MOME Alumna animációja Arany Pálmát nyert Cannes-ban

Date:
Buda Flóra Anna 27 című animációs filmje nyerte el a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, a filmet a magyar közönség a június 1-én indult Friss Hús Fesztiválon láthatja

A MOME alumna animációs rendező neve nem ismeretlen a nemzetközi fesztiválokon, miután 2018-ban diplomázott az Animáció szakon, a 2019-es Berlinalén megnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Teddy-díjat Entropia című diplomafilmjével. 

A Cannes-i Filmfesztivál rövidfilmes programjába több mint négyezer-kétszáz rövidfilmet neveztek idén, melyek közül 11 alkotás került a shortlist válogatásba, közülük választotta nyertesnek a zsűri a 11 perces animációs filmet. Az díjat Enyedi Ildikó adta át a rendezőnek a záróünnepségén, aki azt a magyar tanároknak és diákoknak, valamint a Clermont-Ferrand Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválnak ajánlotta. 

A most elkészült 27 sokéves munka eredménye, tervét az annecy-i fesztivál MIFA pitchfórumának Ciclic-díjával méltatták először, és ennek köszönhetően fejleszthette tovább Buda Franciaországban hat hónapon át.  
A stáblistán csupa ismerős név tűnik fel, de nem csak a film köti össze az alkotógárda tagjait, sokan közülük a MOME-n végeztek, még a magyar producer Osváth Gábor is látogatta az egyetem képzéseit. A film a francia Miyu és a magyar Boddah gyártásában készült. 

A cannes-i bemutatót követően a 27 című produkció júniusban a világ egyik legrangosabb animációs filmfesztiválján, Annecyban, ugyancsak a rövidfilmes versenyprogramban szerepel majd, ezt megelőzően a hazai nézők is láthatják az alkotást június 1-7. közötti Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, ahol a Magyar Versenyfilmek VI. Blokkban vetítik.  
Buda Flóra Annával nemrég a Designisso készített interjút, melyben a film készítésének folyamatáról, történetéről, a rajzokról, és a rendező stílusának alakulásáról beszél. 

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121