Különleges zenei élményt nyújtó textilinnováció mutatkozik be Washingtonban

Date:
A Dung-Dkar Cloak faliszőnyeg puha felületét megérintve intuitív, újszerű zenei élményben lehet részünk, melyet ujjaink vándorlása alakít textilfelületen. Az alkotást Kárpáti Judit Eszter DLA és Esteban de la Torre Magyarországon, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központjának kutatói multiszenzoros textilinnovációs kutatás eredményeként készítették el, és júniusban a Sound Scene 2023 fesztiválon a Smithsonian's Hirshhorn Museum and Sculpture Gardenben, Washingtonban láthatja majd először a közönség.

A Dung-Dkar Cloak fraktálfaliszőnyeget a kutatók a tudásközpont multiszenzoros textilinnovációs kutatásainak keretében fejlesztették. Ennek fókuszában ember és anyag közötti kölcsönhatás, valamint a multiszenzoros élmények állnak, amelyek a felhasználó érzékelését kiterjesztik, és túlmutatnak a megszokott, konvencionális interfésztervezésen.  

A kutatás célja új, kiterjesztett, neoanalóg anyagok létrehozása, a most debütáló munka is erre jó példa. A szövött jacquard felület megérintése felér egy felfedezéssel, intim, fizikai élményt nyújt, az alkotás és a látogatók közt lezajló interakció egyedi hangzásvilágot hoz létre, melyet a textilfelületre gyakorolt finom gesztusok vándorlása alakít. A közönség egyszerre válik előadóművésszé és hallgatóvá: a textil úgy is felfogható, mint egy közvetítő anyag a bőr és a külvilág, a fizikai és a digitális környezet között, segítségével különböző világok közötti platformokat lehet létrehozni. Az textilanyagban csúcsok és élek, a szövött szálak különleges hálózatot alkotnak, és az ember-számítógép interakciók új felületét hozzák létre.

Az amerikai fővárosban évente megrendezett Sound Scene az Egyesült Államok egyik legizgalmasabb interaktív hang- és multiszenzoros művészeti fesztiválja, melyre tavaly többezer látogató volt kíváncsi. A fesztivál két napra a hang játszótervé változtatja a washingtoni múzeumot: az idén az After The End címet viselő fesztivál programjában a közönség találkozhat interaktív hangművészeti installációkkal, performanszokkal, szobrokkal, fejhallgató-alapú és többcsatornás kiállításokkal; de élőzene, tánc- és spoken word előadások és workshopok is várják a látogatókat. 

More news

A körforgásos gazdaság talajra gyakorolt hatását mutatta be az Engage4BIO a Pápai Expo és Agrárpikniken. A csapat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve egy interaktív adatvizualizációs táblával vett részt május közepén a kétnapos agrárszakmai eseményen. A program célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a talajminőség fenntartásának és javításának kiemelt jelentőségére, valamint a körforgásos biomassza-alapú gazdálkodás talajra gyakorolt pozitív hatására.

Geometriai modellnek indult, majd a világ egyik legismertebb térbeli logikai játéka lett belőle. Generációk nőttek fel a bűvös kocka oldalait forgatva, és a mai napig versenyeket rendeznek abból, ki tudja minél rövidebb idő alatt kirakni, azaz a kilenc azonos színű kisebb kockát egy-egy oldalra mozgatni anélkül, hogy szétszedné. A bűvös kocka, amelyet Rubik Ernő a MOME elődintézményében, az Iparművészeti Főiskolán alkotott meg, 2024-ben ünnepli 50. születésnapját, sőt alkotója is jubilál, idén 80 éves.

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121