Kiválasztották a ‘Tiéd a holnap - a jövő kreatív tehetségeiért' első évfolyamának ösztöndíjasait!

Date:
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.

A két teljes évet felölelő, személyes mentorálás során nem csak a tehetséges fiatalok kreatív felkészítésére, felvételi portfóliójuk összeállítására, de mentálhigiénés fejlesztésükre, önbizalmuk erősítésére is figyelünk, ahogyan pedagógusaik és szüleik bevonására is.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem összefogásában megvalósuló programban a fiatalok előkészítő foglalkozásokon és műhelymunkán, konzultációkon vesznek részt, különböző közösségi programokon találkozhatnak egymással. A teljes folyamat során mentorok és egyetemi hallgatók kísérik és segítik az ösztöndíjasokat. Vállalt cél, hogy a program olyan jövőálló tudással, tapasztalattal, és magabiztosággal vértezze fel a fiatalokat, amelyet aztán az életük bármely területén kamatoztathatnak. 

„Programunk kifejezetten a fővárostól távol élő, középiskolás korú, hátrányos helyzetű tehetségek felkarolásáról szól, módszeresen és hosszú távon gondolkodva. Nemcsak azt tekintjük sikernek, ha két év után egy-egy résztvevőnk eredményesen felvételizik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, hanem azt is, ha más intézményben tanul tovább – ha perspektívaváltást érünk el az életében” – fogalmazott Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke. 

A program első évfolyamába közel százan jelentkeztek, január végén pedig lezárultak a személyes meghallgatások: Pécsett, Békéscsabán, Miskolcon és Debrecenben találkozott az ösztöndíjprogram szakértői csapata a jelentkezőkkel, majd Budapesten a MOME Campusán zárult a beválogatás folyamata, összesen 83 gimnazista diákot hallgatott meg a grémium, hogy megtudja, milyen kihívásokkal küzdenek a diákok, mi érdekli őket, mi a legnagyobb álmuk, valamint hogyan képzelik el a továbbtanulást. 

A Tiéd a holnap ösztöndíjasai február 9-én kezdik a kreatív készségfejlesztő képzési félévüket a MOME Campuson tartott nyitóeseményen. A hétvégén a fiatalok megismerhetik majd egymást, valamint itt találkoznak először a MOME hallgatókból  álló mentorcsapattal is. 

A program szakértői csapatát erősíti Gyarmathy Éva szakpszichológus, tehetséggondozással foglalkozó szakember, Koós Pál formatervező művész, a MOME jelenlegi általános rektorhelyettese, leendő rektora, Babarczy Eszter filozófus, szépíró, a MOME docense, a hallgatói mentorprogram vezetője, Lóki Eszter pszichológus, Rontó Renáta doktorandusz, az MCC Roma Tehetségprogram korábbi ösztöndíjasa, Jákfalvi Anett, az Ökumenikus Segélyszervezet felzárkóztatásért felelős szakmai csoportvezetője, és Sándor-Kovács Dóra, a program szakmai tanácsadója, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője, akik széleskörű tudásukkal és szakértelmükkel segítik a kezdeményezést, és ők választották ki a program első ösztöndíjasait is.   

☞ További részletek a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programról: 

https://mome.hu/hu/tiedaholnap  

  

// A kreatív készségfejlesztő képzési félév, a PreMOME, SPARK kurzus keretében a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány finanszírozásának segítségével valósul meg, a felvett diákok számára az ösztöndíjat a Nemzeti Tehetség Központ biztosítja. Köszönjük az Mathias Corvinus Collegium - MCC támogatását is, akik a meghallgatások három helyszínét adták!  //

More news

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Miközben új háborúk törnek ki, fajok pusztulnak el, a bolygó felmelegszik, gleccserek olvadnak, erdők tűnnek el, az emberiséget pedig lassan a tömeges kihalás fenyegeti. Személyesen figyelhetjük meg, ahogy az évmilliók alatt kialakult természetes környezet az elmúlt kétszáz év hatására teljesen átalakul. Hogyan reagálhat a fotográfia és a vizuális művészetek a több fronton jelentkező válságra? Erről tartott előadást 2024 tavaszi félévében, április 2- 5 között Krzysztof Candrowicz interdiszciplináris kurátor, szociológus, kutató és aktivista, a Photography MA szak vendége.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121