MOME alumna és kutató az MMA idei ösztöndíjasai között

Date:
Kárpáti Judit Eszter DLA textiltervező művészt, a MOME Innovációs Központ posztdoktori kutatóját is beválasztották a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) három évre szóló Művészeti Ösztöndíjprogramjának nyertesei közé.

A Magyar Művészeti Akadémia idei, a 2022-2025. évekre szóló Művészeti Ösztöndíjprogramjának keretében több mint tízszeres túljelentkezés mellett 100 nyertest jelöltek ki, a pályázatokat Vashegyi György, az MMA elnöke által felkért tíztagú döntőbizottság külső szakértőkkel együttműködésben bírálta el. 

Az ösztöndíjprogram nyertesei között szerepel Kárpáti Judit Eszter, egyetemünk Textilszervezés szakjának és Doktori Iskolájának alumnája, az EJTECH stúdió társalapítója, aki jelenleg óraadó oktatóként és az Innovációs Központ Kreatív Technológiai Hubjának kutatójaként tevékenykedik a MOME-n. 

Művészeti kutatásában az ember és a technológia kapcsolata, valamint a különböző területek; mint a textilművészet, az újmédia, az információs technológia, az anyagtudományok, az interakció- és hangtervezés vagy a digitális technológiák közötti átjárhatóság foglalkoztatja. 


Kárpáti Judit Eszter a Kultúra.hu-nak mesélt a kísérletező szemléletű művészetéről: Pénteki kultúrrandi Kárpáti Judit Eszter art-tech textilművésszel – kultúra.hu (kultura.hu) 

Az ösztöndíjprogram nyerteseinek teljes listája elérhető az MMA honlapján: Ösztöndíjasok 2022 (mma-mmki.hu) 

More news

Több szinten, anyanyelvi tanárok vezetésével indultak el az angol nyelvi kurzusok a MOME-n, amelynek célja nem csak az általános nyelvi képzés, de az akadémiai szaknyelv, a kreatív területek, az egyetemen tanulható szakmák szókincsének oktatása is.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy fiatal tervező? Legyen az egy grafikai vagy animációs stúdió működtetése, saját divatmárka alapítása, vagy az alkalmazotti forma; a jövő designereinek az érvényesüléshez, szakmai céljaik eléréséhez piaci és vállalkozói ismeretekre is szükségük van. A MOME oktatói ezért egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Ez a Business to Design (B2D) oktatási program, melynek kidolgozásában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

A globális válságok mindennapjainkba beszivárgó hatásaival küzdve könnyen találhatjuk magunkat a fokozódó pánik és a közönyös kilátástalanság között cikázó hullámvasúton. Az egyre halmozódó kihívások közepén joggal tehetjük fel a kérdést: mégis merre tovább?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121