MOME X BALATORIUM – bemutatkozott a VEB2023 EKF ökológiai-kulturális programja

Date:
A 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program bemutatta BALATORIUM nevű eseménysorozatát, amely az ország és Közép-Európa legnagyobb ökológiai kihívásokat kívánja rendhagyó módon, összművészeti, oktatási eszközökkel bemutatni és tudatosítani.

Az EKF célja, hogy a következő másfél évben a kultúra és a tudomány eszközeivel egy hosszútávon fenntartható összefogás alapjait sikerüljön lerakni a Balaton és környező táj érdekében. A MOME négy oktatási és kutatási projekttel vesz részt a projektben.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa BALATORIUM programja kísérletező közösségi események sorozata, a kreatív szakemberek és tudósok közösen, az ökológiai művészet eszközeivel indítanak párbeszédet a Balaton – mint tó és mint táj – legfontosabb ökológiai kihívásairól. A VEB2023 EKF-nek kulturális programsorozatként nem célja az igazságot tenni szakmai vitákban, viszont a művészet és a kultúra eszközeinek lehetőségeivel támogatja, hogy láthatóvá váljanak a tó jövője érdekében fontos témák és párbeszéd induljon e kérdések mentén.

A koncepció készítésének folyamatában részt vett többek között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Pannon Egyetem Limnológiai Kutatócsoportja, valamint meghatározó partnerként a PAD alapítvány is. Mára szinte az összes komplex kulturális program kikerülhetetlen témája a fenntarthatóság és az ökológiai kérdések vizsgálata, ezért a Veszprém-Balaton 2023 EKF program ezt a témát súlyához méltóan, kellő mélységben és szakmaisággal kívánja megjeleníteni.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023 EKF) program keretében megvalósuló BALATORIUM eseménysorozatban oktatási és kutatási projektek vesznek részt, melynek célja a 14-18 éves korosztály érzékenyítése a Balaton ökológiai problémáira. 

Az eddig megvalósult négy kurzus és egy diplomamunka eredményeit továbbfejlesztve létrejön egy társasjáték prototípusa, mely a Balaton ökológiai problémáira érzékeny az érintett korosztályt, továbbá megvalósult egy oktatói példatár és a hozzá kapcsolódó pedagógus tovább. A Balaton ökológiájához kapcsolódó adatok elemzéséből és vizuális feldolgozásából az adatvizualizációs eszközeivel művészeti és design projekteket hoztak létre a hallgatók. Megépül a MOME Építészeti Intézet hallgatói által tervezett installáció prototípusa a nyári építőtáborban, Örvényesen, mely alternatív oktatási helyszín, kiállítótér és közösségi tér egyben. A következő félévekben további kurzusokat indítanak az egyetemen a BALATORIUM projekthez kapcsolódva. Az eredményeket az EKF által szervezett BALATORIUM Ökológiai Héten,
 

A MOME a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023 EKF) program keretében megvalósuló BALATORIUM eseménysorozathoz kapcsolódó sajtómegjelenések:

Designisso: https://designisso.com/2021/12/09/balatorium/ 

Szeretjük a Balatont: https://welovebalaton.hu/cikk/2022/5/20/balaton-mindenki-erdeke-hogy-milyen-lesz- a-to-jovoje-kutatok-es-muveszek-osszefogasabol-indult-el-a-balatorium-program

More news

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Budapest lendületét, hangulatát ismerhetjük meg a MOME Anim műhelyében készített, az ÉnBudapestem app népszerűsítésére készített animációkból. Számos ikonikus helyszínt – köztük a Trafót, a Toldi Mozit, a Gellért-hegyet, a fürdőket – mutatják be a hallgatók saját, a helyszínekhez kapcsolódó élményeiken keresztül.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121