MOME-díjazottak az Országos Kerámiaművészeti Triennálén

Date:
Korábbi és jelenlegi kerámiatervező hallgatóink is kiállítottak az Országos Kerámiaművészeti Triennálén Pécsett, a Zsolnay-negyedben, több kategóriában pedig díjakat vehettek át.

Az évtizedes hagyományokon nyugvó eseményen friss képet kaphattunk a kortárs magyar szilikátművészetről. A tárlat a hazai művészi kerámiaszakma eddigi legnagyobb kiállításának mondható. A zsűri döntése alapján száz alkotó több mint kétszáz munkáját láthattuk, az alkotók széles körű anyaghasználattal, alternatív, újszerű megoldásokkal kísérleteztek a kiállított munkákon.

A „Művészi kerámia” kategória I. díját a zsűri a MOME-n mesterdiplomát 2018-ban szerzett Maróti Viktóriának ítélte oda, aki nemrég Kecskeméten állított ki Mintha címmel. A MOME oktatója, Kemény Péter részesült a Barabás Lajos és Zsdrál Márkó által felajánlott gyűjtői díjban. A Triennálé alkalmával számos hallgatói díjat is kiosztottak, a Budapest Kerámia Kft. által felajánlott elismerést Zagiba Mátyás, míg a MOME által felajánlott díjat Tábi Eszter vihette haza.

Zagiba Mátyás Gemerske – pour over porcelánkészletét díjazták, melynek koncepciója a gömöri kerámiakészítés hagyományából indult ki. A mű megalkotása során, mint azt a tervezője elmondta, a gömöri kerámia jelenségével és annak kortárs újraértelmezésével foglalkozott, célja egy olyan készlet létrehozása volt, amely a gömöri kerámiához kötődik, de kortárs módon írja azt át.

Tábi Eszter Reminder I–II. című kőedény, porcelánmassza dísztálja is elismerést kapott, a tervezés középpontjában az egyszerű, szabályos geometriai formák arányrendszerekben történő elhelyezése, és különféle optikai hatások elérése áll. Az alkotás érdekessége a készítője szerint, hogy a mintát a tálakra egy saját tervezésű, analóg eszközzel „vetítette rá”, majd a kimetszett vonalakat porcelánmasszával töltötte fel. Mint mondja, a Reminder fali dísztálak esszenciája, hogy a tárgyakon látható vonalak egyetlen nézőpontból válnak csak teljesen párhuzamossá és egymásra merőlegessé, emlékeztetve a nézőt arra, hogy a legnehezebb időszakokban is képesek vagyunk megtalálni a megfelelő perspektívát.


2024-ben a szervezők átfogó módon mutatták be az eltelt időszak eredményeit, az anyagot úgy állították össze, hogy az a lehető legteljesebb és legfrissebb képet nyújtsa a kortárs magyar szilikátművészetről. A szokásos szekciók mellett újdonság volt a design területének kiemelése, amivel az egyetemi hallgatókat is megszólították, illetve a határainkon túl élő magyar alkotók ösztönzése a részvételre.

 

A kiállítás április 21-ig tekinthető meg.

További információ

More news

Hogyan alakíthatja a design a jövőt? Mi a design szerepe a társadalomban, mi a tervező feladata korunkban? Milyen területeken juthat döntő szerephez a tervezők szakértelme az elkövetkező években?

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121