MOME Fotográfusok a Budapest Fotó Fesztiválon

Date:
A 2023-ban hetedik alkalommal megrendezett Budapest Fotó Fesztivál a kortárs és a klasszikus magyar és nemzetközi fotográfiát mutatja be, ismét izgalmas nemzetközi sztárkiállítással, kortárs hazai körképpel, a fővárosi múzeumok és galériák, valamint a nemzetközi kultúrintézetek fotókiállításaival várja a látogatókat. A programsorozatotban idén is jelentős szerepet vállal a MOME Fotográfia szak. Néhány kiállítás még megtekinthető, ezekről írunk alább.

Még néhány napig látható a több hallgató részvételével zajló izgalmas Fresh Meat kiállítás. Az idei válogatás a fiatal felnőttek útkeresésével szembesít. Útkeresés: más, mégis ugyanaz generációról generációra. Szembenézés a múlttal, ismerkedés a testünkkel, az anyasággal. Reflexió az elmúlt években mindent meghatározó járványra, a felgyorsult, követhetetlen világra. Az évente összeállított anyag a Fesztivál és az Erzsébetváros közös, 35 év alatti fotográfusok számára meghirdetett pályázatán alapul. A kiállítókról és a munkákról bővebben az Index cikkében lehet olvasni.

Szintén április 23-ig látható a Budapest arcai szabadtéri fotókiállítás a Városháza Parkban, ahol Szombat Éva, a MOME Fotográfia szak oktatójának munkái is láthatók. A tárlat öt neves, kortárs magyar fotográfus, budapesti városlakókat bemutató képeinek válogatása. Hogyan látják kortárs fotográfusok a budapestieket? Kik vagyunk, milyenek vagyunk? Életek, álmok, történetek bújnak elő a városlakók portréi mögül, elevenednek meg jól ismert budapesti helyszínek, arcok, akik mellett naponta elmegyünk, egy különleges kiállítás főszereplőjévé válnak.  

A fesztivál keretében láthatjuk a Photography MA szakos hallgatók Menekülés a valóság elől című kiállítását, amelyben a From Artist to Audience (A művésztől a közönségig) kurzus résztvevői mutatkoznak be, és reflektálnak az egyre nyomasztóbb hétköznapok valóságára.

A szak oktatójának, Fabricius Annának egyéni kiállítása május végéig látható a TOBE Galériában. A 12 gesztus című anyag nagyméretű tájképein és portréin keresztül a jövőbe vetett hitre kérdez rá. Az utópikus/disztópikus tájképek a múlt jövőbe szánt pozitív élettereinek romjai, köztük például bemutatott ’70-es években épült futurisztikus épületegyüttes, mely mobilitást, közösségi együttlétet és magas életszinvonalat kínált a tajvani elit közönségének, és rövid virágkorát az olajválság törte ketté. A falra ragasztott elhagyatott életterek negatív erőtérbe helyezik Fabricius fekete-fehér portréit, mely a jelen jövőbe szánt pozitív élethelyzeteinek gesztusai.  

Alumánk Viski Noémi kurátori munkájával nyílt meg Grinberg Daniella, a Fotográfia MA szak hallgatójának ugyancsak önálló kiállítása. A Terepmunka a laboratóriumban olyan rejtett konfliktusok feltérképezésére tesz kísérletet az alkotó, melyek az ember és nem emberi entitások között létrejövő kapcsolódást jelzik.  

A BPF Screening Nights, vetítéssel egybekötött beszélgetés sorozat vendégeként Bartha Máté fotográfus alumnusunk mesélt pályafutásáról, művészi munkáiról. A Capa-nagydíjas dokumentarista fotográfusról a Futures platformon is olvashattunk.

Fresh Meat: https://fb.me/e/159AAmsw2  

Budapest arcai szabadtéri fotókiállítás Szombat Éva, oktató részvételével: https://fb.me/e/5HdqCEwAp 

Fabricius Anna, oktató egyéni kiállítása: https://fb.me/e/z8gOWCqm   

Grinberg Daniella Photography MA hallgató, egyéni kiállítása: https://fb.me/e/POT9XXK9 

Menekülés a valóság elől című kiállítás a MOME Photography MA szakos hallgatóinak munkáiból From Artist to Audience (A művésztől a közönségig) kurzus résztvevőivel: https://fb.me/e/2ud19cJKU 

 

Borítókép: Legát Franciska

More news

A sitkei Batthyány-major romos állapotában is megragadja az arra járók képzeletét. Az inspiráló épületegyüttes ezúttal egy kurzusheti kurzus tárgya volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, mindebből pedig további együttműködés várható a tulajdonos Batthyány-leszármazottakkal is. A revitalizációs projekt középpontjában egy kortárs idősek otthonának a terve áll, amely a helyi értékek megőrzését, továbbadását is segítené.

Megvan az Elizabeth A-i-R nemzetközi fotográfiai rezidencia-program idei nyertese aki Erzsébetváros és a MOME vendégszretetét élvezheti majd. Alejandra Gonzales Aragon mexikói fotóművész különböző médiumokkal dolgozik, elsősorban videót, hangot, fotográfiát, talált képeket használ, de érdeklik a performatív gyakorlatok is. Témái között ott vannak a gender kérdések és az otthon és identitás metszéspontjainak vizsgálata. A 2022-ben Budapest Erzsébetváros és a MOME Photography együttműködésében életrehívott programra idén már öt kontinensről, harminc országból, közel hatvan pályamű érkezett be.

Ékszerként újragondolt hallókészülék, narratív videójáték, multimédiás látványtervezés és több revitalizációs projekt is szerepel a most díjazott hallgatók munkái között. Az okleveleket ünnepélyes keretek között az ösztöndíj névadója, a világhírű formatervező, a MOME professor emeritusa, Stefan Lengyel személyesen adta át, mindez nagy megtiszteltetést jelentett az ösztöndíjasoknak és az egyetem munkatársainak is. Az elismerésben részesült tizenhat hallgató az öt hónapos ösztöndíj támogatással dolgozhat tovább koncepcióján.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121