Négy projektterv a FoodWave kurzusheti kurzuson

Date:
Hogyan reagálunk majd arra, ha kedvenc ételünk eltűnik a boltok polcairól vagy a kedvenc csemegénk nem nő többé a konyhakertünkben? Elfogadunk vagy akár még jobban élvezünk egy újfajta helyettesítőt? Zavarba hoz-e vagy épp jobban csúszik egy tehén nélküli tehéntejből készült és műanyag hulladékból szintetizált vaníliával ízesített madártej? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tehettek fel az 'Egyél a Jövőért!' kurzus résztvevői, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) rendezett 2023 októberében a Food Wave támogatásával.

A MOME részéről Blaumann Edit vezetésével, Doktor Melinda és de Jonge Nóra facilitátori munkája mellett zajló kurzus során a csapatok négy koncepciót alkottak a spekulatív design eszközeivel, melyeket azután a MATE gödöllői campusán állítottak ki a hallgatókkal közösen, hogy minél többeket inspirálhassanak.   

A koncepciók egyike a SYSTEM egy szenzorból, egy applikációból és egy ételfutár szolgáltatásból összeálló rendszer. A testre szerelhető szenzor méri a biológiai értékeinket, életjeleinket, melyeket aztán az alkalmazás felé küld, azokat pedig a mesterség intelligencia segítségével analizálják. Amennyiben a mért érték az egészséges értékhatáron kívül esik, értesítést küld róla. A rendszer harmadik eleme egy ételfutár funkció, ami a mért és analizált adatok alapján pontosan meghatározza, hogy milyen összetételű ételre van szüksége a szervezetünknek. Ennek megfelelően olyan előre elkészített ételcsomagokat szállít ki, ami a maximális egészség eléréséhez szükséges. A rendszer másik előnye, hogy korai diagnózist és figyelmeztetést kaphatunk felmerülő betegségeinkről, illetve orvosi vizitet is kérhetünk az applikáción keresztül. 

A System csapat tagjai Fallenbüchel Zita, Béres Csenge Réka, De Jong Zsuzsanna, Lőrincz Ali. 

 

Az ételpazarlás elkerülésére a lokalizált biogazdálkodás és egy élelmiszerminőségi szkenner ötlete szolgálhat megoldásképp az egyik koncepció szerint. A lokalizált biogazdálkodás során a termelés és feldolgozás helyi egységekben történik, ahol az élelmiszerminőség és ellenőrzés a vásárlók kezében van, míg a szkenner segít az ételpazarlás csökkentésében, mivel a vásárlók könnyen azonosíthatják a hamarosan lejáró élelmiszereket és időben felhasználhatják azokat, mindez hozzájárulhat a fenntarthatósághoz is, csökkentve a szén-dioxid kibocsátást és a környezeti terhelést. Az élelmiszerminőségi szkenner egy csuklón hordható, okos órához hasonló eszköz, amely egyszerűen az élelmiszerek megérintésével azonnal információkat nyújt azok minőségéről, tápértékéről, szavatosságáról és származási helyéről. A csapat tagjai Ulz Mátyás, Halas Nina Emma, Kovács Levente, Réder Balázs voltak. 

A harmadik koncepcióban a mélytengeri nyersanyagok összegyűjtésére szakosodott bányászkultúra teljes mértékben víz alatti életmódja válik az egyetlen megoldássá az emberiség számára; ezek a kontinentális alapzaton gazdálkodnak, ahol mesterségesen létrehozott Korallfarmokat alakítanak ki, melyek ellátják őket élelemmel. A korallfarm alapja egy 3D nyomtatott homokbázisú alapzat, melyre a korallbetelepítés után különböző alga, moszat és halfajokat költöztetnek. A farmok három típusra oszthatók: a Porózus, a Mid és a Makró. Mindegyik farmtípus más élőlényekért felelős, de a működése, és a feldolgozása, az “aratása” hasonló módon történik. A csapat tagjai Illés Haibo, Németh Botond, Bodzán Nikoletta, Kovács Rea Szilvia voltak. 

A negyedik koncepcióban a csapat egy olyan növényt termesztene, ami összeköt: egy univerzális növény, melynek minden része elfogyasztható, ezzel elkerülve a felesleges hulladék keletkezését, valamint segítve a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás visszavezetését.  

A kurzus a Food Wave kezdeményezés részeként valósult meg, és a koncepciókat 2023. novemberében Milánóban is bemutatták a Feed your future nemzetközi rendezvényén. 

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121