Magyar Mozgókép Díjra jelölték a 101. magyar népmese című portréfilmet

Date:
A 101. magyar népmese a hazai animációs kultúra meghatározó alakjának, Mikulás Ferencnek az alkotói pályáját mutatja be. A film társrendezője a MOME filmszakmai munkatársa, Vincze Zsuzsanna.

A portréfilm a Kecskemétfilm stúdióvezetőjének, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatójának kivételes életútját mutatja be: Mikulás Ferenc a magyar animáció történetének egyik legjelentősebb alakja, akinek a nevét leginkább a 100 részes Magyar népmesék-sorozat kapcsán ismerheti a közönség itthon és világszerte. Az általa alapított és vezetett filmstúdió a mai napig részt vesz - sorozatok és egyedi szerzői filmek felkarolása mellett - a világ legszínvonalasabb, rendre Oscar-díjra jelölt animációs filmjeinek munkálataiban is. 

A 101. magyar népmese rendezője Novák Tamás mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem munkatársa, dr. Vincze Zsuzsanna jogász, filmes szakíró volt, aki korábban számos audiovizuális alkotáson, filmszakmai kiadványon és rendezvényen dolgozott producerként, szerkesztőként és szakértőként. A rangos díjra jelölt film társproducere az egyetem Animáció szakján filmes jogi ismereteket oktató dr. Takó Sándor. 

A részben a MOME stúdiójában forgott alkotás gazdag animációs tartalmak és archív felvételek mellett megszólaltatja a pálya- és alkotótársakat - így a közelmúltban elhunyt Jankovics Marcellt is -, továbbá a fiatalabb generáció képviselőit és külföldi filmes szakembereket. A portréfilmben a MOME rektora és animációs képzésének megreformálója, Fülöp József animációs filmrendező, egyetemi tanár, valamint az Animáció szak oktatója, a filmszakma számos területén tevékenykedő Kollarik Tamás is megszólal.  

A Magyar Mozgókép Díjat a Magyar Filmakadémia tagjainak szavazata alapján minden évben több műfaji és alkotói kategóriában ítélik oda. A nívós díj átadása június 12-én lesz. 

 A jelöltek teljes listája itt található: https://mozgokepfesztival.hu/hir/megvannak-a-magyar-mozgokep-dijak-idei-jeloltjei

 Trailer: https://youtu.be/T_JMsRnxH6w 

Borítókép: a Magyar Mozgókép Fesztivál díja. Forrás: Magyar Mozgókép Fesztivál

More news

Hogyan válhat a gasztronómia valóban fenntarthatóvá? A körkörös étkezési kultúra éléréséhez vezető úton különleges mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a SALT. Közös kutatásuk során létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér, amely lehetővé teszi, hogy fenntartható formában élvezhessük a csúcsgasztronómia kivételes fogásait.

A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

Szabó Eszter Sára, Designelmélet MA szakos hallgató a galériák falán túlnyúló kiállítási tervével, míg a Design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett hallgatói munkákat bemutató tárlat ötletével érdemelték ki a támogatást.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121