Malcolm Gladwell a MOME-n

Date:
Egyetemünkre látogatott Malcolm Gladwell, a tehetségről, kreativitásról és innovációról szóló világszerte legolvasottabb könyvek írója.  A The New York Times bestseller szerzőt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány hallgatóink kezdeményezésére hívta meg Budapestre. 

A kanadai származású Gladwell olyan széles körben forgatott és Magyarországon is kedvelt kötetek szerzője, mint a Fordulópont, az Ösztönösen, a Kivételesek, vagy a Dávid és Góliát. Gladwellt a TIME magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé, míg a Foreign Policy folyóirat a világ legfontosabb gondolkodói közé választotta. 

Gladwell a MOME-n kifejezetten a magyar alap- és középfokú oktatásban tevékenykedő művésztanároknak és hallgatóinknak tartott előadást, melyen szó esett a tehetség kibontakoztatásának, az innovációk létrejöttének személyes feltételeiről, valamint a társadalom – benne az egyetemek – szerepéről a tehetséggondozásban.   

Malcolm Gladwell, a magyar szülőktől származó Emil J. Freireich, a gyermekkori leukémia kezelése terén átütő sikert arató kutató és Steve Jobs példáján keresztül mutatta be a sikeres innovációk személyiséghez kötődő feltételeit.  Kiemelte a környezet szerepét az innovációk létrejöttében, ami nyitott, a szabad gondolkodást támogató, ugyanakkor a problémamegoldás sürgető kényszerét is hordozza. A kreativitás iskolai fejlesztésében a széles műveltséget és képességrendszert alapozó szakasz fontosságát hangsúlyozta, nem tanácsolja a korai specializáció nyomását a gyerekekre. A tehetséget és a motivációt egyértelműen fejleszthető készségeknek tekinti, amiben a kreativitást serkentő nevelésnek nagy szerepe lehet.”  – foglalta össze benyomásait Bényei Judit, a MOME Design- és vizuálisművészet tanárképzésének szakvezetője. 

 

Gladwellt kiemelten foglalkoztatja, hogy mi a cégek, az intézmények és a társadalom helyes szerepfelfogása a tehetséggondozásban. Nem hisz abban, hogy a tehetséget sztárolni kell; hogy a képességes fiataloknak alanyi jogon járna a gyors siker. Nagy visszhangot kiváltott elmélete, a "tehetségmítosz" szerint korunk általános jellemzője, hogy a nárcisztikus személyiségtípusok haladnak gyorsabban a ranglétrán, miközben ők a legrosszabb vezetők. Gladwell szerint a hosszú távon sikeres szervezetek továbbra is a tapasztalatot jutalmazzák a tehetséggel szemben. 

More news

A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

Szabó Eszter Sára, Designelmélet szakos MA hallgató a galériák falán túlra tervezett kiállítási tervével, míg a design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett tárlattal érdemelték ki a támogatást.

MOME-s diákokból álló csapat nyerte el a CheckINN Revitalizátor pályázat első helyezését. A versenyen, melyet a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a MOME közösen indított útjára tavaly, idén ismét a hazai felsőoktatás tehetségei kerestek lehetséges megoldásokat a rozsdaövezeti területek újrahasznosítására. A közel 30 induló csapat közül az INDOOHÁZ ötlete kapta a fődíjat, akik hátizsákos szállásként adnának új életet az elhagyatott vasúti vízházaknak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121