MOME sikerek a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián

Date:
MOME intermédia és művészetelméleti projekteket is díjaztak az idei OTDK Művészeti és Művészettudományi Szekció versenyén.

2023. április 13 és 15 között rendezték az OTDK Művészeti és Művészettudományi Szekció versenyét az ELTE Művészetközvetítő és Zenei Intézetében. A versenyen hat MOME induló vett részt: a Tervezőgrafika szakot Kérdy Zsófia, Szabó Éva és Pilbák Petra Andrea, MA hallgatók, a Designelmélet szakot Őze Sándor, a Média Design szakot Tajti Virág, az Animáció szakot pedig Tőkés Anna szintén MA hallgatók képviselték.  

Kérdy Zsófia Poszt-táj chi, a kert nélküli kertész pályamunkája az Intermédia szekcióban első helyezést ért el. A Pintérné Sosity Beáta és Lakner Antal témavezetésével készült, spekulatív design projekt azt vizsgálja, hogy a túlnépesedés és a klímaváltozás milyen hatással van az antropocén kor emberének mentális egészségére, hogy a kertnek milyen terápiás hatásai vannak a mentális egészségre. A projekt célja egy olyan gyakorlatsor kidolgozása, amely a zöld környezettel való kapcsolat nélkül is segít megtapasztalni a kerti tevékenységek nyújtotta jótékony hatásokat. A Poszt-táj chi egy olyan tai chi gyakorlatsor, amihez már nem kell táj és nem kell kert, elég az izmok emlékezetére hagyatkozni, a korábban elvégzett kerti munkák alapján. A gyakorlatokat a projekt részét képező bemutató film ismertette. Szintén az Intermédia szekcióban díjazták Tajti Virág  Exercise book című pályázatát is, mely harmadik helyezést ért el a versenyen. 

A Művészetelmélet Szekcióban Őze Sándor Függő ipar, független tervezők. Posztmodern tárgytervezés Magyarországon a nagyipari átalakulás tükrében dolgozatával második helyezett lett, Tőkés Anna A sportfilmek lehetséges hatásai az adott sportág megítélésére és működésére című munkájáért a zsűri különjutalmát nyerte el.  

Minden hallgatónknak és a felkészülés folyamatában őket segítő oktatóknak szívből gratulálunk! 

More news

Évente 10 billió műanyag tollat dobunk el világszinten, a nem lebomló hulladék pedig olyan környezetterhelő vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek nem megfelelő feldolgozás esetén egészségi károsodást is okozhatnak. Ugyanakkor színes filctollak nélkül elképzelhetetlen lenne nemcsak az iskolások, de a kreatíviparban dolgozók élete is. Erre a problémára kínál megoldást a MOME hallgatói csapata, amely a pHen környezetbarát tollal a 2024-es Biodesign Challenge kiemelkedő művészeti díját érdemelte ki New Yorkban. A most díjazott pHen csapat az elismerés mellett a jövő évre ösztöndíjat, valamint egy önálló kiállítás lehetőségét is elnyerte.

Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására húsz év múlva? Hogyan és mire taníthat a világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kellett megválaszolni az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázaton, amelyre idén is innovatív és izgalmas ötleteket hoztak válaszul a részt vevő diákok. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem negyedik évadához érkezett versenyének nyertes projektjei között van a jövő élelmezését segítő Lebegőkert, egy bányászattal foglalkozó űrbázis, egy etikus terraformáló projekt és egy LifeBubble nevű űrhelyiség.

Végzőseit idén sem engedi el inspiráció nélkül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME): folytatódik az a friss és nagy sikerű hagyomány, amelynek keretében évről évre világhírű kreatívipari szakemberek köszöntik a diplomásokat. Az idei diplomaosztó meghívottja Nir Eyal magyar-izraeli származású amerikai viselkedéskutató, író, a szokások tudósa, aki mind az alap, mind a mesterszakosok oklevélátadóján beszédet mond majd. A jövő szempontjából ugyanis kulcsfontosságú tudatosítani a szokások jelentőségét, mivel azok egész életünket, sőt a gazdaságot is mozgatják.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121