Magyar animáció varázsolta el a Berlinale zsűrijét: elismerés a Szemem sarka című MOME diplomafilmnek

Date:
A Berlinale ifjúsági zsűrijének külön méltatásában részesült a Szemem sarka című animációs film. Az alkotó Erhardt Domonkos a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció szakán készítette a filmet, amelyet a világ egyik legrangosabb filmfesztiváljának Generation 14+ programjában a Nemzeti Filmintézet támogatásával mutattak be.

A most véget érő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációja, amely azt a különleges pillanatot mutatja be, amikor a budapesti éjszakában két idegen fiatal élete egy egymásra nézés erejéig összefonódik. 

Az oklevéllel járó Special Mention elismerést a fesztivál ifjúsági zsűrije ítélte oda az animációs rövidfilmnek, akik a következőképp írtak az alkotásról: „Emlékszel arra a bizonyos pillanatra? Biztosan különösen varázslatos volt, talán nagyon intenzív is... Ez a film az ilyen pillanatokra emlékeztetett bennünket, és már az elején elrepített minket egy utazásra a valóság tükröződő rétegei mögé. A film harmonikus stílusa egyszerre volt inspiráló és elgondolkodtató. Végül a részletekre való odafigyelés és a megható találkozás győzött meg minket. Bepillantás egy lehetséges álomvilágba a szemünk sarkából.” Az elismerést videóüzenetben köszönte meg Erhardt Domonkos a díjátadón, mint mondja, a kiemelt figyelemnek nagyon örül, úgy érzi, a film elérte valódi célcsoportját. 

A Berlinale egyik legfiatalabb hivatalos zsűrijében, a Generation 14plus versenyben öt fiatal vesz részt, és a nemzetközi zsűritől függetlenül ők ítélik oda a legjobb rövid- és egészestés filmeknek járó Kristálymedvéket és további elismeréseket. Az oklevél elősegítheti, hogy a Szemem sarka több fesztiválon, TV-csatornán is szerepelhessen, hiszen a Berlinale a világ egyik legrangosabb filmfesztiválja és filmforgalmazási platformja is. 

Kiemelkedő kritikai fogadtatásban részesült a szintén Berlinalen debütáló Műanyag égbolt című egészestés animációs film is, melynek alkotói Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta. A várva várt, rotoszkóp technikával készülő öko-fantasy-t nemsokára a magyar közönség is láthatja a hazai mozikban. A két filmben nem csak a budapesti helyszín a közös vonás, az alkotók is ugyanott, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nemzetközi hírű képzésén, a MOME Animáció szakán tanultak. 

A magyar főváros hangulatát magával ragadóan tükröző rövidfilm, melyben a budapesti panoráma is megjelenik, azt a pillanatot mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete összetalálkozik egy pillantás erejéig. A barátnőjéhez hazafelé buszozó fiú zötykölődés közben veszi észre, hogy a szemközti oldalon ül egy kedves lány, aki zavarba ejti őt. Mindössze az ablak tükröződésében találkozik tekintetük, és a fiú - habár csak gondolatban -, de enged a csábításnak és elképzeli, milyen lenne, ha a buszon ülő lánnyal lehetne. 

Erhardt Domonkos diplomamunkájáról azt mondja, szeretett volna végre úgy történetet mesélni, hogy ne a szituáció vagy a környezet megértése vegye el az időt a filmből. „A film egy régi Ikarus buszon játszódó kamaradarab, így a hétköznapiság ábrázolása nagy szerepet tölt be. Emellett szeretek játszani a filmben az elmondott és a nem elmondott arányával, hogy a nem bemutatott üres rész invitálja a nézőt, hogy saját gondolataival és élményeivel töltse ki a fennmaradó teret, még személyesebbé téve a történetet”- tette hozzá az alkotó. 

A Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában legutóbb 2019-ben szerepelt MOME animációs alkotás, amikor Buda Flóra Anna Entropia című diplomafilmje a Teddy Awardot nyerte el. Először 2017-ben szerepelt magyar alkotás a Generation ifjúsági és gyerekfilmeket bemutató válogatásában, akkor szintén a MOME Animról kikerült Vulkánsziget című 9 perces digitális rajzanimáció, amelyet Lovrity Anna Katalin készített. 

Az elmúlt években kiemelkedő sikereket elérő MOME Animáció szak új fejezete indul el 2023 őszétől, ahol angol nyelven, további szakirányokkal kiegészülve folytatódik a nemzetközi rangú képzés. A filmrendező képzés mellett a Videojáték (Video Game) vagy az Immerzív történetmesélés (Immersive Storytelling) specializációt is választhatják az itt hallgató diákok. 

A Szemem sarka című film zenéjét Nóvé Soma jegyzi, vágója Czakó Judit, producere Fülöp József.  

☞ Az alkotóval készült interjú megtekinthető itt: Erhardt Domonkos interjú

More news

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121