Magyar Mozgókép Díjra jelölték a 101. magyar népmese című portréfilmet

Date:
A 101. magyar népmese a hazai animációs kultúra meghatározó alakjának, Mikulás Ferencnek az alkotói pályáját mutatja be. A film társrendezője a MOME filmszakmai munkatársa, Vincze Zsuzsanna.

A portréfilm a Kecskemétfilm stúdióvezetőjének, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatójának kivételes életútját mutatja be: Mikulás Ferenc a magyar animáció történetének egyik legjelentősebb alakja, akinek a nevét leginkább a 100 részes Magyar népmesék-sorozat kapcsán ismerheti a közönség itthon és világszerte. Az általa alapított és vezetett filmstúdió a mai napig részt vesz - sorozatok és egyedi szerzői filmek felkarolása mellett - a világ legszínvonalasabb, rendre Oscar-díjra jelölt animációs filmjeinek munkálataiban is. 

A 101. magyar népmese rendezője Novák Tamás mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem munkatársa, dr. Vincze Zsuzsanna jogász, filmes szakíró volt, aki korábban számos audiovizuális alkotáson, filmszakmai kiadványon és rendezvényen dolgozott producerként, szerkesztőként és szakértőként. A rangos díjra jelölt film társproducere az egyetem Animáció szakján filmes jogi ismereteket oktató dr. Takó Sándor. 

A részben a MOME stúdiójában forgott alkotás gazdag animációs tartalmak és archív felvételek mellett megszólaltatja a pálya- és alkotótársakat - így a közelmúltban elhunyt Jankovics Marcellt is -, továbbá a fiatalabb generáció képviselőit és külföldi filmes szakembereket. A portréfilmben a MOME rektora és animációs képzésének megreformálója, Fülöp József animációs filmrendező, egyetemi tanár, valamint az Animáció szak oktatója, a filmszakma számos területén tevékenykedő Kollarik Tamás is megszólal.  

A Magyar Mozgókép Díjat a Magyar Filmakadémia tagjainak szavazata alapján minden évben több műfaji és alkotói kategóriában ítélik oda. A nívós díj átadása június 12-én lesz. 

 A jelöltek teljes listája itt található: https://mozgokepfesztival.hu/hir/megvannak-a-magyar-mozgokep-dijak-idei-jeloltjei

 Trailer: https://youtu.be/T_JMsRnxH6w 

Borítókép: a Magyar Mozgókép Fesztivál díja. Forrás: Magyar Mozgókép Fesztivál

More news

Több szinten, anyanyelvi tanárok vezetésével indultak el az angol nyelvi kurzusok a MOME-n, amelynek célja nem csak az általános nyelvi képzés, de az akadémiai szaknyelv, a kreatív területek, az egyetemen tanulható szakmák szókincsének oktatása is.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy fiatal tervező? Legyen az egy grafikai vagy animációs stúdió működtetése, saját divatmárka alapítása, vagy az alkalmazotti forma; a jövő designereinek az érvényesüléshez, szakmai céljaik eléréséhez piaci és vállalkozói ismeretekre is szükségük van. A MOME oktatói ezért egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Ez a Business to Design (B2D) oktatási program, melynek kidolgozásában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

A globális válságok mindennapjainkba beszivárgó hatásaival küzdve könnyen találhatjuk magunkat a fokozódó pánik és a közönyös kilátástalanság között cikázó hullámvasúton. Az egyre halmozódó kihívások közepén joggal tehetjük fel a kérdést: mégis merre tovább?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121