Legkiválóbb hallgatóit díjazta a MOME

Date:
Átadták át a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen: az idei nyertesek pályamunkái közt van algafarm, moduláris cipő, adaptív építészeti koncepció és köztisztasági munkát segítő formabontó jármű is. A tizenhat ösztöndíjas hallgató fél éven át havi 150.000 forintos támogatásban részesül, továbbfejlesztett munkáikat pedig egy kiállítás keretében is láthatja majd ősszel a nagyközönség.

A kiemelkedően tehetséges hallgatók érdemi díjazását fókuszba helyező ösztöndíjat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány hívta életre 2020-ban, korábban hasonló ösztöndíjprogram nem létezett az egyetemen. A támogatás a hallgatói munkák fejlesztése mellett a résztvevők iparági kompetenciáinak és gyakorlati tapasztalatainak fejlesztésére is lehetőséget teremt. 
A nyertes pályamunkák témái közt az idei szemeszterben is nagy számban jelentek meg az ökológiai fenntarthatóság és a különböző társadalmi problémákra adott válaszok. Kiemelkedő koncepciók születtek a mobilitás, az építészet, a fotográfia, és a tárgyalkotás, valamint a digitális terméktervezés területén is.  

A díjakat Böszörményi-Nagy Gergely, az egyetem alapítványi elnöke és Fülöp József rektor adták át a hallgatóknak ünnepélyes keretek között.  
A pályázat névadója, Stefan Lengyel emeritus professzor az eredményhirdetésen videóüzenetben gratulált a díjazottaknak. Kiemelte, hogy a pályázati anyagok jól tükrözik az oktatás magas színvonalát, a hallgatók szakmai útját és fejlődését. Utalt Moholy-Nagy híres mondatára, amelyben azt mondja, nem a tárgy, az ember a cél. Véleménye szerint a nyertes hallgatói munkák koncepciói is ezt a szemléletet követik, tehát az egész embert támogatják kulturálisan és gazdaságilag is. 
Az egyetem Média, Design, Építészeti és Elméleti Intézetének hallgatói a Kiválósági Ösztöndíj programban a félév során készült munkáikkal vesznek részt. Az ösztöndíj különlegessége, hogy az első fordulóban a diákok egymást jelölik erre az elismerésre, a második körben pedig az egyetem vezetőiből, oktatóiból és szakemberekből álló zsűri választja ki a 16 nyertes pályaművet. 
Idén a zsűri munkájában először vett részt az egyetemhez nemrég csatlakozott Dr. Aczél Petra, egyetemi tanár, Molnár Péter, a Design Intézet intézetigazgatója, valamint több külső szakember is, többek között Rétfalvi Gábor, a G-Green Interior ügyvezetője, Botond Szabolcs, a Visual Europe Group vezetője és Neville Zoltán építész csatlakoztak a MOME döntőbizottságaihoz. 

A díjazottak: 

Design Intézet 

Doktor Melinda - Kerámiatervezés szak  
Pályázat címe: Algafarm  
Témavezető: Kondor Edit, Góg Angéla 

Sárközi Tamás - Formatervezés szak  
Pályázat címe: Colligo – Utcai takarító jármű  
Témavezető: Húnfalvi András, Ruppert Dániel 

Sonnevend Barnabás - Textiltervezés szak  
Pályázat címe: Moduláris cipő  
Témavezető: Bráda Judit, Vágó Réka 

Szabó Ádám - Formatervező művész szak  
Pályázat címe: Blinky  
Témavezető: Kerékgyártó András 

Tarcsi Dóra - Formatervező művész szak  
Pályázat címe: Bagrack.  
Témavezető: Kerékgyártó András 

Építészeti Intézet 

Csuka Júlia - Építőművészet szak  
Pályázat címe: Nagy László emlékház bővítése  
Témavezető: Barcza Gergely, Kovács Csaba  

Winkler Rebeka Johanna - Építőművész szak  
Pályázat címe: Adaptív újrafelhasználás, Újpalota  
Témavezető: Csomay Zsófia, Marián Balázs 

Elméleti Intézet 

Bálint Júlia - Designkultúra szak  
Pályázat címe: Ötletek a Moszkva|Széll Kálmán tér társadalmi- és kulturális funkciójának fejlesztésére  
Témavezető: Haba Péter 

Pallós Anna Lídia - Design- és művészetmenedzsment szak  
Pályázat címe: NONA Projekt  
Témavezető: Ébli Gábor, Galla Daniella Dominika 

Média Intézet 

Gajewszky Anna - Photography szak  
Pályázat címe: Nyitva van az aranykapu  
Témavezető: Kopek Gábor, Kudász Gábor Arion  
 
Nagy Dorottya - Tervezőgrafika szak  
Pályázat címe: Walk&Talk  
Témavezető: Balla Dóra, Pintérné Sosity Beáta  

Pencz Patrik - Animáció szak 
Pályázat címe: 3D szoftverek oktatásának fejlesztése a MOME Animáció BA szakon  
Témavezető: Brovinszki László 
 
Pilbák Petra - Tervezőgrafika szak   
Pályázat címe: SILĒNS  
Témavezető: Vargha Balázs, Nagy István  

Tóth-Heyn Máté - Média Design szak  
Pályázat címe: Daydreams and Nightmares  
Témavezető: Tasnádi József 

Vigh Violetta - Média Design szak 
Pályázat címe: Bikaviadal a Vörös Október Ruhagyárban  
Témavezető: Szirtes János és Tasnádi József  
 

More news

A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

Szabó Eszter Sára, Designelmélet szakos MA hallgató a galériák falán túlra tervezett kiállítási tervével, míg a design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett tárlattal érdemelték ki a támogatást.

MOME-s diákokból álló csapat nyerte el a CheckINN Revitalizátor pályázat első helyezését. A versenyen, melyet a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a MOME közösen indított útjára tavaly, idén ismét a hazai felsőoktatás tehetségei kerestek lehetséges megoldásokat a rozsdaövezeti területek újrahasznosítására. A közel 30 induló csapat közül az INDOOHÁZ ötlete kapta a fődíjat, akik hátizsákos szállásként adnának új életet az elhagyatott vasúti vízházaknak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121