MOME hallgatók álmodtak látványvilágot Eötvös Meséjéhez

Date:
Több, mint ötvenéves álom vált valóra: magával ragadó vizuális világot teremtettek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Média design szakos hallgatói a világhírű kortárs magyar zeneszerző, Eötvös Péter Mese című művéhez. A premier az idén második alkalommal megrendezett, a MOME és a Zene Háza közös programján, az Intermezzo Fesztiválon zajlott, a projekt pedig egy különleges kooperáció keretében, a Zene Háza, a MOME, a BMC és a világhírű zeneszerző összefogásában valósul meg.

Az együttműködés Eötvös Péterrel, a Hangdómmal, a BMC-vel nagy lehetőség számunkra” - mondta Fülöp József rektor. “A MOME szeretné Magyarországon az új technológiákban, új felületekben rejlő potenciált kihasználni, úgy építve be őket az alkotásokba, hogy azoknak a szerepe kiteljesedjen és hozzáadjon a mondanivalóhoz. A Zene Házában a Hangdóm egy ilyen különleges helyszín, amely alkalmat teremt az alkotók számára, hogy másképp gondolkodjanak mozgóképben. Olyan immerzív alkotások jöhetnek létre, amelyek készítésére korábban nem nyílt lehetőség" -tette hozzá. 

A mester rég dédelgetett vágya, hogy száz magyar népmese motívumainak felhasználásával készült művéhez képi világ társuljon. „Azt szeretném, hogy a hallgatóban az akusztikus élmény befogadása által ugyanaz a vízió is megszülessék, mintha színházban lenne. Csodálatos elképzelésnek, a jövő látomásának tűnik számomra, hogy a láthatót hallhatóvá, a hallhatót pedig láthatóvá tegyük" - mondta korábban műve kapcsán Eötvös Péter, mindez pedig most új, innovatív módon jön létre.  

A látványvilágot, az animációkat a zeneszerző instrukciói alapján készítették a MOME média design szakos hallgatói, akiknek a kurzus keretében végig lehetőségük nyílt konzultálni Eötvössel. Az elkészült munkák közül Pálfalusi Attila Média design BA szakvezető és Eötvös Péter együtt választották ki a most bemutatott az öt hallgató, Székely Ákos, Siteri Nóra, Horváth Adrienn, Szőnyi Máté és Takács Bori alkotásait. A zeneszerző a művek megtekintése után köszönetét fejezte ki a hallgatóknak, mint mondta öt olyan gyönyörű munkát látott, amelyik mindegyik a maga módján az ő 101. Meséjére hozott létre egy önálló képvilágot. „Valamilyen módon mindegyik kapcsolódik a Meséhez, de szerencsére nem egy az egyben, tehát nem illusztrálja ezeket, hanem az alkotók az önálló képi világukat hozzák.” -fogalmazott. 

Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző, karmester a 1960-as években 100 magyar népmese dramaturgiáját kutatta, majd 101-ik meseként létrehozta azt a kultikus művet, amely számára belépést jelentett a korabeli szakmai elit legszűkebb csoportjába. A Mese című, 12,5 perces hangjátéka, zenévé sűrített hyper-meséje 1968-ban készült. A mesélő, a különböző karakterek megszemélyesítője Molnár Piroska, első felesége volt, aki mind a 100 magyar népmesét felolvasta, ennek hanganyagából hozta létre a zeneszerző a 101. mesét a zene nyelvén. A hangfelvételek eredetileg Budapesten készültek, majd ebből az alapanyagból hozta létre Eötvös az elektronikus kompozíciót a kölni rádió stúdiójában.  

A Zene Háza Hangdóm 360 fokos vásznára tervezett, különleges akusztikai és vizuális élményt nyújtó művet a közönség az Intermezzo Fesztivál keretében láthatja először, októbertől pedig több alkalommal is vetítik majd. 

Forrás: http://eotvosmusicfoundation.org/ 

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121