MOME sikerek a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián

Date:
MOME intermédia és művészetelméleti projekteket is díjaztak az idei OTDK Művészeti és Művészettudományi Szekció versenyén.

2023. április 13 és 15 között rendezték az OTDK Művészeti és Művészettudományi Szekció versenyét az ELTE Művészetközvetítő és Zenei Intézetében. A versenyen hat MOME induló vett részt: a Tervezőgrafika szakot Kérdy Zsófia, Szabó Éva és Pilbák Petra Andrea, MA hallgatók, a Designelmélet szakot Őze Sándor, a Média Design szakot Tajti Virág, az Animáció szakot pedig Tőkés Anna szintén MA hallgatók képviselték.  

Kérdy Zsófia Poszt-táj chi, a kert nélküli kertész pályamunkája az Intermédia szekcióban első helyezést ért el. A Pintérné Sosity Beáta és Lakner Antal témavezetésével készült, spekulatív design projekt azt vizsgálja, hogy a túlnépesedés és a klímaváltozás milyen hatással van az antropocén kor emberének mentális egészségére, hogy a kertnek milyen terápiás hatásai vannak a mentális egészségre. A projekt célja egy olyan gyakorlatsor kidolgozása, amely a zöld környezettel való kapcsolat nélkül is segít megtapasztalni a kerti tevékenységek nyújtotta jótékony hatásokat. A Poszt-táj chi egy olyan tai chi gyakorlatsor, amihez már nem kell táj és nem kell kert, elég az izmok emlékezetére hagyatkozni, a korábban elvégzett kerti munkák alapján. A gyakorlatokat a projekt részét képező bemutató film ismertette. Szintén az Intermédia szekcióban díjazták Tajti Virág  Exercise book című pályázatát is, mely harmadik helyezést ért el a versenyen. 

A Művészetelmélet Szekcióban Őze Sándor Függő ipar, független tervezők. Posztmodern tárgytervezés Magyarországon a nagyipari átalakulás tükrében dolgozatával második helyezett lett, Tőkés Anna A sportfilmek lehetséges hatásai az adott sportág megítélésére és működésére című munkájáért a zsűri különjutalmát nyerte el.  

Minden hallgatónknak és a felkészülés folyamatában őket segítő oktatóknak szívből gratulálunk! 

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121