Különleges zenei élményt nyújtó textilinnováció mutatkozik be Washingtonban

Date:
A Dung-Dkar Cloak faliszőnyeg puha felületét megérintve intuitív, újszerű zenei élményben lehet részünk, melyet ujjaink vándorlása alakít textilfelületen. Az alkotást Kárpáti Judit Eszter DLA és Esteban de la Torre Magyarországon, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központjának kutatói multiszenzoros textilinnovációs kutatás eredményeként készítették el, és júniusban a Sound Scene 2023 fesztiválon a Smithsonian's Hirshhorn Museum and Sculpture Gardenben, Washingtonban láthatja majd először a közönség.

A Dung-Dkar Cloak fraktálfaliszőnyeget a kutatók a tudásközpont multiszenzoros textilinnovációs kutatásainak keretében fejlesztették. Ennek fókuszában ember és anyag közötti kölcsönhatás, valamint a multiszenzoros élmények állnak, amelyek a felhasználó érzékelését kiterjesztik, és túlmutatnak a megszokott, konvencionális interfésztervezésen.  

A kutatás célja új, kiterjesztett, neoanalóg anyagok létrehozása, a most debütáló munka is erre jó példa. A szövött jacquard felület megérintése felér egy felfedezéssel, intim, fizikai élményt nyújt, az alkotás és a látogatók közt lezajló interakció egyedi hangzásvilágot hoz létre, melyet a textilfelületre gyakorolt finom gesztusok vándorlása alakít. A közönség egyszerre válik előadóművésszé és hallgatóvá: a textil úgy is felfogható, mint egy közvetítő anyag a bőr és a külvilág, a fizikai és a digitális környezet között, segítségével különböző világok közötti platformokat lehet létrehozni. Az textilanyagban csúcsok és élek, a szövött szálak különleges hálózatot alkotnak, és az ember-számítógép interakciók új felületét hozzák létre.

Az amerikai fővárosban évente megrendezett Sound Scene az Egyesült Államok egyik legizgalmasabb interaktív hang- és multiszenzoros művészeti fesztiválja, melyre tavaly többezer látogató volt kíváncsi. A fesztivál két napra a hang játszótervé változtatja a washingtoni múzeumot: az idén az After The End címet viselő fesztivál programjában a közönség találkozhat interaktív hangművészeti installációkkal, performanszokkal, szobrokkal, fejhallgató-alapú és többcsatornás kiállításokkal; de élőzene, tánc- és spoken word előadások és workshopok is várják a látogatókat. 

More news

Közel 250 hallgató életének egyik legfontosabb eseménye zajlik hamarosan, ahogy korábban, 2023-ban is számos diplomavédés lesz nyilvános, melyekre június 5-21. között kerül sor. A mestermunkákból nyíló Diplomakiállítás június 17-18. között látogatható majd a Campus több pontján. A MOME ünnepélyes diplomaosztójának vendégeként ismét világhírű alkotók érkeznek Budapestre, olyanok, akiknek pályája, életútja példa lehet a hallgatók számára.

Mit hoz a jövő 20 év múlva az oktatás, az egészségügy vagy a közlekedés terén? Milyen lesz az élet 2043-ban? Ezeken a kérdéseken gondolkodhatnak közösen az Ugrás a jövőbe! kreatív pályázat résztvevői a MOME oktatóival. A résztvevők a második fordulóban az egyetem tanárainak segítségével fejleszthetik tervüket egy többhetes intenzív mentorációs folyamat keretében.

A MOME tanárképzésében mindig kiemelt helyet kap az iskolai tanítási gyakorlat, hiszen a tanári pályára készülők számára a valós iskolai környezet biztosítja a legjobb felkészülési terepet. A MOME Design és vizuálisművészet tanárszakjain évente 10-en végeznek, a szakok országos szinten is az egyik legnépszerűbb képzési területhez, a pedagógusképzéshez tartoznak, ahová évente kiemelten sokan jelentkeznek.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121