Mexikói művész nyert helyet az idei Elizabeth A-i-R nemzetközi fotográfiai rezidencia-programba

Date:
Megvan az Elizabeth A-i-R nemzetközi fotográfiai rezidencia-program idei nyertese aki Erzsébetváros és a MOME vendégszretetét élvezheti majd. Alejandra Gonzales Aragon mexikói fotóművész különböző médiumokkal dolgozik, elsősorban videót, hangot, fotográfiát, talált képeket használ, de érdeklik a performatív gyakorlatok is. Témái között ott vannak a gender kérdések és az otthon és identitás metszéspontjainak vizsgálata. A 2022-ben Budapest Erzsébetváros és a MOME Photography együttműködésében életrehívott programra idén már öt kontinensről, harminc országból, közel hatvan pályamű érkezett be.

Elizabeth A-i-R néven 2022-ben először hirdette meg Budapest Erzsébetváros és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia képzése a nemzetközi művészeti rezidencia-programját. A pályázatra a világ minden tájáról olyan fotográfusok, illetve a fotográfia médiumát alkalmazó képzőművészek jelentkezését vártuk, akik munkájukban a változó urbánus közeggel, városi ellenállással, valamint a városi szövetbe ágyazott és abban megjelenő történelemmel, hagyománnyal, politikával, illetve társadalmi konfliktusokkal foglalkoznak. A program célja, lehetőséget nyújtani karrierjük elején álló nemzetközi művészeknek, hogy budapesti bázissal a Közép-Európában alkossanak, illetve a közép-európai régióval foglalkozó műveket hozzanak létre. 2023 tavaszán láttuk vendégül az első rezidenst, Yuki Jungesblut német fotóművészt.

A 2024-es nyílt pályázatra mintegy öt kontinensről, harminc országból, közel hatvan pályamű érkezett be. A zsűri tagjai Gallai Renáta, Erzsébetváros képviseletében, továbbá Gellér Judit, Kudász Gábor Arion, Máté Gábor és Szalontai Ábel, a MOME Fotográfia szak oktatói. Az első fordulóban nyolc döntőst választottunk ki: Alejandra Gonzales Aragon, Jack Faber, Volker Kreidler, Olha Yeriemieva, Miro Soarez, Egemen Tuncer, Chiaki Shimizu és Erika Nina Suarez, Budapesten megvalósítani kívánt munkatervüket online interjú keretében mutatták 2024 januárjában.  
Közülük Alejandra Gonzales Aragon, mexikói fotóművész pályázata került ki nyertesként.  

Aragon lehetőséget kap, hogy 2024 áprilisától két hónapig Budapesten alkosson. Erzsébetváros összesen 2500 Euró támogatást biztosít az alkotó utazási- és megélhetési-, valamint a pályázatban foglalt munkaterv megvalósítási költségeinek fedezetére. A Fotográfia szak oktatói a program megvalósulási ideje alatt mentorálási és konzultációs lehetőséget biztosítanak a nyertesnek, akinek lehetősége lesz a MOME eszközparkját használni, hallgatóival találkozni. Budapesti tartózkodása alatt Aragon részt vesz a MOME által szervezett programokon, nyilvános előadást tart és stúdió-látogatás alkalmával betekintést enged munkájába, melynek eredményét, a program zárásaként egy pop-up kiállításon mutatja be.

Alejandra Aragón a mexikói Ciudad Juárezből származik. Különböző médiumokkal dolgozik, elsősorban videót, hangot, fotográfiát, talált képeket használ, de érdeklik a performatív gyakorlatok is. Témái között ott vannak a gender kérdések és az otthon és identitás metszéspontjainak vizsgálata, melyeket dekolonizációs, interszekcionális nézőpontból tanulmányoz. A gyakorta intim tapasztalatokat a szélesebb nyilvánosság elé tárja, hogy a személyes hangok túlélési stratégiákat nyújtsanak a késői kapitalizmus bizonytalan valóságával szemben.

2011-ben elnyerte a PECDA Chihuahua ösztöndíját. 2013 és 2018 között számos csoportos kiállításon vett részt, többek között a Museo de Arte Moderno de Toluca-ban és a Centro de la Imagen-ben, a Fototeca de Zacatecas-ban, a Centro Cultural Tijuana B.C.-ben, Mexikóban. Külföldön pedig a Kunsthalle Kade Museum-ban, Hollandiában, a Polygon Gallery-ben Kanadában, valamint a Monat Der Fotografie Off fesztiválon Németországban, majd 2020-ban Grúziában. A Las Noches Invisibles című dokumentumfilmje 2018-ban az Ambulante Filmfesztivál "Coordenadas" programjában szerepelt. 2019-ben megkapta a FONCA Jávenes Creadores ösztöndíját és a Tribeca Filmintézet If / Then programjának gyártási támogatását a Disrupted Borders című dokumentumfilmjéhez. Továbbá részt vett a World Press Photo 2020-as Joop Swart mesterkurzusán is.


Alejandra Aragón honlapja

More news

Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121