Kis magyar designfikció – A génszerkesztett méhektől a Kunsági Kivészetig

Date:
Mi lehetséges és mi lehetetlen? Hogyan vehet részt a design a jövő alakításában? Milyen hatással lehetnek egyes tárgyak a világra, és hogyan befolyásolhatják a képzeletünket? Az elmúlt években a hazai designoktatásban is megjelentek a designfikcióval foglalkozó programok; a MOME legutóbbi Fikciós tervezés kurzusának fókuszában a klímaváltozás és az egyre szélsőségesebb ökológiai átalakulás állt.

A koncepciók Magyarország globális felmelegedés sújtotta területeinek élhetőbbé tételét célozták. A résztvevők jótékony, invazív fajok génszerkesztésével folytattak fiktív kísérleteket, mézhangya farmok, viselhető energiaforrások és alternatív temetkezési vállalkozások terveit körvonalazták, amelyek segíthetik az egyre gyorsabban változó világunkkal való együttélést.

A designfikció lehetőséget ad egy új jövőkép felvázolására, félúton a tények és a kitalációk között. Kreatív és innovatív termékek, szolgáltatások elképzelésével nyit új perspektívát a jelen kor problémáira, átértelmezve a mindennapinak tűnő dolgokat.

Teljes cikk a Designisso-n…

 

More news

Több szinten, anyanyelvi tanárok vezetésével indultak el az angol nyelvi kurzusok a MOME-n, amelynek célja nem csak az általános nyelvi képzés, de az akadémiai szaknyelv, a kreatív területek, az egyetemen tanulható szakmák szókincsének oktatása is.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy fiatal tervező? Legyen az egy grafikai vagy animációs stúdió működtetése, saját divatmárka alapítása, vagy az alkalmazotti forma; a jövő designereinek az érvényesüléshez, szakmai céljaik eléréséhez piaci és vállalkozói ismeretekre is szükségük van. A MOME oktatói ezért egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Ez a Business to Design (B2D) oktatási program, melynek kidolgozásában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

A globális válságok mindennapjainkba beszivárgó hatásaival küzdve könnyen találhatjuk magunkat a fokozódó pánik és a közönyös kilátástalanság között cikázó hullámvasúton. Az egyre halmozódó kihívások közepén joggal tehetjük fel a kérdést: mégis merre tovább?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121