Négy projektterv a FoodWave kurzusheti kurzuson

Date:
Hogyan reagálunk majd arra, ha kedvenc ételünk eltűnik a boltok polcairól vagy a kedvenc csemegénk nem nő többé a konyhakertünkben? Elfogadunk vagy akár még jobban élvezünk egy újfajta helyettesítőt? Zavarba hoz-e vagy épp jobban csúszik egy tehén nélküli tehéntejből készült és műanyag hulladékból szintetizált vaníliával ízesített madártej? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tehettek fel az 'Egyél a Jövőért!' kurzus résztvevői, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) rendezett 2023 októberében a Food Wave támogatásával.

A MOME részéről Blaumann Edit vezetésével, Doktor Melinda és de Jonge Nóra facilitátori munkája mellett zajló kurzus során a csapatok négy koncepciót alkottak a spekulatív design eszközeivel, melyeket azután a MATE gödöllői campusán állítottak ki a hallgatókkal közösen, hogy minél többeket inspirálhassanak.   

A koncepciók egyike a SYSTEM egy szenzorból, egy applikációból és egy ételfutár szolgáltatásból összeálló rendszer. A testre szerelhető szenzor méri a biológiai értékeinket, életjeleinket, melyeket aztán az alkalmazás felé küld, azokat pedig a mesterség intelligencia segítségével analizálják. Amennyiben a mért érték az egészséges értékhatáron kívül esik, értesítést küld róla. A rendszer harmadik eleme egy ételfutár funkció, ami a mért és analizált adatok alapján pontosan meghatározza, hogy milyen összetételű ételre van szüksége a szervezetünknek. Ennek megfelelően olyan előre elkészített ételcsomagokat szállít ki, ami a maximális egészség eléréséhez szükséges. A rendszer másik előnye, hogy korai diagnózist és figyelmeztetést kaphatunk felmerülő betegségeinkről, illetve orvosi vizitet is kérhetünk az applikáción keresztül. 

A System csapat tagjai Fallenbüchel Zita, Béres Csenge Réka, De Jong Zsuzsanna, Lőrincz Ali. 

 

Az ételpazarlás elkerülésére a lokalizált biogazdálkodás és egy élelmiszerminőségi szkenner ötlete szolgálhat megoldásképp az egyik koncepció szerint. A lokalizált biogazdálkodás során a termelés és feldolgozás helyi egységekben történik, ahol az élelmiszerminőség és ellenőrzés a vásárlók kezében van, míg a szkenner segít az ételpazarlás csökkentésében, mivel a vásárlók könnyen azonosíthatják a hamarosan lejáró élelmiszereket és időben felhasználhatják azokat, mindez hozzájárulhat a fenntarthatósághoz is, csökkentve a szén-dioxid kibocsátást és a környezeti terhelést. Az élelmiszerminőségi szkenner egy csuklón hordható, okos órához hasonló eszköz, amely egyszerűen az élelmiszerek megérintésével azonnal információkat nyújt azok minőségéről, tápértékéről, szavatosságáról és származási helyéről. A csapat tagjai Ulz Mátyás, Halas Nina Emma, Kovács Levente, Réder Balázs voltak. 

A harmadik koncepcióban a mélytengeri nyersanyagok összegyűjtésére szakosodott bányászkultúra teljes mértékben víz alatti életmódja válik az egyetlen megoldássá az emberiség számára; ezek a kontinentális alapzaton gazdálkodnak, ahol mesterségesen létrehozott Korallfarmokat alakítanak ki, melyek ellátják őket élelemmel. A korallfarm alapja egy 3D nyomtatott homokbázisú alapzat, melyre a korallbetelepítés után különböző alga, moszat és halfajokat költöztetnek. A farmok három típusra oszthatók: a Porózus, a Mid és a Makró. Mindegyik farmtípus más élőlényekért felelős, de a működése, és a feldolgozása, az “aratása” hasonló módon történik. A csapat tagjai Illés Haibo, Németh Botond, Bodzán Nikoletta, Kovács Rea Szilvia voltak. 

A negyedik koncepcióban a csapat egy olyan növényt termesztene, ami összeköt: egy univerzális növény, melynek minden része elfogyasztható, ezzel elkerülve a felesleges hulladék keletkezését, valamint segítve a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás visszavezetését.  

A kurzus a Food Wave kezdeményezés részeként valósult meg, és a koncepciókat 2023. novemberében Milánóban is bemutatták a Feed your future nemzetközi rendezvényén. 

More news

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Miközben új háborúk törnek ki, fajok pusztulnak el, a bolygó felmelegszik, gleccserek olvadnak, erdők tűnnek el, az emberiséget pedig lassan a tömeges kihalás fenyegeti. Személyesen figyelhetjük meg, ahogy az évmilliók alatt kialakult természetes környezet az elmúlt kétszáz év hatására teljesen átalakul. Hogyan reagálhat a fotográfia és a vizuális művészetek a több fronton jelentkező válságra? Erről tartott előadást 2024 tavaszi félévében, április 2- 5 között Krzysztof Candrowicz interdiszciplináris kurátor, szociológus, kutató és aktivista, a Photography MA szak vendége.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121