket szerezhetnek. 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány 2020-ban hívta életre a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat. A harmadik alkalommal meghirdetett ösztöndíjprogram a kiemelkedően tehetséges hallgatók érdemi díjazása mellett nagy hangsúlyt fektet a kompetenciáik bővítésére, valamint a szakmai integrációjára, tapasztalataik fejlesztésére.  

A kétfordulós kiválasztási folyamat első körébe a diákok és oktatók szavazzák be a továbbjutókat, majd az előszűrést követően az egyetem vezetőiből, oktatóiból és szakemberekből álló zsűri választotta ki a nyerteseket. Az ösztöndíjak száma idén is az intézetek létszámával arányosan került kiosztásra: a Design Intézet részéről 5, az Elméleti Intézetből 3, az Építészeti Intézetből 2, míg a Média Intézetből 6 hallgató kapja meg a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat. 

Az eredményhirdetésen beszédet mondott az ösztöndíj névadója, Stefan Lengyel emeritus professzor, Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke és Fülöp József rektor. 

2022 őszén egy átfogó kiállítás keretében ismerheti meg a nagyközönség az eddigi három szemeszter nyerteseinek munkáit. A változatos témájú pályamunkák a jelen és a jövő kérdéseire kínálnak válaszokat, köztük is hangsúlyosan jelennek meg az ökológiai fenntarthatóság és a társadalmi problémák témakörei. 

 

NYERTESEK LISTÁJA:

 

DESIGN INTÉZET: 

  

Csorba Kinga I Szabászat és fenntarthatóság 

Textiltervezés I BA2 I Témavezető: Tomcsányi Dóra, Benczik Judit 

  

Fazakas Nóra Kinga I Wearable technology (Gruler) 

Formatervezés I BA2 I Témavezető: Keszei István 

  

Kiss Botond Levente I Mercedes J-Class 

Formatervező I MA1 I Témavezető: Húnfalvi András, Ruppert Dániel 

  

Kovács József I Építészeti kerámia – Kerámia 3D nyomtatással 

Kerámiatervezés I MA1 I Témavezető: Kondor Edit 

  

Szilágyi Nóra I Maradhat. 

Formatervezés I BA3 I Témavezető: Csernátony Fanni, Juhász István 

  

ELMÉLETI INTÉZET   

Balkó Dorottya Annamária I Önkéntesség professzionálisan 

Design- és művészetmenedzsment I MA1 I Témavezető: Ébli Gábor Phd. 

  

Sándor-Szendrényi Dániel I Alkotói közegek – Közösségek 

Designkultúra I BA1 I Témavezető: Kapitány Gábor 

  

Sipos Sára I Szeniorok a piacon: Outreach alapú kiállítási projektterv 

Design- és művészetmenedzsment I MA1 I Témavezető: Ébli Gábor 

 

ÉPÍTÉSZETI INTÉZET  

Formanek Liza I Alternatív idősotthon 

Építőművész I MA1 I Témavezető: Csomay Zsófia, Marián Balázs 

Szelevényi Oszkár I Waldorf iskola bővítés 

Építőművészet I BA3 I Témavezető: Kovács Csaba, Barcza Gergely 

 

MÉDIA INTÉZET  

Gara Ádám I Egy családtörténet végei 

Fotográfia I BA2 I Témavezető: Fátyol Viola, Richard User 

  

Hodován Mária I A Terebesi utca szerelmese 

Média design I MA1 I Témavezető: Tasnádi József 

  

Lamm Lenke Sára I MOME repozitórium redesign 

Tervezőgrafika I BA2 I Témavezető: Nagy István, Vatány Szabolcs 

  

Rideg Rebeka I Sonnerie 

Tervezőgrafika I MA1 I Témavezető: Pintérné Sosity Beáta, Lakner Antal 

  

Takács Bori I Önállítás 

Média design I BA1 I Témavezető: Fábián Noémi, Pálfalusi Attila 

 

Vaspöri Cintia I Beyond – Protézisek játékterápiához 

Tervezőgrafika I MA1 I Témavezető: Sosity Beáta, Lakner Antal, Filkey Áron 

More news

Több szinten, anyanyelvi tanárok vezetésével indultak el az angol nyelvi kurzusok a MOME-n, amelynek célja nem csak az általános nyelvi képzés, de az akadémiai szaknyelv, a kreatív területek, az egyetemen tanulható szakmák szókincsének oktatása is.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy fiatal tervező? Legyen az egy grafikai vagy animációs stúdió működtetése, saját divatmárka alapítása, vagy az alkalmazotti forma; a jövő designereinek az érvényesüléshez, szakmai céljaik eléréséhez piaci és vállalkozói ismeretekre is szükségük van. A MOME oktatói ezért egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Ez a Business to Design (B2D) oktatási program, melynek kidolgozásában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

A globális válságok mindennapjainkba beszivárgó hatásaival küzdve könnyen találhatjuk magunkat a fokozódó pánik és a közönyös kilátástalanság között cikázó hullámvasúton. Az egyre halmozódó kihívások közepén joggal tehetjük fel a kérdést: mégis merre tovább?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121