MOME-hallgatók projektjei a START ösztöndíjprogram legjobbjai között

Date:
Ismét elindult a Nemzeti Tehetség Központ és a Design Terminal START ösztöndíjprogramja, melyre olyan 18-35 év közötti fiatalok jelentkezését várták, akik ötletes megoldásokkal szeretnék segíteni a magyar társadalmat, és ebből sikeres vállalkozást is építenének.

Egészségügyi és szociális, közösségfejlesztő, illetve zöld megoldásokkal lehetett pályázni a hárommillió forintos indulótőkéért és a mentori programban való részvételért. A rekordszámú, közel 250 jelentkezőből álló mezőny 20 legígéretesebb projektje közé három, MOME-hallgatókból álló csapat is bekerült.

Az AT LEAST csapat vezetője Kristóffy Róbert, tagjai Szilágyi Nóra, Guthy Máté, mindhárman a MOME formatervező szak friss diplomásai. Pályamunkájukban a karanténidőszak alatt megváltozott otthoni sportolási szokásokhoz igazodva egy olyan dönthető edzőpad koncepcióját mutatták be, amely illeszkedik a kis lakások tárgykultúrájába. Használat közben egy profi, edzésre alkalmas eszközzé alakítható, használaton kívül pedig egy egyszerű előszobai padként használható. 

A JUNGLE CITY négy alapszakos formatervezője, Dezső Johanna, Nagy Sára Fruzsina, Antal Veronika és Thamó Emese egy klímavédelmi tervvel indult. Projektjük célja a következő évtizedekben várhatóan egyre fokozódó városi hőszigethatás csökkentése zöldítésen keresztül. Budapest több mint félmillió lámpaoszlopát kihasználva, azokra kaspók és dróthálók segítségével rezisztens kúszónövényeket telepítene a csoport, így nyújtanának gazdaságos és hatékony megoldást a felmelegedés problémájára a fővárosban. 

Az újrahasznosított műanyagból látássérült gyermekek számára szemüvegkereteket kínáló MALOM PROJEKT megálmodója Tóth Ádám, formatervező alumnusunk. A változatos minták és színek segítik a gyermekek számára a szemüvegviselet elfogadását, a műanyaghulladékból készült keretek pedig nem csupán szépek, de rugalmasak és törésbiztosak is. 

A Nemzeti Tehetség Központ csapatonként 3 millió forint kezdőtőkével segíti a vállalkozások megalapozását. A Design Terminal mint szakmai együttműködő partner pedig intenzív üzleti mentorálással támogatja a fiatalokat, akik a személyre szabott képzési folyamat során kiváló szakemberektől tanulhatnak és hatékonyan bővíthetik kapcsolati hálójukat is. 

A résztvevők többek között vállalkozásfejlesztési módszertanokkal ismerkedhetnek, HR, sales, branding és marketing, valamint piackutatási és piacelemzési ismereteket szerezhetnek, sőt, az üzleti terv kidolgozása is a feladatuk lesz.  

A nyolchetes programot záró Demo Day eseményen a két legjobban teljesítő csapat elnyerheti a további bruttó 5-5 millió forintos jutalmat is. 

More news

Hogyan mutathatja be a grafikai tervezés a toleranciát? Mirko Ilić Boszniában született, ma New Yorkban élő és dolgozó művész hat éve indította útjára a Tolerance Poster Showt, amelyet április 2-ig a MOME Groundban lehet megtekinteni.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy fiatal tervező? Legyen az egy grafikai vagy animációs stúdió működtetése, saját divatmárka alapítása, vagy az alkalmazotti forma; a jövő designereinek az érvényesüléshez, szakmai céljaik eléréséhez piaci és vállalkozói ismeretekre is szükségük van. A MOME oktatói ezért egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Ez a Business to Design (B2D) oktatási program, melynek kidolgozásában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

Több szinten, anyanyelvi tanárok vezetésével indultak el az angol nyelvi kurzusok a MOME-n, amelynek célja nem csak az általános nyelvi képzés, de az akadémiai szaknyelv, a kreatív területek, az egyetemen tanulható szakmák szókincsének oktatása is.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121