MOME Fotográfusok a Budapest Fotó Fesztiválon

Date:
A 2023-ban hetedik alkalommal megrendezett Budapest Fotó Fesztivál a kortárs és a klasszikus magyar és nemzetközi fotográfiát mutatja be, ismét izgalmas nemzetközi sztárkiállítással, kortárs hazai körképpel, a fővárosi múzeumok és galériák, valamint a nemzetközi kultúrintézetek fotókiállításaival várja a látogatókat. A programsorozatotban idén is jelentős szerepet vállal a MOME Fotográfia szak. Néhány kiállítás még megtekinthető, ezekről írunk alább.

Még néhány napig látható a több hallgató részvételével zajló izgalmas Fresh Meat kiállítás. Az idei válogatás a fiatal felnőttek útkeresésével szembesít. Útkeresés: más, mégis ugyanaz generációról generációra. Szembenézés a múlttal, ismerkedés a testünkkel, az anyasággal. Reflexió az elmúlt években mindent meghatározó járványra, a felgyorsult, követhetetlen világra. Az évente összeállított anyag a Fesztivál és az Erzsébetváros közös, 35 év alatti fotográfusok számára meghirdetett pályázatán alapul. A kiállítókról és a munkákról bővebben az Index cikkében lehet olvasni.

Szintén április 23-ig látható a Budapest arcai szabadtéri fotókiállítás a Városháza Parkban, ahol Szombat Éva, a MOME Fotográfia szak oktatójának munkái is láthatók. A tárlat öt neves, kortárs magyar fotográfus, budapesti városlakókat bemutató képeinek válogatása. Hogyan látják kortárs fotográfusok a budapestieket? Kik vagyunk, milyenek vagyunk? Életek, álmok, történetek bújnak elő a városlakók portréi mögül, elevenednek meg jól ismert budapesti helyszínek, arcok, akik mellett naponta elmegyünk, egy különleges kiállítás főszereplőjévé válnak.  

A fesztivál keretében láthatjuk a Photography MA szakos hallgatók Menekülés a valóság elől című kiállítását, amelyben a From Artist to Audience (A művésztől a közönségig) kurzus résztvevői mutatkoznak be, és reflektálnak az egyre nyomasztóbb hétköznapok valóságára.

A szak oktatójának, Fabricius Annának egyéni kiállítása május végéig látható a TOBE Galériában. A 12 gesztus című anyag nagyméretű tájképein és portréin keresztül a jövőbe vetett hitre kérdez rá. Az utópikus/disztópikus tájképek a múlt jövőbe szánt pozitív élettereinek romjai, köztük például bemutatott ’70-es években épült futurisztikus épületegyüttes, mely mobilitást, közösségi együttlétet és magas életszinvonalat kínált a tajvani elit közönségének, és rövid virágkorát az olajválság törte ketté. A falra ragasztott elhagyatott életterek negatív erőtérbe helyezik Fabricius fekete-fehér portréit, mely a jelen jövőbe szánt pozitív élethelyzeteinek gesztusai.  

Alumánk Viski Noémi kurátori munkájával nyílt meg Grinberg Daniella, a Fotográfia MA szak hallgatójának ugyancsak önálló kiállítása. A Terepmunka a laboratóriumban olyan rejtett konfliktusok feltérképezésére tesz kísérletet az alkotó, melyek az ember és nem emberi entitások között létrejövő kapcsolódást jelzik.  

A BPF Screening Nights, vetítéssel egybekötött beszélgetés sorozat vendégeként Bartha Máté fotográfus alumnusunk mesélt pályafutásáról, művészi munkáiról. A Capa-nagydíjas dokumentarista fotográfusról a Futures platformon is olvashattunk.

Fresh Meat: https://fb.me/e/159AAmsw2  

Budapest arcai szabadtéri fotókiállítás Szombat Éva, oktató részvételével: https://fb.me/e/5HdqCEwAp 

Fabricius Anna, oktató egyéni kiállítása: https://fb.me/e/z8gOWCqm   

Grinberg Daniella Photography MA hallgató, egyéni kiállítása: https://fb.me/e/POT9XXK9 

Menekülés a valóság elől című kiállítás a MOME Photography MA szakos hallgatóinak munkáiból From Artist to Audience (A művésztől a közönségig) kurzus résztvevőivel: https://fb.me/e/2ud19cJKU 

 

Borítókép: Legát Franciska

More news

A MOME és a Neumann János Egyetem közös fejlesztésű járműve forradalmasíthatja a városi áruszállítást - Hidrogénnel és napenergiával működő járművet mutatott be a dubaji klímacsúcson a Moholy Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Neumann János Egyetem. A két egyetem kollaborációjában készült három kerekű, multifunkcionális szállító járművet december 1-én láthatta először a nagyközönség az ENSZ COP28 klímacsúcson. A prototípus egyenesen a fejlesztők keze alól, a műhelyből utazott Dubajba.

Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektorának köszöntőjével vehette át a 17. Moholy-Nagy-díjat Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California, Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője.

A MOME is támogatja a Magyar Olimpiai Bizottság Kettőskarrier-programját - 23 felsőoktatási intézménnyel, köztük a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel írt alá együttműködési megállapodást november 29-én a Magyar Olimpiai Bizottság. A Kettőskarrier-program célja, hogy a sportolóknak ne kelljen választaniuk a sport és a tanulás, a sport és a munka között, valamint, hogy támogassa őket céljaik elérésében, legyen szó fizikai vagy mentális segítségről.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121