Különleges zenei élményt nyújtó textilinnováció mutatkozik be Washingtonban

Date:
A Dung-Dkar Cloak faliszőnyeg puha felületét megérintve intuitív, újszerű zenei élményben lehet részünk, melyet ujjaink vándorlása alakít textilfelületen. Az alkotást Kárpáti Judit Eszter DLA és Esteban de la Torre Magyarországon, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központjának kutatói multiszenzoros textilinnovációs kutatás eredményeként készítették el, és júniusban a Sound Scene 2023 fesztiválon a Smithsonian's Hirshhorn Museum and Sculpture Gardenben, Washingtonban láthatja majd először a közönség.

A Dung-Dkar Cloak fraktálfaliszőnyeget a kutatók a tudásközpont multiszenzoros textilinnovációs kutatásainak keretében fejlesztették. Ennek fókuszában ember és anyag közötti kölcsönhatás, valamint a multiszenzoros élmények állnak, amelyek a felhasználó érzékelését kiterjesztik, és túlmutatnak a megszokott, konvencionális interfésztervezésen.  

A kutatás célja új, kiterjesztett, neoanalóg anyagok létrehozása, a most debütáló munka is erre jó példa. A szövött jacquard felület megérintése felér egy felfedezéssel, intim, fizikai élményt nyújt, az alkotás és a látogatók közt lezajló interakció egyedi hangzásvilágot hoz létre, melyet a textilfelületre gyakorolt finom gesztusok vándorlása alakít. A közönség egyszerre válik előadóművésszé és hallgatóvá: a textil úgy is felfogható, mint egy közvetítő anyag a bőr és a külvilág, a fizikai és a digitális környezet között, segítségével különböző világok közötti platformokat lehet létrehozni. Az textilanyagban csúcsok és élek, a szövött szálak különleges hálózatot alkotnak, és az ember-számítógép interakciók új felületét hozzák létre.

Az amerikai fővárosban évente megrendezett Sound Scene az Egyesült Államok egyik legizgalmasabb interaktív hang- és multiszenzoros művészeti fesztiválja, melyre tavaly többezer látogató volt kíváncsi. A fesztivál két napra a hang játszótervé változtatja a washingtoni múzeumot: az idén az After The End címet viselő fesztivál programjában a közönség találkozhat interaktív hangművészeti installációkkal, performanszokkal, szobrokkal, fejhallgató-alapú és többcsatornás kiállításokkal; de élőzene, tánc- és spoken word előadások és workshopok is várják a látogatókat. 

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121