Mit mondhat el az anyag?

Date:
Budapesten járt a HAWK Hochschule Hildesheim/Holzminden/Göttingen professzora. Egy nemzetközi együttműködés keretében látogatott egyetemünkre a 2020-ban Herbert-Hofman díjat nyert Prof. Melanie Isverding, aki az anyagokról és a hozzájuk kapcsolható narratívák lehetőségeiről tartott előadást és workshopot az Ékszer és fémművesség MA hallgatói számára.

Isverding, az ékszer és fémművesség professzora márciusban tartott prezentációjában az anyagokról, és azoknak különféle felhasználásairól, jelentőségéről adott elő. A design és a művészet kreatív folyamataiban az anyagnak fontos szerep jut: egyszerre kapcsolódik az ötletekhez és a formákhoz. A tárgyalkotásban, fémművességben az anyagválasztás és -használat alapvetően üzenetet hordoz, ugyanakkor kifejezést - vagy jelentés- és képhordozó anyag funkcióját is betöltheti. 

Az anyagban rejlő jelentéstartalmat annak történetisége határozza meg. Ez a szemantika magában foglalja mindazokat a mellékjelentéseket és értékeket, amelyekkel egy anyag története (azaz természeti, földrajzi, gazdasági, társadalmi és kulturális eredete, felhasználása és értékelése), származása miatt rendelkezik.   

Ha az anyag szemantikáját a felszín alatt is megvizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy a saját anyagválasztásunk hogyan támogathatja a gondolatainkat, és hogyan változtathatja meg a narratívánkat.  Az anyag és a motívum használatának, valamint jelentésének a vizsgálata itt is fontos, mivel ez a reflexió teszi lehetővé, hogy a saját alkotói folyamataink tudatosabbá váljanak, és a bennük rejlő kapcsolat olvasható legyen” - olvashatjuk a professzor előadásának ajánlójában. 

A németországi professzor Vági Flóra MOME Ékszer és fémműves MA szakvezető meghívására látogatott intézményünkbe.

More news

Évente 10 billió műanyag tollat dobunk el világszinten, a nem lebomló hulladék pedig olyan környezetterhelő vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek nem megfelelő feldolgozás esetén egészségi károsodást is okozhatnak. Ugyanakkor színes filctollak nélkül elképzelhetetlen lenne nemcsak az iskolások, de a kreatíviparban dolgozók élete is. Erre a problémára kínál megoldást a MOME hallgatói csapata, amely a pHen környezetbarát tollal a 2024-es Biodesign Challenge kiemelkedő művészeti díját érdemelte ki New Yorkban. A most díjazott pHen csapat az elismerés mellett a jövő évre ösztöndíjat, valamint egy önálló kiállítás lehetőségét is elnyerte.

Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására húsz év múlva? Hogyan és mire taníthat a világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kellett megválaszolni az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázaton, amelyre idén is innovatív és izgalmas ötleteket hoztak válaszul a részt vevő diákok. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem negyedik évadához érkezett versenyének nyertes projektjei között van a jövő élelmezését segítő Lebegőkert, egy bányászattal foglalkozó űrbázis, egy etikus terraformáló projekt és egy LifeBubble nevű űrhelyiség.

Végzőseit idén sem engedi el inspiráció nélkül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME): folytatódik az a friss és nagy sikerű hagyomány, amelynek keretében évről évre világhírű kreatívipari szakemberek köszöntik a diplomásokat. Az idei diplomaosztó meghívottja Nir Eyal magyar-izraeli származású amerikai viselkedéskutató, író, a szokások tudósa, aki mind az alap, mind a mesterszakosok oklevélátadóján beszédet mond majd. A jövő szempontjából ugyanis kulcsfontosságú tudatosítani a szokások jelentőségét, mivel azok egész életünket, sőt a gazdaságot is mozgatják.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121