Mit mondhat el az anyag?

Date:
Budapesten járt a HAWK Hochschule Hildesheim/Holzminden/Göttingen professzora. Egy nemzetközi együttműködés keretében látogatott egyetemünkre a 2020-ban Herbert-Hofman díjat nyert Prof. Melanie Isverding, aki az anyagokról és a hozzájuk kapcsolható narratívák lehetőségeiről tartott előadást és workshopot az Ékszer és fémművesség MA hallgatói számára.

Isverding, az ékszer és fémművesség professzora márciusban tartott prezentációjában az anyagokról, és azoknak különféle felhasználásairól, jelentőségéről adott elő. A design és a művészet kreatív folyamataiban az anyagnak fontos szerep jut: egyszerre kapcsolódik az ötletekhez és a formákhoz. A tárgyalkotásban, fémművességben az anyagválasztás és -használat alapvetően üzenetet hordoz, ugyanakkor kifejezést - vagy jelentés- és képhordozó anyag funkcióját is betöltheti. 

Az anyagban rejlő jelentéstartalmat annak történetisége határozza meg. Ez a szemantika magában foglalja mindazokat a mellékjelentéseket és értékeket, amelyekkel egy anyag története (azaz természeti, földrajzi, gazdasági, társadalmi és kulturális eredete, felhasználása és értékelése), származása miatt rendelkezik.   

Ha az anyag szemantikáját a felszín alatt is megvizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy a saját anyagválasztásunk hogyan támogathatja a gondolatainkat, és hogyan változtathatja meg a narratívánkat.  Az anyag és a motívum használatának, valamint jelentésének a vizsgálata itt is fontos, mivel ez a reflexió teszi lehetővé, hogy a saját alkotói folyamataink tudatosabbá váljanak, és a bennük rejlő kapcsolat olvasható legyen” - olvashatjuk a professzor előadásának ajánlójában. 

A németországi professzor Vági Flóra MOME Ékszer és fémműves MA szakvezető meghívására látogatott intézményünkbe.

More news

A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

Szabó Eszter Sára, Designelmélet szakos MA hallgató a galériák falán túlra tervezett kiállítási tervével, míg a design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett tárlattal érdemelték ki a támogatást.

MOME-s diákokból álló csapat nyerte el a CheckINN Revitalizátor pályázat első helyezését. A versenyen, melyet a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a MOME közösen indított útjára tavaly, idén ismét a hazai felsőoktatás tehetségei kerestek lehetséges megoldásokat a rozsdaövezeti területek újrahasznosítására. A közel 30 induló csapat közül az INDOOHÁZ ötlete kapta a fődíjat, akik hátizsákos szállásként adnának új életet az elhagyatott vasúti vízházaknak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121