MOME-hallgatók projektjei a START ösztöndíjprogram legjobbjai között

Date:
Ismét elindult a Nemzeti Tehetség Központ és a Design Terminal START ösztöndíjprogramja, melyre olyan 18-35 év közötti fiatalok jelentkezését várták, akik ötletes megoldásokkal szeretnék segíteni a magyar társadalmat, és ebből sikeres vállalkozást is építenének.

Egészségügyi és szociális, közösségfejlesztő, illetve zöld megoldásokkal lehetett pályázni a hárommillió forintos indulótőkéért és a mentori programban való részvételért. A rekordszámú, közel 250 jelentkezőből álló mezőny 20 legígéretesebb projektje közé három, MOME-hallgatókból álló csapat is bekerült.

Az AT LEAST csapat vezetője Kristóffy Róbert, tagjai Szilágyi Nóra, Guthy Máté, mindhárman a MOME formatervező szak friss diplomásai. Pályamunkájukban a karanténidőszak alatt megváltozott otthoni sportolási szokásokhoz igazodva egy olyan dönthető edzőpad koncepcióját mutatták be, amely illeszkedik a kis lakások tárgykultúrájába. Használat közben egy profi, edzésre alkalmas eszközzé alakítható, használaton kívül pedig egy egyszerű előszobai padként használható. 

A JUNGLE CITY négy alapszakos formatervezője, Dezső Johanna, Nagy Sára Fruzsina, Antal Veronika és Thamó Emese egy klímavédelmi tervvel indult. Projektjük célja a következő évtizedekben várhatóan egyre fokozódó városi hőszigethatás csökkentése zöldítésen keresztül. Budapest több mint félmillió lámpaoszlopát kihasználva, azokra kaspók és dróthálók segítségével rezisztens kúszónövényeket telepítene a csoport, így nyújtanának gazdaságos és hatékony megoldást a felmelegedés problémájára a fővárosban. 

Az újrahasznosított műanyagból látássérült gyermekek számára szemüvegkereteket kínáló MALOM PROJEKT megálmodója Tóth Ádám, formatervező alumnusunk. A változatos minták és színek segítik a gyermekek számára a szemüvegviselet elfogadását, a műanyaghulladékból készült keretek pedig nem csupán szépek, de rugalmasak és törésbiztosak is. 

A Nemzeti Tehetség Központ csapatonként 3 millió forint kezdőtőkével segíti a vállalkozások megalapozását. A Design Terminal mint szakmai együttműködő partner pedig intenzív üzleti mentorálással támogatja a fiatalokat, akik a személyre szabott képzési folyamat során kiváló szakemberektől tanulhatnak és hatékonyan bővíthetik kapcsolati hálójukat is. 

A résztvevők többek között vállalkozásfejlesztési módszertanokkal ismerkedhetnek, HR, sales, branding és marketing, valamint piackutatási és piacelemzési ismereteket szerezhetnek, sőt, az üzleti terv kidolgozása is a feladatuk lesz.  

A nyolchetes programot záró Demo Day eseményen a két legjobban teljesítő csapat elnyerheti a további bruttó 5-5 millió forintos jutalmat is. 

More news

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121