MOME sikerek a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián

Date:
MOME intermédia és művészetelméleti projekteket is díjaztak az idei OTDK Művészeti és Művészettudományi Szekció versenyén.

2023. április 13 és 15 között rendezték az OTDK Művészeti és Művészettudományi Szekció versenyét az ELTE Művészetközvetítő és Zenei Intézetében. A versenyen hat MOME induló vett részt: a Tervezőgrafika szakot Kérdy Zsófia, Szabó Éva és Pilbák Petra Andrea, MA hallgatók, a Designelmélet szakot Őze Sándor, a Média Design szakot Tajti Virág, az Animáció szakot pedig Tőkés Anna szintén MA hallgatók képviselték.  

Kérdy Zsófia Poszt-táj chi, a kert nélküli kertész pályamunkája az Intermédia szekcióban első helyezést ért el. A Pintérné Sosity Beáta és Lakner Antal témavezetésével készült, spekulatív design projekt azt vizsgálja, hogy a túlnépesedés és a klímaváltozás milyen hatással van az antropocén kor emberének mentális egészségére, hogy a kertnek milyen terápiás hatásai vannak a mentális egészségre. A projekt célja egy olyan gyakorlatsor kidolgozása, amely a zöld környezettel való kapcsolat nélkül is segít megtapasztalni a kerti tevékenységek nyújtotta jótékony hatásokat. A Poszt-táj chi egy olyan tai chi gyakorlatsor, amihez már nem kell táj és nem kell kert, elég az izmok emlékezetére hagyatkozni, a korábban elvégzett kerti munkák alapján. A gyakorlatokat a projekt részét képező bemutató film ismertette. Szintén az Intermédia szekcióban díjazták Tajti Virág  Exercise book című pályázatát is, mely harmadik helyezést ért el a versenyen. 

A Művészetelmélet Szekcióban Őze Sándor Függő ipar, független tervezők. Posztmodern tárgytervezés Magyarországon a nagyipari átalakulás tükrében dolgozatával második helyezett lett, Tőkés Anna A sportfilmek lehetséges hatásai az adott sportág megítélésére és működésére című munkájáért a zsűri különjutalmát nyerte el.  

Minden hallgatónknak és a felkészülés folyamatában őket segítő oktatóknak szívből gratulálunk! 

More news

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.

Egyetemünkön régóta hagyomány, hogy a MOME Diploma vizuális identitása, kezdve a grafikai arculattól az alapszakos és mesterszakos hallgatók portréfotózásáig, pályázat útján hallgatói kézbe kerül. Az évről évre megújuló koncepció így belülről tükrözi az egyetem közösségét, fontos korlenyomatot, az egyes évfolyamok egyedi emléktárát létrehozva.

Tíz csapat kezdhette el az izgalmas munkát MOME-mentoraikkal, a projektek közt pedig több, az űrbeli növénytermesztésre fókuszáló, valamint az elveszett Föld helyett új élettereket kialakító munka van. A 7-10. osztályosoknak szóló Ugrás a jövőbe! pályázat 2024-es kiadásának fő témája az űr, a második forduló pedig máris elkezdődött. Az új tagokkal bővült zsűrinek nem volt könnyű dolga, az ország szinte minden részéből jelentkező, a korábbinál elkötelezettebb diákok 52 pályázata közül választotta ki a továbbjutókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121