Különleges zenei élményt nyújtó textilinnováció mutatkozik be Washingtonban

Date:
A Dung-Dkar Cloak faliszőnyeg puha felületét megérintve intuitív, újszerű zenei élményben lehet részünk, melyet ujjaink vándorlása alakít textilfelületen. Az alkotást Kárpáti Judit Eszter DLA és Esteban de la Torre Magyarországon, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központjának kutatói multiszenzoros textilinnovációs kutatás eredményeként készítették el, és júniusban a Sound Scene 2023 fesztiválon a Smithsonian's Hirshhorn Museum and Sculpture Gardenben, Washingtonban láthatja majd először a közönség.

A Dung-Dkar Cloak fraktálfaliszőnyeget a kutatók a tudásközpont multiszenzoros textilinnovációs kutatásainak keretében fejlesztették. Ennek fókuszában ember és anyag közötti kölcsönhatás, valamint a multiszenzoros élmények állnak, amelyek a felhasználó érzékelését kiterjesztik, és túlmutatnak a megszokott, konvencionális interfésztervezésen.  

A kutatás célja új, kiterjesztett, neoanalóg anyagok létrehozása, a most debütáló munka is erre jó példa. A szövött jacquard felület megérintése felér egy felfedezéssel, intim, fizikai élményt nyújt, az alkotás és a látogatók közt lezajló interakció egyedi hangzásvilágot hoz létre, melyet a textilfelületre gyakorolt finom gesztusok vándorlása alakít. A közönség egyszerre válik előadóművésszé és hallgatóvá: a textil úgy is felfogható, mint egy közvetítő anyag a bőr és a külvilág, a fizikai és a digitális környezet között, segítségével különböző világok közötti platformokat lehet létrehozni. Az textilanyagban csúcsok és élek, a szövött szálak különleges hálózatot alkotnak, és az ember-számítógép interakciók új felületét hozzák létre.

Az amerikai fővárosban évente megrendezett Sound Scene az Egyesült Államok egyik legizgalmasabb interaktív hang- és multiszenzoros művészeti fesztiválja, melyre tavaly többezer látogató volt kíváncsi. A fesztivál két napra a hang játszótervé változtatja a washingtoni múzeumot: az idén az After The End címet viselő fesztivál programjában a közönség találkozhat interaktív hangművészeti installációkkal, performanszokkal, szobrokkal, fejhallgató-alapú és többcsatornás kiállításokkal; de élőzene, tánc- és spoken word előadások és workshopok is várják a látogatókat. 

More news

Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121