Minden a digitális nyomtatásról szólt a Textil /R/Evolúció szakmai nyílt napon

Date:
Április 20-án a MOME TechPark filmstúdiója adott otthont a Textil /R/Evolúció szakmai napnak, melyen a digitális nyomtatás legújabb technológiáival ismerkedhettek meg az érdeklődők. A MOME, az Eurojet Hungária Kft., és Magyar Könnyűipari Szövetség szervezésében megvalósult programon az egyetem egykori hallgatói is előadtak.

Az esemény Tomcsányi Dóri és Balázs Viola, MOME alumnik előadásával indult, akik a 13 éve sikeresen működő TOMCSANYI márkáról, valamint a digitális nyomtatás és az egyetemen elsajátított tudás a brand életében betöltött szerepéről beszéltek.  
Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia, a Magyar Könnyűipari Szövetség elnöke, az európai fenntartható és körforgásos textilstratégiát ismertette a résztvevőkkel. Előadásából kiderült, hogy milyen kihívásokkal áll szemben jelenleg a textilipar, milyenek lesznek 2030-ra az uniós piacon forgalomba hozott textiltermékek, valamint szó esett fenntarthatósági kérdésekről és az OEKO-TEX tanúsítványok rendszeréről is. 

A „Fókuszban a digitális nyomtatás” című előadásán Németh Henriett, szervizvezető, avatta be az érdeklődőket, hogy milyen módokon és folyamatokon keresztül lehet textilt nyomtatni, és milyen berendezések állnak erre a célra rendelkezésre a szélesformátumú nyomtatóktól kezdve, a hőkezelést biztosító Transmatic kalandereken át egészen a digitális vágóberendezésekig. 


A belsőépítészeti dekorációk térnyerésével az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltozott a textilek felhasználása. A jelenlévők megismerhették a Berger Textiles alapanyagait; mind a belsőépítészeti textileket és a dekorációs ipar számára kínált alapanyagokat is, köztük a Berger Samba-t, a világ elsőszámú backlit textiljét, a Luminát és a Revolution-t is, mely a rendezvény dekorációjául is szolgált. 

A résztvevők az előadók mellett három grandiózus nyomtatót is megismerhettek (egy Signracer 1600 UV nyomtatót, egy HP Stitch S500 Textilnyomtatót és egy Mutoh 461 UF Tárgynyomtatót), melyeken a Könnyűipari Szövetség munkatársai interkatív módon mutatták be a termékek gyártását.  

More news

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.

Egyetemünkön régóta hagyomány, hogy a MOME Diploma vizuális identitása, kezdve a grafikai arculattól az alapszakos és mesterszakos hallgatók portréfotózásáig, pályázat útján hallgatói kézbe kerül. Az évről évre megújuló koncepció így belülről tükrözi az egyetem közösségét, fontos korlenyomatot, az egyes évfolyamok egyedi emléktárát létrehozva.

Tíz csapat kezdhette el az izgalmas munkát MOME-mentoraikkal, a projektek közt pedig több, az űrbeli növénytermesztésre fókuszáló, valamint az elveszett Föld helyett új élettereket kialakító munka van. A 7-10. osztályosoknak szóló Ugrás a jövőbe! pályázat 2024-es kiadásának fő témája az űr, a második forduló pedig máris elkezdődött. Az új tagokkal bővült zsűrinek nem volt könnyű dolga, az ország szinte minden részéből jelentkező, a korábbinál elkötelezettebb diákok 52 pályázata közül választotta ki a továbbjutókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121