MOME-hallgatók projektjei a START ösztöndíjprogram legjobbjai között

Date:
Ismét elindult a Nemzeti Tehetség Központ és a Design Terminal START ösztöndíjprogramja, melyre olyan 18-35 év közötti fiatalok jelentkezését várták, akik ötletes megoldásokkal szeretnék segíteni a magyar társadalmat, és ebből sikeres vállalkozást is építenének.

Egészségügyi és szociális, közösségfejlesztő, illetve zöld megoldásokkal lehetett pályázni a hárommillió forintos indulótőkéért és a mentori programban való részvételért. A rekordszámú, közel 250 jelentkezőből álló mezőny 20 legígéretesebb projektje közé három, MOME-hallgatókból álló csapat is bekerült.

Az AT LEAST csapat vezetője Kristóffy Róbert, tagjai Szilágyi Nóra, Guthy Máté, mindhárman a MOME formatervező szak friss diplomásai. Pályamunkájukban a karanténidőszak alatt megváltozott otthoni sportolási szokásokhoz igazodva egy olyan dönthető edzőpad koncepcióját mutatták be, amely illeszkedik a kis lakások tárgykultúrájába. Használat közben egy profi, edzésre alkalmas eszközzé alakítható, használaton kívül pedig egy egyszerű előszobai padként használható. 

A JUNGLE CITY négy alapszakos formatervezője, Dezső Johanna, Nagy Sára Fruzsina, Antal Veronika és Thamó Emese egy klímavédelmi tervvel indult. Projektjük célja a következő évtizedekben várhatóan egyre fokozódó városi hőszigethatás csökkentése zöldítésen keresztül. Budapest több mint félmillió lámpaoszlopát kihasználva, azokra kaspók és dróthálók segítségével rezisztens kúszónövényeket telepítene a csoport, így nyújtanának gazdaságos és hatékony megoldást a felmelegedés problémájára a fővárosban. 

Az újrahasznosított műanyagból látássérült gyermekek számára szemüvegkereteket kínáló MALOM PROJEKT megálmodója Tóth Ádám, formatervező alumnusunk. A változatos minták és színek segítik a gyermekek számára a szemüvegviselet elfogadását, a műanyaghulladékból készült keretek pedig nem csupán szépek, de rugalmasak és törésbiztosak is. 

A Nemzeti Tehetség Központ csapatonként 3 millió forint kezdőtőkével segíti a vállalkozások megalapozását. A Design Terminal mint szakmai együttműködő partner pedig intenzív üzleti mentorálással támogatja a fiatalokat, akik a személyre szabott képzési folyamat során kiváló szakemberektől tanulhatnak és hatékonyan bővíthetik kapcsolati hálójukat is. 

A résztvevők többek között vállalkozásfejlesztési módszertanokkal ismerkedhetnek, HR, sales, branding és marketing, valamint piackutatási és piacelemzési ismereteket szerezhetnek, sőt, az üzleti terv kidolgozása is a feladatuk lesz.  

A nyolchetes programot záró Demo Day eseményen a két legjobban teljesítő csapat elnyerheti a további bruttó 5-5 millió forintos jutalmat is. 

More news

Geometriai modellnek indult, majd a világ egyik legismertebb térbeli logikai játéka lett belőle. Generációk nőttek fel a bűvös kocka oldalait forgatva, és a mai napig versenyeket rendeznek abból, ki tudja minél rövidebb idő alatt kirakni, azaz a kilenc azonos színű kisebb kockát egy-egy oldalra mozgatni anélkül, hogy szétszedné. A bűvös kocka, amelyet Rubik Ernő a MOME elődintézményében, az Iparművészeti Főiskolán alkotott meg, 2024-ben ünnepli 50. születésnapját, sőt alkotója is jubilál, idén 80 éves.

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.

Egyetemünkön régóta hagyomány, hogy a MOME Diploma vizuális identitása, kezdve a grafikai arculattól az alapszakos és mesterszakos hallgatók portréfotózásáig, pályázat útján hallgatói kézbe kerül. Az évről évre megújuló koncepció így belülről tükrözi az egyetem közösségét, fontos korlenyomatot, az egyes évfolyamok egyedi emléktárát létrehozva.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121