Megvannak az idei Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj nyertesei

Date:
Ékszerként újragondolt hallókészülék, narratív videójáték, multimédiás látványtervezés és több revitalizációs projekt is szerepel a most díjazott hallgatók munkái között. Az okleveleket ünnepélyes keretek között az ösztöndíj névadója, a világhírű formatervező, a MOME professor emeritusa, Stefan Lengyel személyesen adta át, mindez nagy megtiszteltetést jelentett az ösztöndíjasoknak és az egyetem munkatársainak is. Az elismerésben részesült tizenhat hallgató az öt hónapos ösztöndíj támogatással dolgozhat tovább koncepcióján.

Hatodik alkalommal adták át a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat a MOME kiemelkedő teljesítményt nyújtó, tehetséges hallgatóinak. A nyertes pályaművek között most is számos, korunk aktuális kérdéseit vizsgáló, azokra fenntartható válaszokat kereső, kísérletező projektet találunk. A jelentkezők a társadalmi kérdések és a social design, a városi revitalizáció és a mesterséges intelligencia területéről is nyújtottak be pályázatokat, amelyek közül a zsűri tizenhatot választott ki továbbgondolásra.

A Design Intézet nyertesei között szerepel egy, a mesterséges intelligencia és a kötés/kötőgépek kapcsolatát feldolgozó kutatás, egy, a hallássegítő eszközöket vonzóbbá alakító ékszerterv, egy, a lakók otthoni egészségi biztonságát szolgáló IoT rendszer, egy anorexiás betegek ételhez és evéshez fűződő viszonyát vizsgáló projekt, valamint egy önvezető, az utas- és áruszállítást egyesítő buszkoncepció is.

Az Elméleti Intézet díjazottai között van a modern kori rabszolgaság témáját, az adásszünet jele megjelenéseinek és funkciójának változását vizsgáló kutatás, valamint egy középiskolásoknak szóló művészeti nevelési program.

Az Építészeti Intézet két nyertese meglévő épületállományokat rehabilitáló koncepciókkal jutott tovább, amelyek közül az egyik a jászberényi Fecske-malom participatív rehabilitációjával, míg a másik a Józsefvárosi Telefonközpont egyes épületeinek izgalmas újrahasznosítási lehetőségeivel foglalkozik.

A Média Intézet és Filmipari Tudásközpontból hatan részesültek az ösztöndíjban. Pályaműveik között találunk színpadi látványtervet, egy Ligeti György alkotói attitűdjével/hangzásvilágával foglalkozó, valamint egy, az ember és a technológia kapcsolatát vizsgáló kutatást, egy rekreációs térként is használható virtuálistér-koncepciófejlesztést, továbbá egy, a dataizmus és a folyamatosan fejlődő digitális technológiák grafikai tervezésre gyakorolt hatását vizsgáló projektet.

A díjakat ünnepélyes keretek között a személyesen Magyarországra látogató Stefan Lengyel professzor, Böszörményi-Nagy Gergely, az egyetem alapítványi elnöke és Fülöp József rektor adta át.

Stefan Lengyel nemzetközi szinten elismert tervezőművész, akinek a nevéhez fűződik többek közt az ikonikus Ganz csuklós villamos és a Calypso magnetofon formaterve, munkáit harminc alkalommal honorálták szakmai díjakkal. Az Esseni Egyetem és a MOME Formatervező Tanszékének a vezetőjeként a német és a magyar designszakma egyik legnagyobb hatású alakjává vált, akinek tervezőgenerációk nőttek fel a kezei alatt, tanítványai pedig ma már világcégek vezető szakemberei. Megújította a MOME tervezőképzését, életre hívta az egyetem és a Mercedes-Benz közötti együttműködést, amelynek keretében a magyar hallgatók csaknem húsz éve támogatják elképzeléseikkel a jövő autóinak megtervezését. 2008-ban Lengyelt a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

A róla elnevezett ösztöndíjat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány 2020-ban indította el, a program a hallgatók érdemi díjazása mellett nagy hangsúlyt fektet a résztvevők kompetenciáinak bővítésére, iparági tapasztalataik fejlesztésére, valamint a szakmai integrációra. A kétfordulós kiválasztási folyamat első körébe a hallgatók és az oktatók szavazzák be a továbbjutókat, majd az előszűrést követően az egyetem vezetőiből, oktatóiból és más szakemberekből álló zsűri egy meghallgatást követően választja ki az intézetek létszámával arányosan a nyerteseket.
 

