MOME Fotográfia szakos siker a pozsonyi OFF Biennale-n

Date:
A pozsonyi Kunsthalle Bratislava-ban rendezték meg az idei OFF Biennale Bratislava-t november 3-17. között. A MOME-t a biennálén két Fotográfia szakon végzős hallgató, Czeglédi Mátyás és Koroknai Patrícia képviselték.

Me and my conscious self című kiállításukkal mutatkoztak be a pozsonyi OFF Biennale Bratislava Academy szekciójában Czeglédi Mátyás és Koroknai Patrícia. A kiállítás kurátorai Gellér Judit és Kudász Gábor Árion voltak.

A két hallgató munkái azt firtatják, hogyan nézünk magunkra, és hogyan mutatkozunk be a világ szeme előtt. Megvizsgálják azt a szűk teret, amely a kívánatos vágy és a fizikai, társadalmi és politikai test elutasításának lehetősége között húzódik. Koroknai sorozata a depresszióval foglalkozik, ami egy intenzív pszichológiai állapot és gyakori mentális zavar, amely milliókat érint világszerte. Czeglédi sorozata felfedi a barátság és a közös alkotás kapcsolatait, azokat a pillanatokat keresve, amikor a szórakozás és a kreatív munka észrevétlenül egymásba csúsznak. Kísérleteik felhívják a figyelmet arra, hogy a technológiával hajtott jövőnkben az emberi kapcsolatok lehet, hogy még fontosabbak, mint azt korábban gondoltuk.

A Biennalen Czeglédi Mátyás Énidő című sorozata döntőbe is jutott, a második díjat nyerte el. 

More news

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.

Egyetemünkön régóta hagyomány, hogy a MOME Diploma vizuális identitása, kezdve a grafikai arculattól az alapszakos és mesterszakos hallgatók portréfotózásáig, pályázat útján hallgatói kézbe kerül. Az évről évre megújuló koncepció így belülről tükrözi az egyetem közösségét, fontos korlenyomatot, az egyes évfolyamok egyedi emléktárát létrehozva.

Tíz csapat kezdhette el az izgalmas munkát MOME-mentoraikkal, a projektek közt pedig több, az űrbeli növénytermesztésre fókuszáló, valamint az elveszett Föld helyett új élettereket kialakító munka van. A 7-10. osztályosoknak szóló Ugrás a jövőbe! pályázat 2024-es kiadásának fő témája az űr, a második forduló pedig máris elkezdődött. Az új tagokkal bővült zsűrinek nem volt könnyű dolga, az ország szinte minden részéből jelentkező, a korábbinál elkötelezettebb diákok 52 pályázata közül választotta ki a továbbjutókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121