Művészeti és design projektek a tóparton: a MOME és a BALATORIUM együttműködésének gyümölcsei lesznek láthatók a hétvégén

Date:
Az ország és Közép-Európa legnagyobb tavát érő ökológiai kihívásokat kívánja rendhagyó módon, összművészeti, valamint edukációs eszközökkel bemutatni és tudatosítani a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa részeként megvalósult BALATORIUM program, melyhez a MOME is jelentősen hozzákapcsolódott. Az augusztus 26-27. között rendezett Ökológiai x kulturális hétvégén a MOME workshopokkal és kiállításmegnyitóval vesz részt az Örvényesi szabadstrandon.

A Balaton és térségének aktuális ökológiai kérdéseire hívja fel a figyelmét a BALATORIUM című kezdeményezés, melyhez a MOME 2021 őszén csatlakozott egy komplex edukációs programmal, melynek elsődleges célja, hogy a téma iránt a művészet és a design eszközeivel érzékenyítse a 14-18 éves korosztályt. 

A MOME a Balatorium Ökológiai x Kulturális Hét keretében az elmúlt két év kapcsolódó projektcsomagjának eredményeit mutatja be az Örvényesi szabadstrandon felállított Foliorium Pavilonban és környékén augusztus utolsó hétvégéjén.  

A hétvégén többek között sor kerül a SAVE THE LAKE című, kooperatív társasjáték tesztelésére a fejlesztő MOME-hallgatókkal, megismerhetőek lesznek a MOME-n az előző félévben zajlott Ökológiai Adatfizikalizáció Kurzus keretében létrejött munkák, valamint megvalósul egy interaktív audioreaktív installáció, amely a Balaton mikrobiológiai élővilágát hozza ki a szárazföldre és jeleníti meg a strandon található Foliorium Pavilonon. 
Az augusztus 26-27-i hétvége részletes programja a Facebook-eseményben olvasható: https://fb.me/e/32b7JbqPN 
 

More news

Geometriai modellnek indult, majd a világ egyik legismertebb térbeli logikai játéka lett belőle. Generációk nőttek fel a bűvös kocka oldalait forgatva, és a mai napig versenyeket rendeznek abból, ki tudja minél rövidebb idő alatt kirakni, azaz a kilenc azonos színű kisebb kockát egy-egy oldalra mozgatni anélkül, hogy szétszedné. A bűvös kocka, amelyet Rubik Ernő a MOME elődintézményében, az Iparművészeti Főiskolán alkotott meg, 2024-ben ünnepli 50. születésnapját, sőt alkotója is jubilál, idén 80 éves.

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.

Egyetemünkön régóta hagyomány, hogy a MOME Diploma vizuális identitása, kezdve a grafikai arculattól az alapszakos és mesterszakos hallgatók portréfotózásáig, pályázat útján hallgatói kézbe kerül. Az évről évre megújuló koncepció így belülről tükrözi az egyetem közösségét, fontos korlenyomatot, az egyes évfolyamok egyedi emléktárát létrehozva.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121