Négy projektterv a FoodWave kurzusheti kurzuson
A MOME részéről Blaumann Edit vezetésével, Doktor Melinda és de Jonge Nóra facilitátori munkája mellett zajló kurzus során a csapatok négy koncepciót alkottak a spekulatív design eszközeivel, melyeket azután a MATE gödöllői campusán állítottak ki a hallgatókkal közösen, hogy minél többeket inspirálhassanak.
A koncepciók egyike a SYSTEM egy szenzorból, egy applikációból és egy ételfutár szolgáltatásból összeálló rendszer. A testre szerelhető szenzor méri a biológiai értékeinket, életjeleinket, melyeket aztán az alkalmazás felé küld, azokat pedig a mesterség intelligencia segítségével analizálják. Amennyiben a mért érték az egészséges értékhatáron kívül esik, értesítést küld róla. A rendszer harmadik eleme egy ételfutár funkció, ami a mért és analizált adatok alapján pontosan meghatározza, hogy milyen összetételű ételre van szüksége a szervezetünknek. Ennek megfelelően olyan előre elkészített ételcsomagokat szállít ki, ami a maximális egészség eléréséhez szükséges. A rendszer másik előnye, hogy korai diagnózist és figyelmeztetést kaphatunk felmerülő betegségeinkről, illetve orvosi vizitet is kérhetünk az applikáción keresztül.
A System csapat tagjai Fallenbüchel Zita, Béres Csenge Réka, De Jong Zsuzsanna, Lőrincz Ali.
Az ételpazarlás elkerülésére a lokalizált biogazdálkodás és egy élelmiszerminőségi szkenner ötlete szolgálhat megoldásképp az egyik koncepció szerint. A lokalizált biogazdálkodás során a termelés és feldolgozás helyi egységekben történik, ahol az élelmiszerminőség és ellenőrzés a vásárlók kezében van, míg a szkenner segít az ételpazarlás csökkentésében, mivel a vásárlók könnyen azonosíthatják a hamarosan lejáró élelmiszereket és időben felhasználhatják azokat, mindez hozzájárulhat a fenntarthatósághoz is, csökkentve a szén-dioxid kibocsátást és a környezeti terhelést. Az élelmiszerminőségi szkenner egy csuklón hordható, okos órához hasonló eszköz, amely egyszerűen az élelmiszerek megérintésével azonnal információkat nyújt azok minőségéről, tápértékéről, szavatosságáról és származási helyéről. A csapat tagjai Ulz Mátyás, Halas Nina Emma, Kovács Levente, Réder Balázs voltak.
A harmadik koncepcióban a mélytengeri nyersanyagok összegyűjtésére szakosodott bányászkultúra teljes mértékben víz alatti életmódja válik az egyetlen megoldássá az emberiség számára; ezek a kontinentális alapzaton gazdálkodnak, ahol mesterségesen létrehozott Korallfarmokat alakítanak ki, melyek ellátják őket élelemmel. A korallfarm alapja egy 3D nyomtatott homokbázisú alapzat, melyre a korallbetelepítés után különböző alga, moszat és halfajokat költöztetnek. A farmok három típusra oszthatók: a Porózus, a Mid és a Makró. Mindegyik farmtípus más élőlényekért felelős, de a működése, és a feldolgozása, az “aratása” hasonló módon történik. A csapat tagjai Illés Haibo, Németh Botond, Bodzán Nikoletta, Kovács Rea Szilvia voltak.
A negyedik koncepcióban a csapat egy olyan növényt termesztene, ami összeköt: egy univerzális növény, melynek minden része elfogyasztható, ezzel elkerülve a felesleges hulladék keletkezését, valamint segítve a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás visszavezetését.
A kurzus a Food Wave kezdeményezés részeként valósult meg, és a koncepciókat 2023. novemberében Milánóban is bemutatták a Feed your future nemzetközi rendezvényén.