Középiskolai tanítási gyakorlaton a MOME tanárképzősei

Date:
A MOME tanárképzésében mindig kiemelt helyet kap az iskolai tanítási gyakorlat, hiszen a tanári pályára készülők számára a valós iskolai környezet biztosítja a legjobb felkészülési terepet. A MOME Design és vizuálisművészet tanárszakjain évente 10-en végeznek, a szakok országos szinten is az egyik legnépszerűbb képzési területhez, a pedagógusképzéshez tartoznak, ahová évente kiemelten sokan jelentkeznek.

Az idei évben április 19. és május 2. között került sor a Design- és vizuálisművészet-tanár MA szakos hallgatók zárótanításaira. Ahogyan minden évben, idén is sokféle szereplő bevonásával zajlottak az iskolai gyakorlatok zárótanításai, amit az egyetemmel együttműködésben lévő közoktatási intézmények egyikében minden végzős hallgatónk teljesít. Az oktatási helyzet olyan közösségformáló alkalom, ahol a végzősök az általános oktatásban és a művészeti szakképzésben is kipróbálhatják magukat. 

Ebben a szemeszterben az Eötvös József Gimnáziumban, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban, a Jelky András Iparművészeti Szakgimnáziumban, a Budai Rajziskolában folytak a tanítási gyakorlatok. Az oktatási helyzetben a tanárjelöltek olyan önállóan tervezett, – az érintettek számára nyilvános – tanórát valósítanak meg, amely bizonyítja szakmai és pedagógiai felkészültségüket. 

A MOME tanárképzésében kiemelten fontos az iskolai gyakorlat, hiszen a tanári pályára készülők számára a valós iskolai környezet biztosítja a legjobb felkészülési terepet. A gyakorlatok a képzés során fokozatosan építenek a hallgatók bővülő pedagógiai tapasztalataira, ami a középiskolai mentortanárok közvetlen támogatásával formálódik, és amelyet pedagógiai szempontokat mérlegelő közös szakmai megbeszélés zár, legfőbb üzenete pedig a pedagógiai innovációra való törekvés. 

More news

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Budapest lendületét, hangulatát ismerhetjük meg a MOME Anim műhelyében készített, az ÉnBudapestem app népszerűsítésére készített animációkból. Számos ikonikus helyszínt – köztük a Trafót, a Toldi Mozit, a Gellért-hegyet, a fürdőket – mutatják be a hallgatók saját, a helyszínekhez kapcsolódó élményeiken keresztül.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121