A nyertesek listája:

 

Design Intézet:

Kain Eszter I Bugs in the system

Divat- és textiltervezés I MA2 I Témavezetők: Kele Ildikó, Tomcsányi Dóra

 

Kiss Balázs Ágoston I Hearing aid Jewellery

Tárgyalkotás I BA3 I Témavezetők: Kövér Dóra Rea, Tarr Kálmán

 

Szilágyi Nóra I EVE – Alarm System

Design I MA1 I Témavezetők: Vető Péter, Bernhard Geisen

 

Zoboki Zoltán - jelenleg egy nemzetközi pályázat nem nyilvános szakaszában van, ahol feltétel, hogy máshol ne kerüljön nyilvánosságra. Ahogy a verseny szabályzata engedi, a munkát bemutatjuk. 

Formatervezés I BA2 I Témavezető: Keszei István

 

Vértessy Dorottya I Torz és torzított valóság

Kerámiatervezés I MA2 I Témavezető: Kondor Edit

 

 

Elméleti Intézet:

Bukovinszky Emese I Mit tehet a social design a vidéki csicskatartással?

Design- és művészetmenedzsment I MA2 I Témavezetők: Ébli Gábor, German Kinga

 

Szentiványi-Székely Enikő I Monoszkóp – Az adásszünet jel

Designelmélet I MA1 I Témavezető: Horányi Attila

 

Takáts Fruzsina I Ki vagy? – Önismeret-fejlesztő komplex pedagógiai program

Design- és vizuálisművészet-tanár I MA1 I Témavezetők: Illés Anikó, Pallag Andrea

 

 

Építészeti Intézet:

Lipótzy Kristóf I A Józsefvárosi Telefonközpont épületegyüttesének újrafelhasználása Építőművészet I MA1 I Témavezetők: Csomay Zsófia, Marián Balázs

 

Fazekas Zalán I Jászberény Kulturális Központ

Építőművészet I BA3 I Témavezetők: Barcza Gergely, Kovács Csaba

 

 

Média Intézet és Filmipari Tudásközpont:

Bunford Péter I Too Deep to Wander

Animation I MA1 I Témavezető: Daoud Dániel

 

Dontasz Zoi I Pneuma

Fotográfia I BA3 I Témavezető: Szombat Éva, Ladocsi András

 

Ernst Calla Bettina I Multimédia-látványtervezés – A kékszakállú herceg vára

Média design I MA2 I Témavezető: Antal Csaba

 

Nagy Csongor Boldizsár I Spike

Média design I MA1 I Témavezető: Cseh Dániel, Halák László

 

Petrucz Ágnes I Adattal, kódban gondolkodni: Dataizmus és kreatív kódolás mint lehetséges tervezői eszköztár

Tervezőgrafika I MA2 I Témavezetők: Lakner Antal, Marcell Tamás

 

Sáringer Anna I Ligeti100

Tervezőgrafika I MA1 I Témavezető: Marcell Tamás, Gryllus Ábris 

More news

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Miközben új háborúk törnek ki, fajok pusztulnak el, a bolygó felmelegszik, gleccserek olvadnak, erdők tűnnek el, az emberiséget pedig lassan a tömeges kihalás fenyegeti. Személyesen figyelhetjük meg, ahogy az évmilliók alatt kialakult természetes környezet az elmúlt kétszáz év hatására teljesen átalakul. Hogyan reagálhat a fotográfia és a vizuális művészetek a több fronton jelentkező válságra? Erről tartott előadást 2024 tavaszi félévében, április 2- 5 között Krzysztof Candrowicz interdiszciplináris kurátor, szociológus, kutató és aktivista, a Photography MA szak vendége.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121