MOME X BALATORIUM – bemutatkozott a VEB2023 EKF ökológiai-kulturális programja

Date:
A 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program bemutatta BALATORIUM nevű eseménysorozatát, amely az ország és Közép-Európa legnagyobb ökológiai kihívásokat kívánja rendhagyó módon, összművészeti, oktatási eszközökkel bemutatni és tudatosítani.

Az EKF célja, hogy a következő másfél évben a kultúra és a tudomány eszközeivel egy hosszútávon fenntartható összefogás alapjait sikerüljön lerakni a Balaton és környező táj érdekében. A MOME négy oktatási és kutatási projekttel vesz részt a projektben.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa BALATORIUM programja kísérletező közösségi események sorozata, a kreatív szakemberek és tudósok közösen, az ökológiai művészet eszközeivel indítanak párbeszédet a Balaton – mint tó és mint táj – legfontosabb ökológiai kihívásairól. A VEB2023 EKF-nek kulturális programsorozatként nem célja az igazságot tenni szakmai vitákban, viszont a művészet és a kultúra eszközeinek lehetőségeivel támogatja, hogy láthatóvá váljanak a tó jövője érdekében fontos témák és párbeszéd induljon e kérdések mentén.

A koncepció készítésének folyamatában részt vett többek között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Pannon Egyetem Limnológiai Kutatócsoportja, valamint meghatározó partnerként a PAD alapítvány is. Mára szinte az összes komplex kulturális program kikerülhetetlen témája a fenntarthatóság és az ökológiai kérdések vizsgálata, ezért a Veszprém-Balaton 2023 EKF program ezt a témát súlyához méltóan, kellő mélységben és szakmaisággal kívánja megjeleníteni.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023 EKF) program keretében megvalósuló BALATORIUM eseménysorozatban oktatási és kutatási projektek vesznek részt, melynek célja a 14-18 éves korosztály érzékenyítése a Balaton ökológiai problémáira. 

Az eddig megvalósult négy kurzus és egy diplomamunka eredményeit továbbfejlesztve létrejön egy társasjáték prototípusa, mely a Balaton ökológiai problémáira érzékeny az érintett korosztályt, továbbá megvalósult egy oktatói példatár és a hozzá kapcsolódó pedagógus tovább. A Balaton ökológiájához kapcsolódó adatok elemzéséből és vizuális feldolgozásából az adatvizualizációs eszközeivel művészeti és design projekteket hoztak létre a hallgatók. Megépül a MOME Építészeti Intézet hallgatói által tervezett installáció prototípusa a nyári építőtáborban, Örvényesen, mely alternatív oktatási helyszín, kiállítótér és közösségi tér egyben. A következő félévekben további kurzusokat indítanak az egyetemen a BALATORIUM projekthez kapcsolódva. Az eredményeket az EKF által szervezett BALATORIUM Ökológiai Héten,
 

A MOME a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023 EKF) program keretében megvalósuló BALATORIUM eseménysorozathoz kapcsolódó sajtómegjelenések:

Designisso: https://designisso.com/2021/12/09/balatorium/ 

Szeretjük a Balatont: https://welovebalaton.hu/cikk/2022/5/20/balaton-mindenki-erdeke-hogy-milyen-lesz- a-to-jovoje-kutatok-es-muveszek-osszefogasabol-indult-el-a-balatorium-program

More news

Több szinten, anyanyelvi tanárok vezetésével indultak el az angol nyelvi kurzusok a MOME-n, amelynek célja nem csak az általános nyelvi képzés, de az akadémiai szaknyelv, a kreatív területek, az egyetemen tanulható szakmák szókincsének oktatása is.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy fiatal tervező? Legyen az egy grafikai vagy animációs stúdió működtetése, saját divatmárka alapítása, vagy az alkalmazotti forma; a jövő designereinek az érvényesüléshez, szakmai céljaik eléréséhez piaci és vállalkozói ismeretekre is szükségük van. A MOME oktatói ezért egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Ez a Business to Design (B2D) oktatási program, melynek kidolgozásában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

A globális válságok mindennapjainkba beszivárgó hatásaival küzdve könnyen találhatjuk magunkat a fokozódó pánik és a közönyös kilátástalanság között cikázó hullámvasúton. Az egyre halmozódó kihívások közepén joggal tehetjük fel a kérdést: mégis merre tovább?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121