Koós Pál, a MOME új rektora a formatervezés területéről érkezik

Date:
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori tisztségét augusztus 1-jétől Koós Pál formatervező művész, egyetemi tanár tölti be. A MOME korábbi általános rektorhelyettese kiemelten sokat tett a magyar designszakma megerősítéséért, tervezőként nemzetközi és hazai elismerések sorát tudhatja magáénak, ugyanakkor igazi, autentikus MOME-polgár, aki nemcsak diplomáit, fokozatait szerezte az egyetemen, de a képzésfejlesztési szakmai műhely vezetőjeként, tanárként is hosszú évek óta eredményesen szolgálja a közösséget.

Koós Pál hosszú évek óta rektorhelyettesként, a MOME képzéseinek fejlesztésével foglalkozó szakmai műhely vezetőjeként dolgozott, nevéhez fűződik többek között az üzleti szemléletet és készségeket kialakító képzések integrálása a tervezői képzésekbe, valamint az együttműködésen, csapatmunkán alapuló, az alapképzésben 2014-ben bevezetett felvételi eljárás kezdeményezése.

Huszonhárom éve tanít a MOME-n; ez idő alatt volt a Formatervező Tanszék tanszékvezető-helyettese, tanszékvezetője, majd az egyetem Design Intézetének intézetigazgató-helyettese, intézetigazgatója, később rektorhelyettes, a Doktori Iskola törzstagja, a Tiéd a Holnap – A jövő kreatív tehetségeiért program szakmai testületének tagja, a formatervező művész mesterszak-szakfelelőse. Szakmai támogatásának köszönhetően az intézmény hallgatói számos hazai és külföldi díjat nyertek el, jelentős szerepe van az inkubációs programok létrehozásában is.

Szakmai életútját az egyetem formatervező szakán szerzett diplomával indította, számos általa tervezett termék került sorozatgyártásba. Akusztikai formaterveivel, hangfalcsaládjaival elnyerte a Magyar Formatervezési Díjat és több európai elismerést. Kiemelkedő tervezőművészeti tevékenységét számos hazai és nemzetközi, egyéni és csoportos kiállítással a háta mögött 2010-ben Ferenczy Noémi-díjjal ismerték el.

„Fontosnak gondolom, hogy bármit is csinál az ember, legyen egy saját, belső ars poeticája, amely irányt ad gondolatainak, tevékenységének. Az enyém az, ahogyan a designról vélekedem. A design az érzelem és értelem, az ösztön és a tudat, a szellem és az anyag, a szép és a jó, a tradíció és az innováció, az individualitás és a kollektivitás, az analízis és a szintézis közös nevezőjét kereső alkotó folyamat. Az egyensúlyteremtés művészete” – foglalta össze szakmai krédóját Koós Pál. 

Az új rektor egyéni tervezői sikerei mellett kiemelkedően sokat tett a magyar design rendszerváltozás utáni felzárkózásáért, kortárs hangjának megtalálásáért. Tette ezt a felsőoktatási tevékenysége mellett a Magyar Formatervezési Tanácsban végzett jelentős munkájával, a Magyar Formatervezési Díj bírálóbizottságának elnökeként, a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának tagjaként, és az NKA Iparművészeti Kollégiumának tagjaként. 

Koós Pál 2024. augusztus 1-jétől kezdi meg rektori feladatait. Vezetői ciklusának egyik legfontosabb feladata a Jövő Egyeteme program implementációja lesz, amelynek keretében a MOME oktatásának egésze megújul. A cél, hogy az egyetem képzése ne csak időtálló maradjon, de az itt végző hallgatók egy lépéssel a jelenünk előtt járva cselekvőképes művészekké, tervezőkké váljanak, akik a minket körülvevő komplex világ kihívásaira hitelesen tudnak reagálni.

 „Fontos, hogy a MOME a világra nyitott, annak történéseire szabad vegyértékekkel rendelkező rugalmas, folyamatos fejlődésre kész intézmény legyen. Tudjon folyamatosan új ismereteket, módszereket, szemléleteket, embereket bevonzani falai közé. Hosszú távú fenntarthatóságának egyik kulcsa a folyamatos megújulásra való készség. Ezt a készséget folyamatosan életben kell tartanunk. Ez nemcsak az intézményre, hanem a benne, érte alkotó emberekre, rám is igaz... Emellett ne feledjük alapértékeinket sem. Őrizzük meg a 144 év alatt felhalmozott tudásunkat. De ettől még az egyetem ne egy »skanzen«, hanem életerős, jövőképes, értékteremtő szellemi műhely legyen” – hangsúlyozta Koós Pál.

More news

A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium kerámia szakán végzett Aruwa Írisz szeptembertől a MOME Tárgyalkotás szakán tanulhat tovább. Ő a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogram első sikeres felvitelizője, aki korábban is jelentkezett az egyetem Animáció szakára, akkor sikertelenül. A program most lehetővé tette számára, hogy megtalálja azt az irányt, amelyben ő is eredményes lehet.

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121