Magyar Mozgókép Díjra jelölték a 101. magyar népmese című portréfilmet

Date:
A 101. magyar népmese a hazai animációs kultúra meghatározó alakjának, Mikulás Ferencnek az alkotói pályáját mutatja be. A film társrendezője a MOME filmszakmai munkatársa, Vincze Zsuzsanna.

A portréfilm a Kecskemétfilm stúdióvezetőjének, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatójának kivételes életútját mutatja be: Mikulás Ferenc a magyar animáció történetének egyik legjelentősebb alakja, akinek a nevét leginkább a 100 részes Magyar népmesék-sorozat kapcsán ismerheti a közönség itthon és világszerte. Az általa alapított és vezetett filmstúdió a mai napig részt vesz - sorozatok és egyedi szerzői filmek felkarolása mellett - a világ legszínvonalasabb, rendre Oscar-díjra jelölt animációs filmjeinek munkálataiban is. 

A 101. magyar népmese rendezője Novák Tamás mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem munkatársa, dr. Vincze Zsuzsanna jogász, filmes szakíró volt, aki korábban számos audiovizuális alkotáson, filmszakmai kiadványon és rendezvényen dolgozott producerként, szerkesztőként és szakértőként. A rangos díjra jelölt film társproducere az egyetem Animáció szakján filmes jogi ismereteket oktató dr. Takó Sándor. 

A részben a MOME stúdiójában forgott alkotás gazdag animációs tartalmak és archív felvételek mellett megszólaltatja a pálya- és alkotótársakat - így a közelmúltban elhunyt Jankovics Marcellt is -, továbbá a fiatalabb generáció képviselőit és külföldi filmes szakembereket. A portréfilmben a MOME rektora és animációs képzésének megreformálója, Fülöp József animációs filmrendező, egyetemi tanár, valamint az Animáció szak oktatója, a filmszakma számos területén tevékenykedő Kollarik Tamás is megszólal.  

A Magyar Mozgókép Díjat a Magyar Filmakadémia tagjainak szavazata alapján minden évben több műfaji és alkotói kategóriában ítélik oda. A nívós díj átadása június 12-én lesz. 

 A jelöltek teljes listája itt található: https://mozgokepfesztival.hu/hir/megvannak-a-magyar-mozgokep-dijak-idei-jeloltjei

 Trailer: https://youtu.be/T_JMsRnxH6w 

Borítókép: a Magyar Mozgókép Fesztivál díja. Forrás: Magyar Mozgókép Fesztivál

More news

Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121