Lengyel művészeti folyóiratban szerepel az EJTECH

Date:
Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Ahogy a képzőművészet más területein, a textilművészetben is folynak kreatív kutatások, a kiadványban megjelent interjúban ezekről is szó esik, példaként az EJTECH (Kárpáti Judit Eszter DLA és Esteban de la Torre, az IK kutatói) munkáját is bemutatva. Beatrijs Sterk, Janis Jefferies és Claudia Melo Magdalena Kleszyńskával beszélgetnek, az EJTECH munkáját Melo, a Contextile művészeti vezetője, kurátora hozza szóba, bemutatva a kortárs kísérleti szcénát, elsősorban azokat, akik digitális technikákat is alkalmaznak, az alkotás során ezzel kiterjesztve a szövetek „hatótávolságát”. A szakember a csapatot a 2022-es Contextile kapcsán ismerte meg, ahová az alkotópáros a Phase In, Phase Out című munkájával került be.

Az EJTECH duó textilalapú interfészekkel és programozható anyagokkal dolgozik, kutatásaik eredményeinek megismertetésére gyakran installációkat hoznak létre. Magyarországon legutóbb a Zene Házában állították ki Dung Dkar Cloak fantázianevű, jacquard szövött textilből készült interaktív installációjukat, amelyet megérintve a látogatók különböző hangkompozíciókat hozhattak létre.

A Zeszyty Artystyczne folyóirat, amely egyedülálló módon ötvözi a tudományos elemzést a kritikus művészeti alkotó- és írói módszerekkel, 1983 óta jelenik meg, és ezen a szakterületen az egyetlen nagy múltú tudományos és művészeti folyóirat Lengyelországban. 

További információ

More news

Minden évben megismétlődik, mégis mindig különleges, egyedi a MOME diplomaidőszaka, amikor is számos izgalmas tárgy- és koncepciótervvel, művészeti alkotással találkozhatunk. Ismét lesznek nyilvános diplomavédések, ezekre június 3–20. között kerül sor. Jó hír, hogy a mestermunkákból nyíló MOME- diplomakiállítás idén tovább, június 15–21. között tekinthető meg a Campus több pontján, de az is újdonság, hogy az első angol nyelven indított szakok hallgatói is most diplomáznak majd.

Hogyan alakíthatja a design a jövőt? Mi a design szerepe a társadalomban, mi a tervező feladata korunkban? Milyen területeken juthat döntő szerephez a tervezők szakértelme az elkövetkező években?

Friss, valódi, esettanulmányokban bővelkedő tananyagból készülhetnek a B2D kurzuson tanulók a kreatívipar piaci kihívásaira: nemcsak a vendégként meghívott kiemelkedő kreatív szakemberektől, de nemsokára egy, a folyamatos fejlesztés eredményeként létrejött videósorozatból is tanulhatnak, melyben többek közt a DE_FORM, az YKRA és a Flying Objects alapítói is megszólalnak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121